„BuzzFeed Health“ korespondentas teiravosi dermatologės iš Kolumbijos valstijos Lindsey Bordone, Niujorko „Langone“ medicinos centro dermatologijos profesoriaus padėjėjos daktarės Arielle R. Nagler ir „Mayo“ klinikos dermatologės Marie Davis apie plaukų slinkimo priežastis, o taip pat – kaip jas pašalinti.

1. Genetika iš abiejų tėvų pusės

Tyrėjai vis dar aiškinasi ir iki galo nesupranta, kaip genetika susijusi su plaukų slinkimu, teigia A. R. Nagler. Anot medikės, „genetika turi įtakos plaukų slinkimui, bet kai kuriais plakų slinkimo atvejais svarbūs ir kiti veiksniai, ne tik genetika.“

A. R. Nagler paneigia mitą, kad plikimas susijęs tik su genetika iš motinos pusės. Trumai tariant, jei tarp abiejų tėvų giminaičių yra buvę plikimo atvejų, jums didesnė tikimybė praplikti. Be to, plinka dažniausiai vyrai, moterys plinka kur kas rečiau.

2. Plaukų segimas, veržimas

L. Bordone teigimu, plaukai gali pradėti slinkti, jei nuolat kietai juos surišate į uodegą, kietai pinate ir pan.

„Žmonėms, kurių plaukai plonesni, dažniau pasitaiko vadinamasis trauminis nuplikimas, – aiškina L. Bordone. – Tai labiausiai matosi virš smilkinių, virš ausų, per sklastymo vidurį.

3. Gimdymas

„Gimdant visa energija skiriama pagimdyti kūdikį, dėl šio stresą keliančio įvykio visos organizmo funkcijos gali pereiti į išlikimo režimą, – teigia A. R. Nagler. – Daugeliui moterų netikėtai ima slinkti plaukai, praėjus keliems mėnesiams po gimdymo.“

4. Per intensyvus sportavimas

Sportuotas sveika tiek kūnui, tiek psichikai, tačiau jei persistengiate, sportas žalingas.
„Jei nuolat tiek išsekinate organizmą, kad paskui sunku atgauti jėgas, jei nedarote pertraukų, organizmas ima energiją, pavyzdžiui, iš plaukų augimo, taigi gali pradėti slinkti plaukai“, – aiškina A. R. Nagler.

5. Nuolat laikotės dietų, nevisavertiškai maitinatės

„Jei organizmas niekada nežino, kada gaus maisto, kokio maisto ar kiek jo gaus, kūnui tai gali kelti baimę ir stresą, tad galiausiai ims slinkti plaukai, – teigia L. Bordone. – Kartais nusilpę plaukai atspindi viso organizmo, išsekintą chroninių valgymo sutrikimų, būklę.“
Jei lieknėsite tolygiai, išmintingai, organizmas prisitaikys ir plaukai neslinks. Taigi rekomenduojama išlaikyti gyvenime balansą.

6. Patyrėte traumą ar pernelyg įtemptai gyvenate

„Daugelis žmonių nesuvokia, kokį stresą patyrė ar koks skaudus buvo išgyvenimas, kol po kelių mėnesių nepradeda slinkti plaukai ir jie nesikreipia į specialistus, – sako L. Bordone. – Taip nutinka, kai miršta artimieji, kai netenkama darbo, po skyrybų ir pan.“

„Jei organizmui trūksta geležies, kraujyje nepakanka reikalingų maistingų medžiagų, taigi ir plaukai negauna vitaminų, todėl gali nusilpti ir imti slinkti“, – teigia A. R. Nagler.

8. Skydliaukės hipofunkcija arba hiperfunkcija

Skydliaukės hormonai reguliuoja energijos lygį ir organizmo funkcijas – palaiko šilumą, reguliuoja medžiagų apykaitą, širdies, smegenų, raumenų ir organų funkcijas, kad žmogus būtų sveikas“, – aiškina A. R. Nagler.

Dėl skydliaukės hipofunkcijos plaukai išsausėja, ima lūžinėti, suplonėja, o dėl hiperfunkcijos suplonėja, ima slinkti. Dažnai žala atitaisoma, tad specialistė pataria atlikti kraujo tyrimą.

9. Kai kurių vaistų poveikis

L. Bordone teigimu, plaukų slinkimas gali prasidėti po chemoterapijos vaistų, nuo kai kurių kraujospūdį reguliuojančių medikamentų, hormoninių preparatų, vaistų nuo migrenos ir pan. jei neseniai ėmėte vartoti naujų vaistų, vertėtų aptarti su gydytojų galimą šalutinį poveikį.

10. Gripas

Sergant gripu ar esant labai didelei temperatūrai, gali imti slinkti plaukai, teigia A. R. Nagler. Sergant organizmas visas jėgas skiria kovai su virusu, o ne būtiniausioms funkcijoms (pvz., plaukų augimui) energijos nebelieka.

Dažniausiai plaukų slinkimas prasideda, praėjus trims mėnesiams po gripo ar stipraus peršalimo, bet vėliau praeina.

11. Autoimuninės ligos

Jei pastebėjote, kad plaukai slenka ar vietomis išplinka, reikėtų atlikti kraujo tyrimą ir pasitikrinti, ar nesergate autoimunine liga, pataria M. Davis. Kartais sergant autoimunine liga, organizmui atrodo, kad baltymai plakuose – svetimkūniai, todėl kas kartą plaukams prasidėjus augimo fazei, jie išstumiami (kartais plaukai gali išslinkti per naktį). Žala gali būti laikina ar nuolatinė, žiūrint kokio stiprumo uždegiminis procesas.

13. Didelis testosterono lygis

Anot M. Davis, plaukai gali imti slinkti, jei organizme – didelis lygis testosterono, ypač DHT testosterono. Taip pat plaukų folikuluose gali būti daugiau receptorių, kurie jautrūs DHT testosteronui.

Tokio tipo plaukų slinkimas yra genetinio pobūdžio, kita vertus, tada reikėtų jokių riziką didinančių papildų, anabolinių steroidų.

14. Senėjimas, menopauzė

L. Bordone teigimu, jei turite genetinį polinkį tokio pobūdžio plaukų slinkimui, veikiausiai su metais plaukai išretės. Vyrams dažniausiai plaukai retėja viršugalvyje ir smilkiniuose. Moterims – praretėja viršugalvyje.

„Plaukų folikulai tebėra sveiki, bet jie susitraukia, veikiausiai tai hormonų lemiamas procesas, todėl iš plaukų folikulų nebeišauga stori plaukai kaip anksčiau. Taip nutinka senėjant ir moterims prasidėjus menopauzei“, – aiškino specialistė.

Specialistai patari neskirti sau patiems diagnozių, o pastebėjus plaukų plonėjimą, retėjimą, slinkimą, kreiptis į gydytojus.

„Daug žmonių nesupranta, kad daugeliu atveju plaukų slinkimą galima sustabdyti. Deja, žmonės užkimba ant įvairių triukų ir išleidžia tūkstančius dolerių produktams, kurie nepadeda. Todėl visada patartina pasikonsultuoti su mediku, gal būtų galima padaryti kraujo tyrimą, paanalizuoti šeimos atvejus ir rasti tinkamiausią sprendimą“, – apibendrino L. Bordone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)