aA
Parduotuvių lentynose sparčiai daugėjant produktų be gliuteno, daugelis iš mūsų susimąstome, kas jis yra ir kodėl jo reiktų vengti. Nepaisant to, kad gliuteno atsisakymo tendencija nenustoja plitusi, mokslininkai sutaria, jog yra tik trys sveikatos sutrikimai, kurie išties įpareigoja laikytis begliutenės dietos.
Dalia Vaitkevičiūtė
Dalia Vaitkevičiūtė
© DELFI montažas / Shutterstock

Apie šiuos sutrikimus, jų simptomus, diagnozę ir gydymo būdus pranešime žiniasklaidai pasakoja nutukimo gydymo centro „Calory Care“ gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.

Kas yra gliutenas?

Gliutenas yra baltymas, randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose bei kai kuriuose apdorotuose maisto produktuose. Akivaizdžiausi gliuteno turintys produktai yra miltiniai gaminiai, tokie kaip duona, sausainiai, makaronai ir t. t., tačiau gliuteno galima rasti ir sojų padažuose, acte, sultiniuose ar maisto dažikliuose ar net parduotuvėje paruoštame mėsos farše. Anot D. Vaitkevičiūtės, turint omenyje, kad gliutenas gali slėptis pačiuose netikėčiausiose gaminiuose, tampa aišku, jog griežta begliutenė dieta – didžiulis įsipareigojimas.

Kada reikia atsisakyti gliuteno?

Šiais laikais atsisakyti gliuteno yra labai madinga. Jungtinėse Amerikos Valstijose net trečdalis gyventojų mano, kad netoleruoja gliuteno, tačiau tokios pačios tendencijos yra pastebimos ir Europoje. Nepaisant to, dėl patvirtintų medicininių diagnozių gliuteno atsisakyti turi mažiau nei 1 % pasaulio gyventojų.

Gliutenas
Gliutenas
© Shutterstock

Gydytojos dietologės teigimu, pagrindinės trys sveikatos būklės, kurios įpareigoja rinktis begliutenę dietą yra celiakija, alergija kviečiams bei neceliakinis jautrumas gliutenui. Mokslinių tyrimų duomenimis, gliutenas yra žalingas tik turint vieną iš šių sveikatos sutrikimų. Kitu atveju, gliuteno turintys produktai yra ne tik visiškai saugūs, tačiau gali būti ir labai naudingi.

„Žvelgiant iš praktinės pusės, kartais matome kai kurių lėtinių ligų pagerėjimą atsisakius gliuteno, nors patvirtintos diagnozės nėra, tačiau tai daugiau susiję su tais produktais, kuriuose yra ne tik gliuteno, bet ir gausu cukraus“, – sako D. Vaitkevičiūtė.

Alergija kviečiams yra viena iš 8 pagrindinių alergijų, su kurioms susiduria žmonės. Tai imuninis organizmo atsakas į baltymą, esantį kviečiuose. Dažniausiai alergija kviečiams pasireiškia vaikams, tačiau paprastai jie ją „išauga“ dar iki 12 metų amžiaus. Šios alergijos simptomai yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, padidėjęs burnos ar stemplės jautrumas, bėrimai, akių dirginimas, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan. Simptomai paprastai pasireiškia praėjus keletui minučių po kviečių turinčio produkto suvartojimo. „Įdomu tai, kad net būdamas alergiškas kviečiams, žmogus gali neturėti alergijos miežiams, rugiams ir kitiems grūdams. Tai – vienas iš elementų, skiriančių alergiją kviečiams ir celiakiją“, – pasakoja dietologė.

