O ką daryti su kiaušiniais, kurių nebesuvalgome? Kaip ilgai juos saugu valgyti? Į šiuos ir kitus klausimus sutiko atsakyti du specialistai – „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas bei BENU vaistininkė Laura Mockutė.

Kiaušinius margina ir briliantine žaluma, ir skutimosi putomis

R. Blynas patarė, jei įmanoma, rinktis natūralias kiaušinių dažymo technikas.

„Jeigu vis dėlto ruošiamasi naudoti dažus įsigytus prekybos vietose, svarbiausia yra patikrinti produkto etiketes ir rinktis maistinės maistinės paskirties dažus. Jeigu naudojami cheminės sudėties dažai, tokius kiaušinius galima naudoti kaip dekoraciją, pasidžiaugti jais, tačiau nevartoti maistui“, – įspėjo vaistininkas.

Rimvydas Blynas

L. Mockutė pastebėjo, kad kiekvienais metais matome, kokios skirtingos yra margučių dažymo tendencijos ir kiek visokiausių būdų yra marginti margučius.

„Yra be galo daug būdų marginti margučius yra su ne maistui skirtais produktais, pvz: guašu, akvarele, nagų laku, skutimosi putomis, tekstiliniais dažais. Ne maistui skirti produktai gali būti pavojingi sveikatai, jų sudėtyje esančios medžiagos gali sukelti įvairias alergines reakcijas ar net kauptis organizme.

Reikėtų kiaušinių dažymui rinktis natūralias priemones, tokias kaip: svogūnų lukštai, kavos tirščiai, kinrožė, burokėliai, ciberžolė, raudonas kopūstas. Kiaušinius, margintus ne maistiniais dažais ir ne natūraliais produktais, ant stalo reikėtų laikyti tik kaip puošmeną ir jų nevalgyti“, – tokios pat nuomonės, kaip kolega, laikėsi L. Mockutė.

Vaistininkė pridūrė, kad prieš Velykas visi kaip susitarę ieško briliantinės žalumos kiaušiniams marginti.

„Kiekvienais metais net pritrūkstame tos briliantinės žalumos. Tačiau tokiu būdų margintų kiaušinių valgyti nerekomenduoju, tegu būna jie tik stalo puošmena“, – sakė pašnekovė.

Valgyti įskilusį margutį, ar išmesti?

Paklaustas, ar saugu valgyti margutį, kurio ir baltymas nusidažė – ne tik lukštas, R. Blynas sakė, kad tai priklauso nuo to, kuo jis buvo margintas.

Margučiai

„Jeigu kiaušiniai buvo dažomi natūraliomis priemonėmis, tuomet tokius galima vartoti ir įskilusius. Tačiau, jeigu buvo naudojami cheminės kilmės dažai – tokių margučių vartoti maistui nereikėtų“, – teigė R. Blynas.

Vaistininkė L. Mockutė antrino: „Nors ir kiaušinis atrodo su vientisu lukštu, jo lukštas yra porėtas, todėl verdant visos medžiagos gali pasiekti kiaušinio baltymą, juk išmarginę kiaušinius galime pastebėti, kad nusidažė ir kiaušinio baltymas, nors kiaušinis nebuvo įskilęs. Tokių kiaušinių, kurių baltymas yra nusidažęs, ypač margintų nenatūraliais būdais, reikėtų vengti valgyti“.

Kartu vaistininkė priminė, kad kiaušinius prieš verdant ar kepant būtinai reikia nuplauti.

„Viena dažniausiai pasitaikančių maistinių infekcijų – salmoneliozė. Šios bakterijos į organizmą patenka vartojant bakterijomis užterštus ir neapdorotus maisto produktus – kiaušinius, pieną, vištieną“, – įspėjo L. Mockutė.

Kiaušinis – puikus baltymų šaltinis

Per Velykas kiaušinis tampa vienu pagrindinių patiekalų ant stalo. Visi esame girdėję, kad kiaušinius valgyti sveika, tačiau kada jų jau yra per daug?

Margučiai

„Visi garsiai kalba, kad didelis kiekis kiaušinių – blogis, nes juose yra daug cholesterolio. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad ne kiaušiniai yra didžiausias siaubas, o perdirbti, gyvulinės kilmės riebalai, cukrus, riebus keptas maistas, kuris išdidina blogojo cholesterolio kiekį organizme.

