aA
Kai lauke veidą čaižo žvarbus vėjas, o nosį gnybia šaltukas, karšta arbata grįžus namo padeda atitirpti ir sušildo iki panagių įšalusį organizmą. Šis gėrimas turi daug sveikatą stiprinančių ypatybių. Bet, norint pajusti patį įstabiausią arbatos skonį, labai svarbus jos laikymo ir paruošimo būdas.
Skanios arbatos paslapčių mokykitės iš mongolų
© Shutterstock nuotr.

Arbatą gerti sveika

Arbata nėra tik karštas vanduo su lapais, kaip kai kurie mano. Įvairiausių žolelių arbatos kuo puikiausiai tinka įvairioms ligoms gydyti, o paprastos juodosios arbatos plikinys, toks įprastas ir kasdieniškas, paruoštas paisant tam tikrų taisyklių, gali pasirodyti visai kitokio skonio.

Kai kurie žmonės baiminasi gerti arbatą dėl joje esančio kofeino, kadangi gali imti kamuoti nemiga, padažnėti širdies plakimas, irzlumas. Viename vidutinio stiprumo arbatos puodelyje yra apie 0,05 g kofeino. Stiprios arbatos prieš naktį iš tiesų nepatariama gerti žmonėms, sergantiems glaukoma, podagra, lėtiniu gastritu, kai padidėjęs rūgštingumas ar kankina opaligė.

Arbata, ypač žalioji, labai palankiai veikia virškinimo sistemą, nes absorbuoja kenksmingas organizmui medžiagas, sutraukia žarnyno gleivinę, gerina žarnyno tonusą. Arbata didina kraujagyslių sienelių elastingumą, atpalaiduoja spazmus, mažina cholesterolio kiekį.

Svarbus arbatos ruošimas

Geriausiai išlaikomos skonio savybės, kai arbatos lapeliai laikomi porceliano ar stiklo hermetiškuose induose šiltoje, sausoje, dažnai vėdinamoje vietoje. Negerai arbatžoles laikyti metaliniuose, plastikiniuose induose ar celofaniniuose maišeliuose, nes jie neapsaugo nuo drėgmės ir suteikia specifinį kvapą.

Svarbu prisiminti, kad arbata ruošiama tik tam kartui, tokia, kokia bus geriama, o ne labai stipri, kad paskui nereikėtų skiesti puodelyje.

Arbata nuo peršalimo
Arbata nuo peršalimo
© Fotolia nuotr.

Vanduo arbatai turi būti minkštas, silpnai mineralizuotas ir neturėti jokio, net nežymaus, specifinio kvapo. Jei vanduo kietas, plikyti tinka arbatžoles, kurių ekstrakcinės ypatybės stipresnės. Vanduo, kuriuo plikoma arbata, turi būti šviežias, užvirtas tik vieną kartą. Nei perviręs, nei nepakankamai viręs vanduo arbatai netinka. Pervirusiame vandenyje smarkiai sumažėja deguonies, padaugėja vadinamojo sunkaus vandens, pakinta vandens mikrostruktūra. Toks vanduo gadina arbatą, daro ją kietą, dingsta aromatas, sumažėja ekstrakcijos galimybės. Netinka ir antrą kartą užvirtas arba pašildytas vanduo, taip pat virintas, sumaišytas su nevirintu, nes didėja sunkaus vandens kiekis.

Elektrinis virdulys netinka

Teigiama, kad, norint pajusti tikrąjį arbatos skonį, netinka vanduo, virtas elektriniame virdulyje. Geriausia vandenį arbatai virti metaliniuose arba emaliuotuose virduliuose. Vandenį nuo ugnies reikia nuimti tuo momentu, kai jis baltai putoja, t. y. kai nuo virdulio dugno pradeda kilti daugybė mažų oro burbuliukų ir jis šiek tiek susidrumsčia. Plikyti arbatą tinkamiausia porcelianiniuose, stikliniuose ar fajansiniuose, bet ne metaliniuose induose.

Skanesnę arbatą daro net indo forma. Geriausia arbatinukų forma – apvalūs arba cilindriniai, nes plikant juose lengviausia nustatyti ketvirtį, trečdalį ar pusę arbatinuko tūrio. Arbatą patartina išgerti per valandą nuo užplikymo. Vienoje Rytų patarlėje sakoma, kad šviežia arbata panaši į balzamą, o palikta nakčiai prilyginama gyvatei.

Arbatinuką, kuriame plikysite arbatą, 3–4 kartus perskalaukite verdančiu vandeniu ir suberkite arbatžoles. Verdančiu vandeniu užpilkite pusę arba tris ketvirčius arbatinuko. Pridenkite arbatinuką dangteliu ir servetėle, šildytuvu ar pagalve, palaikykite 5 min., užpilkite vandens. Ruošiant žaliąją arbatą, plikymo procesas ilgesnis.

Jei arbatą ruošite stiklinėje, į ją įberkite šaukštelį arbatžolių, užpilkite verdančiu vandeniu, pridenkite nedidele lėkštele ir palaikykite 5 min., tuomet perkoškite ir gerkite.

