Į klausimą, kaip yra iš tikrųjų: tai – sveikatai žalinga, o galbūt svarbiausia – balansas, atsako sveiko maisto ruošinių įmonės „7Pack“ ambasadorė, sveikos gyvensenos ir subalansuoto maisto ekspertė Rita Šilenskienė, rašoma pranešime spaudai.

Svarbiausia – sveika alternatyva

Fiziologiškai žmogus nori saldaus maisto, nes tai suteikia malonumą ir, anot R. Šilenskienės, svarbu suprasti, kad nereikia atsisakyti saldžių „nuodėmių“, tereikia mokėti surasti sveikų alternatyvų. Šiuo atveju saldumynus reikėtų pakeisti tinkamais vaisiais.

„Aukšto glikeminio indekso produktų, tokių kaip bandelės, kviečiai ir pan., vartojimas sukelia cukraus šuolius kraujyje – tai gali lemti diabeto atsiradimą ir daugybę kitų sveikatos sutrikimų, todėl tokius produktus geriau pakeisti vaisiais, turinčiais pakankamai ląstelienos“, – pataria R. Šilenskienė.

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad kiekvieną dieną reikėtų valgyti sveiką ir subalansuotą maistą: tris patiekalus ir du užkandžius, iš jų vienas – sveikuoliškas be pridėtinio cukraus desertas, kurio sudėtyje dažnai yra vaisių.

Norintiems į savo mitybos racioną įtraukti vaisius, R. Šilenskienė pataria atkreipti dėmesį į keletą esminių dalykų: kokybę, kiekybę ir jų derinimą prie kitų vartojamų produktų.

1. Kokybė ir kiekybė

Vaisiuose yra daug antioksidantų, padedančių sumažinti vėžio riziką bei slopinti su amžiumi didėjantį ląstelių senėjimo procesą, tačiau svarbu rinktis ekologiškus, kuo mažiau saldžius, pirmenybę teikti Lietuvoje augantiems vaisiams. Tik pastarieji gali turėti daugiausia naudos.

„Jeigu norite deserto ar užkandžio, galite suvalgyti saują vaisių, vieną arba du obuolius, kriaušę, saujelę slyvų, tris keturias riekeles ananasų, stiklinę ar pusantros uogų. Tokiais kiekiais vartojamas maistas tikrai gali atnešti naudos“, – sako R. Šilenskienė.

O jei renkatės džiovintus vaisius, specialistė siūlo atkreipti dėmesį, kad jie turi konservuoto augalinio cukraus, todėl juos valgant labai svarbu neperlenkti lazdos ir mėgautis saikingai, tad čia galioja paprasta taisyklė – geriau mažiau, bet kokybiškiau.

2. Taisyklingai vartoti

Vaisiai turi gydomąjį poveikį, tačiau jie turi būti valgomi tuščiu skrandžiu ir kaip atskiras maistas, priešingu atveju organizmui nepadėsime, o pakenksime.

„Jei valgysime mėsą, daržoves, garnyrą, o galiausiai – dar ir desertą iš vaisių, stipriai sutriks žarnyno veikla. Nieko nuostabaus, kad, suvartojus tokį maisto miksą, ima kilti rūgštys, pučia pilvą. Galima sakyti, kad užkrečiame žarnyną, nes tuo metu vaisiai pūva ir pūdo maistą, esantį skrandyje“, – pažymi R. Šilenskienė.

Be to, anot specialistės, mokslininkai įrodė, jog sergantys vėžiu ir dėl to turintys riboti suvartojamo cukraus kiekį gali vartoti vaisius tik tuščiu skrandžiu, priešingu atveju gydomojo poveikio jie neturės.

3. Nepamirškime subalansuotos mitybos

Kokybiški vaisiai ir tinkamas jų kiekis gali būti naudinga organizmui, tačiau, norint maitintis sveikatai palankesniu maistu, svarbu nepamiršti subalansuotos mitybos.

„Kai organizmo neaprūpiname maistinėmis medžiagomis, smegenys siunčia signalą, kad jam trūksta energijos. Jeigu energijos ir maistinių medžiagų pakaktų, mūsų ląstelės „nebadautų“. Deja, situacija yra priešinga: vartojame daug nesveiko maisto, organizmui trūksta skirtingų medžiagų: skaidulinių, antioksidantų, mineralų, vitaminų, todėl jis siunčia signalą, kad reikia energijos šaltinio – cukraus, nors energijos galime gauti ir iš gerųjų riebalų“, – teigia R. Šilenskienė ir priduria, kad įvairių sezoninių vaisių ar uogų stiklinė per dieną – puikus desertas ir mikromedžiagų šaltinis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)