Rekomenduotina pasidaryti pilną lipidogramą, kuri parodo įvairių širdies ir kraujagyslių susirgimo rizikas, kiekybiškai parodo didelio tankio cholesterolį, mažo tankio cholesterolį, trigliceridų koncentraciją ir bendrą cholesterolio kiekį organizme. Tik taip galime tinkamai vertinti bendrą cholesterolio kiekį ir jį reguliuoti, jei reikia.

O kiaušinis – puikus baltymų šaltinis, galime juos valgyti drąsiai. Tačiau kiekvienas turėtų stebėti savo organizmą ir suvalgyti kiaušinių tiek, kad savijauta būtų gera. Mūsų mityboje ir taip yra suvartojama per mažai baltymų, todėl rekomenduočiau kiekvienam padidinti suvartojamų baltymų kiekį per parą ir sumažinti angliavandenių“, – siūlė L. Mockutė.

R. Blynas rekomendavo Velykų dieną daugiausia galima suvartoti 2–3 kiaušinius, tam, kad nevargintų virškinimo trakto sutrikimai.

„Jeigu kiaušiniai reguliariai valgomi ir mėgstami, tai rekomenduojama savaitės norma maždaug 4–5 kiaušiniai. Tokiu atveju Velykų dieną rekomenduojama apsiriboti vienu kiaušiniu“, – mano R. Blynas.

Iki Atvelykio laikyti nereikėtų

O ką daryti su po Velykų likusiais margučiais? Ar galima juos suvalgyti ir po savaitės, pavyzdžiui, per Atvelykį?

Margučiai

„Išvirti kiaušiniai kambario temperatūroje gali būti laikomi ne ilgiau nei dvi valandas, vėliau – laikomi šaldytuve. Šaldytuve rekomenduojama virtus kiaušinius laikyti ne ilgiau nei 3 paras nuo išvirimo“, – sakė R. Blynas.

Tos pačios nuomonės buvo ir L. Mockutė: „Virtus kiaušinius geriausia suvartoti per kuo trumpesnį laiką. Žinoma, išvirtus – laikyti šaldytuve, o suvalgyti rekomenduojama per tris dienas. Iki Atvelykio jų laikyti tikrai nereikėtų“.

Tikra bomba organizmui

Vaistininkai pastebėjo, kad tokios didžiosios metų šventės, kaip Velykos, neretai tampa iššūkiu skrandžiui.

„Po šventinių dienų dažnai vaistinėje klientai skundžiasi sutrikusia virškinimo trakto veikla ar net apsinuodijimu. Dažniausi virškinimo trakto sutrikimai yra tokie, kaip vidurių pūtimas, sunkumo jausmas, rėmuo.

Tie, kas žino savo virškinimo trakto sutrikimus ar savo elgesio įpročius, atitinkamais preparatais pasirūpina dar prieš pačias šventes“, – pastebėjo R. Blynas.

Virškinimo sistema

Anot vaistininko, didžiausias priešas skrandžiui – besaikis valgymas.

„Dažnai švenčių metu stalai būna nukrauti gausiomis vaišėmis, todėl maisto būna daug ir įvairaus, jis vartojamas dideliais kiekiais ir kartu. Svarbiausia laikytis saiko ir ypač tokių produktų vartojime kaip majonezas. Majonezas gali įeiti į kelių patiekalų sudėtį, todėl vertėtų to nepamiršti ir apskaičiuoti suvartojimą“, – kalbėjo R. Blynas.

„Velykos – pavasario šventė. Tokiu laiku jau prasideda įvairios alergijos, padidėja poreikis antihistamininiams vaistams, tablečių ar tepalų pavidalu. Vaikučius vargina žarnyno virusai. Su tokiais nusiskundimais padaugėja mažųjų klientų ir jų tėvelių. Padaugėja klientų norinčių iš po žiemos stiprinti imunitetą, po įvairių peršalimų, bakterinių ar virusinių susirgimų. Taip pat pavasarį padažnėja klientų, kurių oda ypatingai išsausėjusi po žiemos šaltuko, šildymo sezono, padidėja poreikis kūno priežiūros priemonėms“, – vardijo L. Mockutė.

Be abejo, tarp dažniausių nusinkudimų yra ir virškinimo sutrikimai, kuriuos sukelia riebus, keptas maistas, padažai, gazuoti gėrimai, alkoholis.

„Visų šių produktų derinys – tikra bomba, kuri sukelia įvairius negalavimus, tokius kaip pilvo pūtimas, sustojęs skrandis, galvos skausmas, sunkumo jausmas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas ir t. t.

Per šventes reikėtų nepamiršti valgyti daugiau daržovių, gerti pakankamai skysčių“, – kaip išvengti virškinimo sutrikimų patarė vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)