Paprasti papildai nebūtų padėję

Aleksandra, atlikusi vitamino D tyrimą, išsiaiškino, kad jos organizme yra tik pusė minimalios normos. Esant tokiam dideliam vitamino trūkumui, pasak vilnietės, paprasti vitamino D papildai nebūtų padėję. Todėl moteris vaistinėje įsigijo receptinę vitamino D kapsulę, kuri atsargas turėjo papildyti trims mėnesiams.

Moteris sako, jog be problemų su dantimis, ji pastebėjo, kad yra nuolat pavargusi, tačiau kaip ir dauguma žmonių, manydavo, jog tai dėl gyvenimo tempo. Suvartojusi vitamini D, Aleksandra sako pajutusi jėgų antplūdį, nuotaika pagerėjo, o darbingumas padidėjo.

Apie vitaminą D, jo reiškmę ir poveikį žmogaus organizmui DELFI kalbina su Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos endokrinologę dr. Editą Jašinskienę.

– Kuo vitaminas D svarbus mūsų organizmui?

– Vitaminas D yra organizmui labai reikšmingas, nes dalyvauja kalcio, magnio ir fosforo apykaitos procesuose. Jis padeda šioms medžiagoms patekti į kaulinį audinį ir taip prisideda prie kaulų ir dantų formavimosi.

Vitaminas D yra svarbus visiems, bet ypač vaikams, nes per pirmuosius gyvenimo metus stebimas sparčiausias augimas, o ši medžiaga būtina kaulinės sistemos formavimuisi. Taip pat svarbus paauglystės periodu, kai galutinai formuojamas kaulinis audinys.

Vitaminas D prisideda prie imuninės sistemos formavimosi. Jei esate linkę dažnai sirgti, vargina alerginės ligos, viena iš galimų to priežasčių – vitamino D stygius. Be to, atsiranda vis daugiau mokslinių darbų, kurie įrodo neabejotiną sąsają tarp vitamino D trūkumo ir dažnėjančio cukrinio diabeto, vėžio, bei širdies-kraujagyslių ligų išsivystymo.

– Kokie požymiai rodo, jog vitamino D trūksta?

– Pagrindiniai simptomai – nuovargis, raumenų silpnumas, skausmas, rytinis sustingimas, padidėjęs prakaitavimas, užsitęsęs liūdesys. Didesnė vitamino D nepakankamumo rizika vyresniems nei 70 metų, nutukusiems, tamsiaodžiams bei naktimis dirbantiems žmonėms. Rizika taip pat padidėja sergant cukriniu diabetui, lėtinėms žarnyno, inkstų ligomis bei ilgą laiką gydantis nesteroidiniais priešuždegiminiais, priešepilepsiniais ar priešgrybeliniais vaistais.

– Ar lietuviams trūksta vitamino D?

– Yra duomenų, kad Europoje vitamino D trūksta 30–50 proc. vaikų ir suaugusiųjų. Apie 90 proc. reikiamo vitamino D mes turėtume gauti per odą iš saulės, o likusius 10 proc. – iš maisto.

Vitamino D2 yra augalinės kilmės maiste – tamsiai žalios spalvos daržovėse: brokoliuose kopūstuose. Vitamino D3 gauname iš gyvūninės kilmės maisto – žuvų kaip lašiša, skumbrė ar tunas, kiaušinių trynių, jautienos ir menkių kepenėlių.

Lietuva pagal geografinę padėtį yra zonoje, kur saulės trūkumas stebimas visus metus, todėl net vasarą (išskyrus šią), dažnai negauname pakankamai vitamino D. O ką jau kalbėti apie saulės stygių žiemą...

– Šią vasarą daug šiltų dienų, galbūt, situacija pagerės?

– Tikėtina, kad pagerės, jei saulėtą dieną dažniau būsime lauke. Tam, kad organizmas pagamintų maksimalų vitamino D kiekį, pakanka 10-15 minučių per dieną pabūti saulėje be apsauginio kremo, atidengus rankas, kojas, pilvą, nugarą. Po to būtina išsitepti apsauginiu kremu. Bėda ta, kad mes negalime „prikaupti“ atsargų žiemai ir kuo tamsesnis tampa įdegis, tuo mažiau organizme pasigamina vitamino D.

– Tokiu atveju, reikia gerti vitamino D papildus?

– Mūsų kaimynėje Lenkijoje atliktas populiacinis tyrimas parodė, kad didžiausias vitamino D trūkumas spalio-balandžio mėnesiais, todėl tuo laiku visiems rekomenduojama vartoti profilaktines vitamino D dozes, prieš tai įvertinus mitybą, kūno svorį, buvimo saulėje laiką.Tačiau rekomendacijos yra tokios:

Kūdikiams ir vaikams iki metų 400-600 TV/d;
Vaikams ir paaugliams iki 18m 600-1000 TV;
Suaugusiems ir senyviems žmonėms 800-2000 TV/d.

Vitamino D poreikis 2-3 kartus išauga nėščiosioms, žindyvėms, neišnešiotiems naujagimiams, nutukusiems ar sergantiems aukščiau minėtomis ligomi – jiems dėl vitamino D dozių rekomenduojama pasitarti su gydytojais.

Vartojant didesnes, nei profilaktines dozes, labai svarbu nepadauginti vitamino D, nes organizme gali vykti negrįžtami pakitimai, pavyzdžiui, inkstuose susidarys akmenys.

– Jei vitamino D kiekis organizme yra itin mažas, ar tokiu atveju padės įprasti papildai?

Jei atlikus vitamino D tyrimą nustatomas trūkumas, neužteks vien tik saulės spindulių ar maisto, rekomenduojami vitamino D papildai. Vienas jų geriamasis tirpalas ampulėje, kurioje yra 200 000 TV vitamino D. Tai ilgalaikio veikimo vitamino D forma, todėl rekomenduojama gerti suaugusiems (vaikams ir paaugliams nėra pakankamai ištirta) kas tris mėnesius profilaktikos tikslais spalio-balandžio mėnesiais, gydomaisiais – visus metus, pasitarus su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)