Kalbant apie trumpalaikius sportuojančio žmogaus pokyčius, svarbu pabrėžti ne tik dažniausiai akcentuojamą svorio metimą, bet ir kitus sportuojančio žmogaus siekius. Visų pirma, jums reikėtų išsikelti esminį sporto tikslą, kaip – numesti svorio, padidinti raumeninę masę, ištvermę, o gal pagerinti sveikatą? Žinoma, visi šie tikslai dažnai yra tarpusavyje susiję, kaip ir visų jų pradžia, yra žmogaus vidinė motyvacija, kuri padeda visos sporto kelionės metu. Kalbant apie visų taip trokštamą progresą, svarbu suvokti, kad tai laiko reikalaujanti jūsų kūno reakciją į pasirinktą sporto šaką, ar fizinio aktyvumo rūšį.

Daugelis žmonių net nesusimąsto, kiek sudėtingų biologinių procesų vyksta kiekvieno iš mūsų kūnuose. Sportas, esant kelis kartus žemesniam fiziniam aktyvumui nei, tarkime, prieš 200 metų, yra būtinas mūsų kūnams. Kalbant apie greitus pokyčius ir rezultatus, yra labai svarbu išskirti žmogaus gebėjimą adaptuotis prie fizinių krūviu.

Kas vyksta su sportuojančio žmogaus kūnu po dienos, savaitės, mėnesio ar metų?

Mūsų kūnuose vyksta įvairūs biocheminiai ir fiziologiniai procesai. Visi šie procesai yra aktyvuojami jau pirmosiomis sportinio krūvio akimirkomis. Pavyzdžiui, jau pirmosiomis treniruotės akimirkomis greitėja širdies plakimas, keičiasi kraujo spaudimas, raumenys naudoja energiją, ir, tokiu būdu, mūsų kūnai eikvoja kalorijas. Pavyzdžiui, žaisdami krepšinį vyrai vidutiniškai per minutę gali sunaudoti apie 8-9 kilokalorijas, o atitinkamai moterys – 7-8 kcal. Savaime suprantama, daugelis procesų, vykstančių mūsų kūnuose, priklauso, visų pirma, nuo fizinio krūvio ir intensyvumo, lyties, amžiaus, kūno sudėties ir ūgio.

Viena treniruotė ar savaitė sporto sukelia taip vadinamąją greitąją adaptaciją. Po mėnesio ar kelių jau galime pasiekti ilgalaikę adaptaciją. Kitaip tariant, ilgam pagerinti fizinę būklę, pasikeisti vizualiai – padailinti savo figūrą.

Kuo svarbi greitoji ir lėtoji raumenų adaptacija?

Viskas labai paprasta – be greitos adaptacijos niekada nebus ir lėtosios, nes greitoji raumenų adaptacija yra lėtos adaptacijos pagrindas. Pagrindiniai skirtumai yra, kad greitoji arba, kitaip dar vadinama, ūmioji adaptacija pasireiškia labai greitai, bet nustojus sportuoti taip pat greitai ir baigiasi. Priešingai, atsiradusi lėtai, ilgalaikė adaptacija išlieka ilgam. Sportuojant ilgą laiką žmogaus kūnas „įjungia“ ilgalaikės adaptacijos mechanizmus, kurie, visų pirma, lemia struktūrinius ląstelių pokyčius.

Trumpai, dėl ilgalaikės baltymų, esančių raumenyse degradacijos ir sintezės santykio, didėja ir raumenų masė. Žinoma, baltymų sintezė yra sudėtingas fiziologinis procesas, bet kalbant labai paprastai, jeigu baltymų sintezės greitis yra lėtesnis nei degradacija – raumenų masė mažės, o jeigu abu procesai vyksta vienodu greičiu – raumenų masė nesikeis. Žinoma, pagrindinis tikslas turėtų būti skatinti baltymų sintezės greitį raumenyse, kuris „aplenktų“ degradaciją – tada raumenų masė be jokios abejonės didės. Vidutinio žmogaus raumenų masė sudaro nuo 28 iki 35 kg, iš kurių maždaug 7 kg yra vien baltymai. Per parą juose suyra ir vėl atsinaujina apie 70 g baltymų. Todėl pirmas 6 valandas po krūvio ypač intensyviai vykstant sintezės procesams svarbu per kelis valgymus gauti bent 25g – 70g baltymų, kuriuos geriausiai pasisavinsime su maistu.

Kodėl nepavyksta pasiekti rezultatų vien daug sportuojant?

Jei esate profesionalus sportininkas arba sportuojate tik tam, kad, pavyzdžiui, turėti svajonių figūrą – visais atvejais vien didelio krūvio pagalba to padaryti nepavyks. Labai svarbus faktorius yra žmogaus mityba. Eilinis sportuojantis žmogus sporto klube per valandą laiko „sudegins“ apie 400-500 kalorijų. Jeigu pagalvosime apie kalorijų deficitą, tai po sporto suvalgius spurgą ir išgėrus kavos su cukrumi, jūs susigrąžinsite visas išeikvotas kalorijas. Kita vertus, net būdamas profesionalus dviratininkas, kuris dalyvauja prestižinėse Tour de France varžybose ir gali sudeginti net 12 000 kalorijų, kas yra 24 kartus daugiau nei sportuojantis mėgėjas sporto klube, turi žiūrėti ką valgo! Profesionalas privalo galvoti, iš kur gauti kokybiškų baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų maisto medžiagų vartojant sveikatai palankų maistą tam, kad nesumažėtų jo sportinis darbingumas.

Keli svarbūs momentai, kodėl nepavyksta pasiekti norimo rezultato:

  • Fizinis krūvis gali būti per žemas arba per aukštas – dėl to raumenų masė ir bendra sportinė būklė nesikeičia arba net prastėja.
  • Netinkama mityba, kuri turi per mažai maistinės vertės ir per daug kalorijų.
  • Per mažai arba per daug miegate. Miegas turi būti kokybiškas ir bent 6-9 valandos per parą, priklausomai nuo amžiaus ir darbingumo.


Per kiek laiko galima pastebimai pagerinti savo išvaizdą?

Tinkamai sportuojant ir maitinantis, pirmieji rezultatai pasirodys labai greitai – vos per 3 savaites, o po 3 mėnesių ir rečiau jus matantys draugai labai nustebs jūsų pokyčiais.

Ką patartumėte pradedančiam sportuoti žmogui?

Patarčiau 3 labai svarbius dalykus:

  • Neskubėk – per didelis sporto krūvis gali per daug pažeisti tavo raumenis, sukelti didelį nuovargį ir sumažinti tolimesnį progresą.
  • Prisimink – poilsis po sporto yra toks pats svarbus kaip ir pats sportas.
  • Maitinkis kitaip – priklausomai nuo savo tikslo padidink arba sumažink vartojamų kalorijų skaičių. Atkreipk dėmesį į maistinę vertę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)