aA
Šilkmedis – tai medis, kurio lapais minta šilkverpio vikšrai. Senovėje šis augalas buvo auginamas kaip šilkaverpių maistas, tačiau šiandien dėl turtingų savo maistinių savybių, jis vis dažniau įtraukiamas į receptus, naudojamas maisto papildų gamyboje bei liaudies medicinoje.
Šio medžio lapai – naudingesni nei iki šiol manyta: gydančiosios savybės pravers kiekvienam
© Shutterstock

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog naudingos yra visos šilkmedžio dalys: lapai, šaknys, uogos, žievė, o kasdien geriama šilkmedžio lapų arbata yra puiki priemonė diabetikams, siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, rašoma pranešime spaudai.

Šilkmedžiai – sparčiai augantys ilgamečiai medžiai, kurių lapai pasižymi skirtingomis formomis – dalis lapų būna panašūs į liepų, kiti – karpyti ir primenantys vynuogių lapus. Azijos šalyse iš jaunų lapų verdamos sriubos, lapai troškinami su įvyniota malta mėsa, o iš vasaros gale subrandinamų uogų ruošiamos uogienės, arbatos.

„Šilkmedis yra turtingas savo chemine sudėtimi, biologiškai aktyviais ir natūraliais antioksidaciniais junginiais. Nors pasaulyje yra keliolika šilkmedžio rūšių, Lietuvoje labiausiai prisitaikęs augti yra baltasis. Dėl unikalios savo sudėties jie pasižymi antimikrobiniais, antibakteriniais, antivirusiniais poveikiais“, – teigia VDU Žemės ūkio akademijos lektorė Dovilė Levickienė.

Šio medžio lapai – naudingesni nei iki šiol manyta: gydančiosios savybės pravers kiekvienam
© Asmeninio archyvo nuotr.

Tradicinėje medicinoje šilkmedžio lapų arbata naudojama peršalimui gydyti, atsikosėjimui lengvinti, nes juose gausu tokių naudingų mikroelementų, kaip geležis, kalis, kalcis, fosforas, siera, silicis. Šilkmedžio uogos taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, gerina kraujo darbą, gydo nuo peršalimų, mat yra kupinos vitaminų ir mineralų.

VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkai nustatė, jog šilkmedžio lapų nauda žmogaus organizmui gali priklausyti nuo mėnesio, kada lapai yra renkami.

„Jeigu norime, kad mažintų cukraus kiekį kraujyje, šilkmedžio lapus reikėtų skinti birželio mėnesį, juos susidžiovinti ir turėti iki kito sezono. Liofilizuotus šilkmedžio miltelius galima panaudoti kaip prieskonį, skonio ar spalvos stipriklį“, – pasakojo D. Levickienė.

Saugant šilkmedžius nuo žiemos šalnų, jie puikiai auga Lietuvos klimato sąlygomis, tačiau dideliu populiarumu, deja, dar nepasižymi.

Bene didžiausią šilkmedžių medelyną šalyje turintis ūkininkas Gintaras Kikas tikina, kad žmonės veltui nuvertina vertingas šilkmedžio savybes.

„Šilkmedžio lapai yra puiki vaistinė medžiaga, sergantiems antro tipo cukriniu diabetu – geriant arbatą tris kartus per dieną po maisto ji padeda susireguliuoti cukraus lygį kraujyje. Šilkmedžio lapus galima panaudoti ir maisto gamyboje, jie gali atstoti net įprastą salotą, mat geležies ir kalcio kiekiu pralenkia ir pačius špinatus“, – teigia G. Kikas.

Šilkmedžio panaudojimų – apstu. Lapus galima panaudoti vietoj kopūsto gaminant balandėlius, lapų miltelius galima įdėti kepant sausainius, gaminant makaronus, pagardinti jogurtą ar varškę. Lapus galima džiovinti arba naudoti šviežiai nuskintus, iš jų spausti sultis ar daryti arbatas, užpilus, o iš prinokusių uogų verdamos itin gardžios uogienės, padėsiančios įveikti peršalimą šaltuoju metų laiku.

Šio medžio lapai – naudingesni nei iki šiol manyta: gydančiosios savybės pravers kiekvienam
© Asmeninio archyvo nuotr.

Pateikiame receptų, kuriuose panaudojamos šilkmedžio dalys, o jų maistinė vertė yra itin aukšta.

Šilkmedžio uogų uogienė

900 g šilkmedžio uogų;
6 puodelių cukraus;
Puse puodelio šviežių citrinų sulčių;
Žiupsnelis šviežiai malto muskato riešuto.

Sterilizuokite stiklainį verdančiame vandenyje. Šilkmedžio uogas, cukrų ir citrinų sultis sudėkite į didelį puodą ir virkite nuolat maišydami, jog ištirptų cukrus. Kuomet viskas taps vientisa mase ir cukrus pilnai ištirps, įdėkite žiupsnelį malto muskato riešuto.

Jeigu norite, kad uogienė taptų tirštesnė ir primintų džemą ar drebučius, galima į masę įmaišyti skysto pektino.

Išvirus uogienei nugriebkite putas, susidariusias virimo metu. Supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius palikdami pora centimetrų vietos nuo viršaus, apvalykite stiklainio kraštus. Užsukite dangtelį ir dar 5 minutes palaikykite verdančio vandens vonelėje.

Šia uogiene galėsite mėgautis vėsiais žiemos vakarais, naudoti arbatoms, blynams, varškei ar jogurtui pagardinti.