Įvairių šalių patirtis

Arbatos gėrimo tradicijos kai kuriose šalyse yra labai senos ir prilygsta savotiškiems ritualams.
Anglai mėgsta arbatą gardinti pienu. Tačiau yra viena svarbi smulkmena, kurią aš, balintos arbatos mėgėja, sužinojau visai neseniai. Pasirodo, arbatos skonis keičiasi priklausomai nuo to, ką pirmiau pilame į puodelį. Anglai labai griežtai laikosi taisyklės pilti arbatą į pieną, o ne atvirkščiai. Manoma, kad priešingu atveju nukenčia arbatos aromatas ir skonis. Į gerai pašildytus puodelius pirmiausia įpilkite šeštadalį arba ketvirtadalį puodelio pieno, o paskui pilkite arbatą.

Japonai mėgsta gerti žaliąją arbatą. Paprastai prieš vartojant ji sutrinama į miltelius porcelianiniame indelyje, paskui užplikoma šiltame arbatinuke. Dažniausiai 200 ml vandens plikomas 1 arbatinis šaukštelis arbatžolių. Vandens temperatūra turi būti ne didesnė kaip 60 ⁰C, laikas – 2–4 minutės.

Mongolų arbatos ruošimo būdas yra vienas seniausių. Pagrindiniai komponentai – žalioji presuota arbata, pienas, sviestas, miltai, druska. Priklausomai nuo regiono, sudėtinės dalys gali šiek tiek skirtis: pienas gali būti karvės, ožkos, avies, kumelės, kupranugario arba pakeistas kumysu. Vietoje sviesto galima dėti avies arba jaučio taukus.

Kazachai mėgsta labai karštą arbatą: pila ją į pialas ir prideda žiupsnelį aštrių pipirų, truputį pakepintų kviečių. Vietname arbata geriama su džiovinta ženšenio šaknimi. Korėjoje į arbatą įmušamas kiaušinis.

„Savaitraštis Kaunui“
Ką valgyti?
Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000

Sujeta: 9 maisto produktai, dėl kurių oda tiesiog žvilgės (5)

Nusprendžiau pasidalinti TOP 9 produktais, kurie padės jūsų odai likti sveikai. Ir ne tik.

Dietistė pasakė, kas gali trukdyti sulieknėti: dėl antsvorio nebūtinai kaltas maistas (18)

Dažnai kalbama, kokių maisto produktų reikia vengti norint sulieknėti ar užtikrinti sveikesnį...

Kardiologė išvardijo, kuriems žmonėms labiausiai gresia kraujo krešuliai ir patarė, kaip nuo to apsisaugoti (52)

Yra daug žmonių, svajojančių sulieknėti, keisti gyvenimo būdą, bet mažai kas sugeba išsaugoti...

Gydytoja bedė į dažną lieknėti bandančių lietuvių klaidą: atsisakę šių produktų netenkame labai svarbių medžiagų (74)

Dietų kultūra lietuviams – nesvetima: daugiau kaip pusė bent kartais laikosi dietų ar atsisako...

Tik šiais trimis atvejais verta atsisakyti gliuteno: gydytoja dietologė išvardijo būdingus simptomus (10)

Parduotuvių lentynose sparčiai daugėjant produktų be gliuteno , daugelis iš mūsų susimąstome,...

Top naujienos

Dalyje savivaldybių – nerimą kelianti padėtis: iš juodojo sąrašo kelio nematyti (10)

Trečiadienį „Reitingų“ žurnalų pristatytuose mokyklų reitinguose buvo įvardytos ne tik...

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė | D+

Palanga ruošiasi turistų antplūdžiui bet kokiu oru – naujienos nustebins net didžiausius kritikus

Pernai vasarą lietuvių antplūdžiu besidžiaugęs pajūris panašaus scenarijaus tikisi ir šiemet,...

Užkalnis: kvepalų gynimo maršas iš Lenkijos, arba gėda dėl kainos (25)

Tie, kas pavargo nuo viso pasiruošimo šeimų maršui, kas valė šveitė savo „Volkswagen...

„Didžiojo Šeimos gynimo maršo“ organizatoriai draudimų nepaiso: renginio metu neteisėtai skamba lietuvių autorių dainos LATGA: išanalizavę medžiagą imsimės priemonių (276)

Penktadienį, dieną prieš „Didįjį Šeimos gynimo maršą“, autorinių teisių apsaugos...

Prašė duoti dar 10 minučių, bet neklausė: Izraelis smogė pastatui Gazos Ruože, kuriame dirbo žurnalistai papildyta 16.35 (42)

Izraelio aviacija šeštadienį sunaikino 13 aukštų pastatą Gazos Ruože, kuriame buvo Katare...

„Betsafe-LKL“ čempionato ketvirtfinalis: ar Pasvalio „Pieno žvaigždės“ sustabdys Kauno „Žalgirį“? (5)

Pirmose Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ketvirtfinalio rungtynėse Kauno...

Visagino baldų gamykla investicijų nestabdo: 750 tūkst. eurų robotas pakeitė keliolikos žmonių darbą (32)

Vienas didžiausių Visagino darbdavių baldų gamybos įmonė „ Visagino linija “ smarkiai...

Skaitytojo klausimas: kokiam paukščiui priklauso šis lizdas?

Grynas skaitytojas Raimondas atsiuntė paukščio lizdo nuotrauką. Jis prašė padėti nustatyti,...