aA
Mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė šaltuoju metų laiku pusryčiams pataria rinktis spalvotą, šiltą maistą. Vienas iš jos sveikų ir paprastų pusryčių pasiūlymų – spalvoti skrudintos duonelės sumuštiniai su trinta varške ir karštais pomidoriukais.
Gintarė Jonaitytė
© DELFI montažas/Shutterstock, asmeninio albumo nuotr.

Kaip paruošti šiuos pusryčius?

Mums reikės:

2 riekelių duonos – ruginė bemielė tamsi duona arba tamsus batonas be cukraus;

10 vienetų pomidorų – geriausia tamsių vyšninių;

Pusės didelio avokado;

3 valgomų šaukštų moliūgų sėklų – skaniau paskrudintos;

Pusės citrinos;

2 šaukštų gerai sutrintos varškės;

1 šaukšto Tzatziki padažo;

Pagal skonį – šviežių krapų;

Pagal skonį – druskos (galima ir visai nedėti).

Paruošimo būdas:

1. Duoną paskrudiname orkaitės griliuje apie 180-200°C temperatūroje 10 minučių, kol duona taps traški ir šilta.

2. Pomidorus apšlakstome riešutų aliejumi ir dedame į orkaitę 5 minutėms.

3. Ištrauktą iš orkaitės duoną ištepame sutrinta varške, kurią jau reikėtų būti sumaišius su Tzatziki padažu.

4. Dedame supjaustytą ir citrinų sultimis pašlakstytą avokadą. Galiausiai – pomidorus. Apiberiame moliūgų sėklomis, smulkiai supjaustytais šviežiais krapais.

4. Pabaigai galima apibarstyti mėgstamomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, G. Jonaitytė sako, kad mėgsta gelsvę, ji suteikia gaivumo ir grybų skonį.

Šių pusryčių nauda:

Ruginė juoda duona be cukraus ir mielių turi ypač daug skaidulinių medžiagų, kurios malšina alkį. Rugių skaidulos išbrinksta skrandžio sultyse ir suteikia sotumo jausmą. Ruginė duona gerina žarnyno judesius, padeda virškinti ir pašalinti maisto likučius. Kartu su gerųjų riebalų šaltiniu – avokadu, moliūgų sėklomis, kuriose gausu geležies, suteikia tobulą sveikų bei skanių, bet ir neapsunkinančių kūno pusryčių skonį ir jausmą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(20 žmonių įvertino)
2.4000

Valgykite ir dėl to nesigraužkite: pasinaudojus esminiais patarimais greitasis maistas bus sveikas bei netukinantis (16)

Ar žinojote, kad greitasis maistas gali būti ir sveikas maistas?! Šiais laikais vis daugiau...

Profesorius Stukas apie lietuvių valgymo įpročius: jei renkatės šiuos produktus, didinate vėžio riziką (144)

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, galėtume išvengti net 30 proc. onkologinių...

Kad užmigtų, daugybė lietuvių vartoja tabletes: žolininkė Bružienė vardija kur kas geresnes priemones (32)

Kad rudenį lydinčios peršalimo ligos negadintų savijautos ir nejauktų planų, kartais gali...

Rudenį pusryčiai turėtų būti kitokie: mitybos specialistė pateikia skanų, sotų ir sveiką variantą (18)

Mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė šaltuoju metų laiku pusryčiams pataria rinktis spalvotą,...

Kepenims tenka didžiulis krūvis, tačiau yra liaudies medicinos būdas, kaip joms padėti: išbandykite razinų vandenį receptas (37)

Mūsų kūne kepenys vaidina labai svarbų vaidmenį. Jų darbas – išvalyti kraują , pašalinti...

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (140)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (5)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (169)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (10)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (72)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (54)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (170)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (54)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...