Ar taip darydami nekeliame savo sveikatai grėsmės užsikrėsti salmonelioze, pasakojo VU medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Svarbiausia taisyklė – švara

„Vištų kiaušiniuose salmonelių viduje nebūna, jos gali būti tik ant kiaušinių lukštų. Priešingai nei žąsų ir ančių kiaušiniuose, kurių parduotuvėje nerasime, nes jiems besivystant salmonelės būna ir kiaušinio viduje. Todėl labai svarbu perkant vištos kiaušinius pažiūrėti, ar neįtrūkęs lukštas. Jei jis bent truputį pažeistas, jos nesunkiai gali patekti į vidų, o ten gauna labai palankią terpę toliau daugintis“, – pasakojo profesorius.

R. Stukas primena: prieš vartojant kiaušinį, jį būtinai reikia nuplauti po tekančio vandens srove. Jei matome, kad jis nelabai gerai nusiplauna ir yra nešvarus, galima plauti su muilu ir pašveisti su šepetėliu. Taigi, labai svarbu švariai nuplauti visas salmoneles.

„Dažniausiai kiaušinį valgome virtą ir tai yra labai gerai. Jį sudaro baltymas ir trynys, baltymas yra labai gera maistinė medžiaga, kurioje yra visos aminorūgštys. Kiaušinio baltymas yra priimtas kaip baltymo etalonas, su kuriuo yra lyginami visi kiti baltymai. Virtas baltymas yra įsisavinamas žymiai geriau nei žalias. Kiaušinio baltyme yra fermento, kurie slopina virškinimo fermentų veiklą. Būtent dėl to, jei kiaušinis žalias, jo įsisavinama nepakankamai“, – sakė VU medicinos dėstytojas.

Tačiau, pasak R. Stuko, jei į receptą, pavyzdžiui, naminio majonezo, būtina dėti žalią neapdorotą kiaušinį, teks jį ten ir dėti. Svarbu, kad būtų užtikrinta maisto sauga, tai yra jis būtų neįdužęs ir labai gerai nuplautas, taip pat virtuvėje būtų laikomasi higienos, nusiplaunamos rankos po kiaušinių čiupinėjimo – tada žali kiaušiniai rizikos nekels.

„Jei yra gaminamas patiekalas vieną kartą per metus, juo nepiktnaudžiaujama, tikrai nebus didelės įtakos organizmui. Būna žmonių, kurie mėgsta kokius 3 kartus per savaitę gerti žalius kiaušinius, nes, pasak jų, taip bus geriau pasisavinamos medžiagos. Taip tikrai nebus, todėl geriau taip nedaryti“, – pataria profesorius.

Gausu naudingų medžiagų

Kiaušinio baltyme yra baltymas avidinas, kuris jungiasi su vitaminu H – biotinu – ir sudaro neaktyvų komplektą, todėl gali pasireikšti avitaminozė. Išvirtas kiaušinis turi būti pilnai sutrauktu baltymu, o trynys gali būti ir skystesnis, priklauso nuo to, koks patinka žmogui.

„Kartais abejojama, ar trynys yra naudingas. Jame yra nemažai cholesterolio, tačiau yra ir daug aminorūgšties cholino. Jis trukdo cholesteroliui kauptis kraujagyslių sienelėse. Toks geras šių medžiagų subalansavimas lemia tai, kad rizika cholesteroliui kauptis iš kiaušinio trynio beveik visiškai dingsta“, – kalbėjo R. Stukas.

Pasak jo, anksčiau dažnai girdėdavome, kad vyresnio amžiaus žmonėms negalima valgyti daugiau nei 2 kiaušinių per savaitę. Vis dėlto, jei žmogus yra susireguliavęs mitybą pagal sveikos mitybos rekomendacijas, net jei ir suvalgys kasdien po kiaušinį, tikrai nieko blogo nenutiks. Kiaušiniuose yra gausu vitaminų A, E, D, mineralinių medžiagų. Taigi, yra visų reikalingų gyvybei maistinių medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)