Celiakija yra paveldima autoimuninė liga, kuria serga apie 0, 2 proc. pasaulio gyventojų. Gydytoja dietologė pasakoja, jog valgant gliuteno turinčius produktus, yra pažeidžiama celiakija sergančių žmonių plonosios žarnos gleivinė ir suardomi jos gaureliai, kurie vėliau atrofuojasi. Jų atrofija neleidžia organizmui pasisavinti maisto medžiagų, pacientą ima kankinti įvairūs simptomai: viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, mažas kūno svoris, pilvo skausmai, sąnarių skausmai, pūsleliniai odos arba gleivinės bėrimai, nuovargis, moterims – sutrikęs mėnesinių ciklas ir netgi galimas nevaisingumas. Celiakijai būdingi ir gretutiniai susirgimai, susiję su maisto medžiagų deficitu: geležies stokos anemija, osteoporozė, vitaminų ir mikroelementų trūkumas, depresija ir t. t.

„Celiakijos diagnostika yra sudėtinga. Liga negali būti nustatoma atliekant maisto netoleravimo testą, kraujo tyrimai taip pat neretai būna netikslūs, tad auksinis celiakijos diagnozavimo standartas yra žarnos gaurelių biopsija, leidžianti pastebėti žarnos gaurelių atrofiją“, – teigia D. Vaitkevičiūtė.

Vienintelis celiakijos gydymo būdas yra labai griežta begliutenė dieta, kurios pacientas turi laikytis visą gyvenimą. „Sergant celiakija būtina atsisakyti ne tik produktų, kurie turi gliuteno, tačiau ir produktų, kurių sudėtyje nurodyta, kad juose gali būti gliuteno pėdsakų. Jeigu pacientas serga sunkia celiakijos forma, jam rekomenduojama netgi turėti atskirus indus, atskiras pjaustymo lenteles ir pan.“, – atskleidžia gydytoja.

Neceliakinis jautrumas gliutenui pasitaiko dažniau negu celiakija, su juo susiduria nuo 0, 66 iki 13 proc. planetos gyventojų. Jautrumas gliutenui nustatomas „atmetimo“ būdu. „Jeigu pacientas neserga celiakija, nėra alergiškas kviečiams, tačiau susiduria su įvairiais su gliuteno vartojimu susijusiais simptomais, tada galima numanyti, kad jis yra jautrus gliutenui“, – pasakoja D. Vaitkevičiūtė.

Gliutenui jautrių žmonių patiriami simptomai dažniausiai yra susiję tik su virškinamuoju traktu. Jis pasireiškia koncentracijos suprastėjimu dėl bendro nuovargio, viduriavimu, pilvo pūtimu, diskomfortu. „Jeigu pacientui įtariame jautrumą gliutenui, rekomenduojame laikytis begliutenės dietos, vesti maisto dienoraštį ir stebėti savijautą. Jeigu per 6–8 savaites pacientui pagerėja, tada žinome, kad diagnozavome teisingai“, – priduria gydytoja dietologė.

Ar begliutenė dieta gali būti kenksminga?

Gliutenas
Gliutenas
© Shutterstock


Begliutenė dieta gali būti pilnavertė ir tinkama sveikatai, tačiau ji turi būti kokybiškai subalansuota ir pritaikyta kiekvienam individualiai. Būtent todėl, net jeigu ir įtariate sau vieną iš su gliutenu susijusių sveikatos sutrikimų, neužsiimkite savigyda ir būtinai pasitarkite su gydytoju. „Mityba be gliuteno gali būti žalinga, jeigu eliminavę gliuteną neužtikriname, kad jo turinčiuose produktuose esančias maistines medžiagas gausime iš kitų šaltinių“, – teigia D. Vaitkevičiūtė.

Gydytoja taip pat įspėja, kad kai gliuteną įtraukiame į „blogo“ maisto kategoriją, pradedame intensyviai stebėti, kur gliuteno yra, o kur nėra, ir taip rizikuojame susikurti nesveiką santykį su maistu, sukeliantį tiek fizinės, tiek psichologinės sveikatos problemas ar net valgymo sutrikimų riziką. Todėl prieš šalindami produktus iš savo dietos, privalome apgalvoti, ar tai tikrai reikalinga mums ir vengti aklai sekti mitybos tendencijomis, kadangi jos nuolatos kinta, o mūsų organizmo individualumas ir sveikatingumo poreikiai – išlieka.

www.DELFI.lt
Onkologo užrašai
Kaip laiku aptikti vėžį ar net užkirsti jam kelią? Asmeninėmis įžvalgomis ir patarimais dalijasi Nacionalinio vėžio instituto ekspertai.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(26 žmonės įvertino)
4.3462

Ruolia atkreipė dėmesį į augalą, turintį ir priešvėžinių savybių: pats spėjo įsitikinti veiksmingumu (44)

Onkologinės ligos išsiskiria tuo, kad net ir po sėkmingo gydymo išlieka didelė jų...

