Portalo „Delfi“ skaitytoja Vilma paprašė užduoti klausimą sveikatos specialistui: „Tirpsta kojų ir rankų pirštai. Dėl ko taip galėtų būti?“

Į šį klausimą sutiko atsakyti dvi vaistininkės.

Dažniausiai kaltas užspaustas nervas

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė pastebėjo, kad kojų ir rankų tirpimo priežastys gali būti įvairios.

„Viena iš dažniausiai pasitaikančių priežasčių – nervo užspaudimas. Nusilpus ar pertempus raumenį, jis užspaudžia nervą kas sukelia dilgčiojimą, tirpimą, badymą lyg adatėlėmis. Jei stipriau užspaudžiamas nervas, gali jaustis ir stiprus, lyg peiliu duriantis, elektra nukrečiantis ar deginantis skausmas“, – sakė vaistininkė.

Jeigu tirpimą sukėlė ši priežastis, padės raumenų mankšta, tempimo pratimai.

Giedrė Tautkevičienė

„Juos darant reguliariai, tirpimas mažėja arba visai praeina. Kokias mankštas ir tempimus geriausia būtų atlikti, reikėtų pasikonsultuoti su kineziterapeutu. Norintiems pagerėjimo čia ir dabar, galima naudoti tepalus, kurie šildo ir šaldo tuo pačiu metu – taip atpalaiduojamas raumuo, nervas atlaisvėja ir savijauta, kol veikia tepalas, pagerėja“, – sakė G. Tautkevičienė.

Dėl tirpimo gali būti kaltas ir B grupės vitaminų trūkumas, ypač B1, B6 ir B12. Anot vaistininkės, atstačius šių vitaminų trūkumą, tirpimas sumažėja.

Tirpimas taip pat gali atsirasti dėl kraujotakos sutrikimų, ypač jeigu jaučiamas galūnių šalimas.

„Tokiu atveju rekomenduojama mankšta kraujotakai suaktyvinti. Ir, jeigu yra poreikis, gydytojas gali skirti vaistų kraujotakai pagerinti.

Kol laukiama eilės pas gydytoją, galima vartoti ginkmedį – ne mažiau kaip 80–120 mg ryte. Ginkmedis nuo seno žinomas, kaip kraujotaką (ne tik galvos, bet galūnių) gerinantis preparatas“, – komentavo G. Tautkevičienė, pabrėžusi, kad augalinių preparatų veikimas jaučiamas, vartojant juos ilgesnį laiką – 2–3 mėn.

Gali byloti apie paveldimas ligas

Tai, kad galūnių tirpimas reiškia pažaidą – galūnėse sutrikusią kraujotaką, sakė ir BENU vaistinės vedėja Inga Norkienė. Pasak vaistininkės, priežasčių tam gali būti ne viena.

Inga Norkienė

„Galūnių tirpimas byloja apie neurologines priežastis, sąnarių ar kitų, tolimesnių organų pažaidą. Taip pasireiškia Reino sindromas, reumatoidinis artritas ar kitos degeneracinės sąnarių ligos. Tai gali būti ir išsėtinės sklerozės, migrenos, ar vitamino B12 stokos požymis.

Galūnių tirpimas gali byloti ir apie paveldimas ligas. Nors vargu, ar tai bus tik vitaminų ir mineralų trūkumas.

Neretai manoma, kad toks negalavimas praeis be gydymo, tačiau delsti nereikėtų, nes tokia būklė prastina gyvenimo kokybę, o pernelyg ilgai uždelsus išsiaiškinti priežastį, gali turėti ir skaudesnių pasekmių. Rekomenduoju nedelsti ir laiku kreiptis į gydytoją“, – siūlė I. Norkienė.

Gali būti net insulto simptomas

G. Tautkevičienė taip pat paminėjo, kad retesniu atveju galūnių tirpimas gali būti ir autoimuninės ligos simptomas. Tokiu atveju jį paprastai lydi ir skausmas, jaučiamas raumenų spazmas, sunkumas išlaikant pusiausvyrą, galvos svaigimas, problemos su šlapimo pūsle.

Tirpstančios rankos

„Sergant cukriniu diabetu gali pasireikšti tirpimas dėl nervo pažaidos. Pasikonsultavus su gydytoju, paskiriamas preparatas nervams atstatyti, kiek tai yra įmanoma“, – sakė G. Tautkevičienė.

Esant inkstų funkcijos sutrikimui, anot farmacininkės, taip pat gali jaustis tirpimas.

G. Tautkevičienė siūlė atkreipti dėmesį ir į tai, jeigu tirpimas, ypač kairės pusės, atsirastų staiga, su žmogumi nepavyktų susikalbėti, matytųsi perkreipta lyg aptirpusi lūpa, žmogui pasidarytų sunku delnu suspausti, suimti dalykus. Tai gali būti insulto simptomai, todėl būtina skubiai kviesti grietąją pagalbą.

„Šie išvardinti simptomai insulto atveju atsiranda staiga“, – patikslino G. Tautkevičienė.

Vis tik dažniausiai galūnės tirpsta dėl jau išvardintų pirmų trijų priežasčių: užspausto nervo, B grupės vitaminų trūkumo ar kraujotakos sutrikimo.

Jeigu vartojant gydytojo ar vaistininko paskirtus preparatus per savaitę–pusantros nepagerėja, o tirpimas stiprėja, reikėtų kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)