Aviena įdaryti šilkmedžio lapai

30 vnt. šilkmedžio lapų;
700 g maltos avienos ar kitos mėgstamos mėsos;
1 kiaušinio;
1 smulkinto svogūno;
2 skiltelės susmulkinto česnako;
1 v.š. šviežiai kapoto baziliko;
1 a.š. raudonėlio;
1 a.š. čiobrelio;
1,5 a.š. druskos;
0,5 a.š. maltų juodų pipirų;
2 v. š. alyvuogių aliejaus;
Citrinos sulčių.

Įkaitinkite orkaitę iki 190℃. Sumaišykit visus ingredientus, išskyrus citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Išminkykite labai gerai mėsą rankomis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Šilkmedžio lapą dėkite blizgančia puse į apačią, imkit šaukštą mėsos, suformuokite rutuliuką, dėkite ant lapo ir atsargiai suvyniokite. Galite suktinuką sutvirtinti mediniu dantų krapštuku. Sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir aptepkite visus suktinukus. Kepkite orkaitėje apie 15 minučių, jei norite, kad mėsa išliktų sultinga. Jei norite, kad suktinukai taptų traškūs, o mėsa sausesnė – kepkite 20 minučių. Patiekite su citrinos griežinėliais karštus arba atšalusius kaip užkandį.

Glotnutis su šilkmedžio lapais

500 ml vandens;
1 obuolio;
1 banano;
6 šilkmedžio lapų;
Citrinos sulčių;
1 a.š. chia sėklų.

Sudėkite visus ingredientus į trintuvą, sutrinkite iki vientisos masės ir mėgaukitės!

www.DELFI.lt
Klausk psichoterapeuto
Į klausimus atsakys psichiatras, psichoterapeutas prof. Eugenijus Laurinaitis. Atsakymų ieškokite Delfi Plius.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
4.5385

Dietologė išvardijo 5 košių rūšis, kurių nauda – didžiulė: kitos tik augins svorį arba tuštins piniginę (88)

Skaniausia vaikystėje būdavo močiutės virta manų kruopų košė su uogiene, o perlinę su...

Ši grožio procedūra ypač populiari, bet medikai pasakė, kam jos tikrai nerekomenduotų (37)

Žmonės visais laikais svajojo atrodyti gražiai ir kuo ilgiau išlikti jauni. Nesvetimas šis noras...

Nepadauginkite avokadų: gydytoja pasakė, kiek per dieną jų suvalgyti sveika (23)

Jei būtų rengiamas labiausiai išgirtų vaisių konkursas, avokadai tikriausiai galėtų...

Net sėdėjimas gali būti mums naudingas – svarbu, kaip tai darome

Kaip visuomenė, mes sėdime daug daugiau nei kada nors anksčiau: sėdame valgyti pusryčių, kai...

Vaistininkė Balvočiūtė: šių kambarinių augalų vertingos savybės nepelnytai pamirštos (12)

Nuo seno žinomi ir namuose auginami alavijas , gyvybės medžiu vadinama kalankė ir auksinis ūsas...

Top naujienos

Kainų manipuliacija internete: kodėl vienas pirkėjas už tą pačią prekę gali mokėti gerokai daugiau nei kitas? (24)

Danijoje startuolį įkūręs lietuvis Paulius Vėgėlė tikina, kad daugelis el. parduotuvių...

Šiame Vilniaus mikrorajone būstų kainos vienos žemiausių, tačiau vietos ateitis – neaiški (55)

Vienas jauniausių Vilniuje sovietmečio mikrorajonų – Justiniškės . Nors šis miegamasis...

Situacija kaista: Armėnija skelbia karinę padėtį ir karinę mobilizaciją (193)

Armėnų separatistų kontroliuojamas nuo Azerbaidžano atsiskyręs Kalnų Karabacho regionas...

Buvęs Lukašenkos viešųjų ryšių vadovas: Europai labai pasisekė (247)

Kai 1994 metais sėkminga Aliaksandro Lukašenkos prezidento rinkimų kampanija pasiekė antrąjį...

Nustatyta 90 naujų koronaviruso atvejų ir dar 2 mirtys: židinių sąrašas auga kaip ant mielių abi mirtys - Kauno apskrityje (297)

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 90 naujų koronaviruso atvejų, bendras susirgimų skaičius...

Pirmieji kaunietės Gretos vėžio simptomai buvo labai netikėti: dėl jų kaltino pervargimą (20)

Itin dideli nugaros skausmai, kurie plito į visą kūną, kojas ir rankas – tokie pirmieji...

Ekspertas apie mitais apraizgytą 5G ryšį: jei tai būtų tiesa, jau būtume grįžę į pirmykštę Lietuvą (26)

Medžių bei miškų išsaugojimas lietuviams yra jautri tema, tad nenuostabu, kad ji pateko ir į...

Kandidatės į Seimą laiškas rinkėjams pribloškė: tekste paliko 13 gramatinių klaidų (105)

Kas skaito, rašo, duonos neprašo – skelbia lietuvių liaudies išmintis. Tačiau Seimo nario...

Lūžio taškas Europoje: situacija dėl koronaviruso po vasaros keičiasi iš esmės (293)

Atostogoms ir vakarėliams įžiebus smarkų COVID-19 atvejų šuolį vasaros pabaigoje Europoje,...

„Formulės 2“ lenktynes nutraukė šiurpi avarija: bolidai paskendo liepsnose (2)

Sekmadienį prieš „ Formulės 1 “ čempionato Rusijos GP lenktynes Sočio trasoje vyko...

|Maža didelių žinių kaina