Sujeta: 9 maisto produktai, dėl kurių oda tiesiog žvilgės (9)

Nusprendžiau pasidalinti TOP 9 produktais, kurie padės jūsų odai likti sveikai. Ir ne tik.

Dietistė pasakė, kas gali trukdyti sulieknėti: dėl antsvorio nebūtinai kaltas maistas (18)

Dažnai kalbama, kokių maisto produktų reikia vengti norint sulieknėti ar užtikrinti sveikesnį...

Kardiologė išvardijo, kuriems žmonėms labiausiai gresia kraujo krešuliai ir patarė, kaip nuo to apsisaugoti (52)

Yra daug žmonių, svajojančių sulieknėti, keisti gyvenimo būdą, bet mažai kas sugeba išsaugoti...

Gydytoja bedė į dažną lieknėti bandančių lietuvių klaidą: atsisakę šių produktų netenkame labai svarbių medžiagų (74)

Dietų kultūra lietuviams – nesvetima: daugiau kaip pusė bent kartais laikosi dietų ar atsisako...

Top naujienos

Tauragės ugniagesių vadas į darbą atėjo sirgdamas koronavirusu: išgėriau vaistų ir nebebuvau pavojingas (90)

Vaistų, kuriais gydėsi pats JAV prezidentas Donaldas Trumpa, ligoninėje gavęs Tauragės...

Rinkliavos darželio auklėtojoms ne juokais supykdė kitus tėvus: prie dovanos – vokeliai po 300 Eur (34)

Organizuodami darželio išleistuvių šventę kai kurie tėvai įsitraukė į lenktynes –...

Auga nauja influencerių karta: esminis lūžis jau gali būti pasiektas kitais metais (85)

Jau ne vienerius metus sekėjus „Facebook“, „Instagram“ ar „TikTok“ viliojantys nuomonių...

Prof. Stankūnas – apie COVID-19 atvejus Lietuvoje: tai gali būti trečiosios bangos „užsilenkimo“ signalai (147)

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas pranešė, kad lyginant...

Pasižvalgykite po interjero dizainerės įrengtą kotedžą: namuose vyrauja žemiškos spalvos (5)

Nieko nėra svarbiau kaip jaukūs ir patogūs namai . Tokių namų sukūrimui kartais tereikia kelių...

Naujausią tyrimą dėl „AstraZenecos“ ir „Pfizer“ vakcinų paskelbę mokslininkai: tiesiog neįtikėtina (411)

Skelbiama, kad daugiau nei 90 proc. britų po vienos „ AstraZenecos “ ar „ Pfizer “ vakcinos...

Sezono grilio topas – azerbaidžianietiška sriuba Kiufta Bozbaš: iki tobulumo nuneš vienas ingredientas

Ką įdomaus ir nenuobodaus pasigaminti šią vasarą? Pats metas suktis prie grilio su šeima ar gera...

Indija mirguliuoja nuo siaubingų vaizdų: COVID-19 nušlavė ištisas šeimas (32)

Nusiaubusi didžiausius Indijos miestus, dabar naujausia COVID-19 banga įsišėlo antros...

Ričardas Berankis įpintas į aferą ne savo noru: sulaukė sukčių dėmesio, dalijasi svarbia informacija

Vienas populiariausių Lietuvos sportininkų – Ričardas Berankis – dėl viešumo sulaukia ne...

Verslo ir gyventojų išmokoms dėl COVID-19 nustatė žadintuvą: vis mažės ir baigsis rugsėjį (21)

Nors dar neaišku, kada baigsis karantinas, ar nereikės dar vieno rudenį, tačiau Vyriausybė jau...