„Iš pradžių buvo žalsvos uogytės, po to jis ryškėja, tampa oranžiniu. Čia daugiau svyranti forma, tai dekoratyvus šermukšnis“, – sakė Botaninių kolekcijų kuratorė Jurgita Ignotienė.

Kiti šermukšniai jau suskubo lapų atsikratyti ir rodo neįprastas akiai baltas uogas.

„Jis yra lepesnis ir, kaip matome, lapai greičiau nukrenta. Jo veislė sukurta taip, kad bijo šalnų, bet spalva yra nepakartojama – balta, gamtoje tokios nepamatysime“, – LNK žinioms pasakojo J. Ignotienė.

Yra Klaipėdos universiteto botanikos sode ir ryškiau ar švelniau rožinių šermukšnių.

„Rožinė su trupučiu melsvo atspalvio, tokia gana įdomi spalva. Čia dekoratyvinis. Jo veislė yra „Color pink““, – kalbėjo pašnekovė.

Dar viena įdomybė – alksnialapis šermukšnis, kuris uogas slepia po gausiais lapais. Klaipėdos universiteto botanikos sode auga 16 šermukšnių rūšių ir vien tik paprastojo šermukšnio – 10 veislių.

Skirtingų šermukšnių veislių uogos taip pat skirtingo skonio. Vienos aitrios ar karčios, o kitas jau galima ir į burną dėti, mat jas galima valgyti kaip obuolius. Yra šermukšnių veislių, kurios brandida granatų skonio uogas. Bet botanikai pataria kol kas neskinti uogų, tik pasigrožėti.

„Jau ir liaudies medicina šermukšnį kaip vaistą ir maistą naudodavo tik po pirmųjų šalnų. Tai rekomenduoju, jei norime daugiau šermukšnio, kad jis stiprintų imunitetą, jį truputį pašaldyti ar į kamerą įdėti. Tada atšildyti. Tokiu atveju skyla kai kurie junginiai ir kartumas dingsta“, – sakė Klaipėdos universiteto botanikos sodo vadovė Asta Klimienė.

Pagal šermukšnių uogas senoliai spėdavo orus ir tikėdavo, kad jei šermukšnių uogų daug, ruduo bus šlapias ir šaltas.

„Šermukšnis, ypač mūsų tautoje, apipintas mitais. O man labiausiai patinka, kad tai šeimos medis, kad jis saugo ir jį reikia turėti savo sodyboje“, – kalbėjo A. Klimienė.

Kad šermukšniai ypatingi medžiai, žino ir botanikos sodo lankytojai.

„Man labai patinka šermukšniai, o pagal lietuvių tradicijas prie kiekvieno namo turėtų būti šermukšnis, nes jis atbaido piktas jėgas. Taip sako“, – pasakojo LNK žurnalistų botanikos sode sutikta moteris.

Botanikai primena, kad šie medžiai ne tik gražūs, bet ir turi daug gerų sveikatai padedančių savybių.

„Turi daug vitaminų. Vitaminu C nenusileidžia citrinai, taip pat visokių kitokių vitaminų. Turi karotinoidų, jie lengviau pasisavinami nei iš morkų“, – sakė A. Klimienė.

Tad šermukšnius, ypač raudonuosius, šeimininkės ir verda, ir šaldo, ir sultis spaudžia, ir džiovina. O jais arbatas gardina.