Mažų mažiausiai, ką jus privers padaryti ta nekalta kola be cukraus – tai suvalgyti dar daugiau mėsainių. Taip, tas gazuotas gėrimas be cukraus skatina alkio jausmą.

Ir štai, Dalenberg ir kt. 2020 publikavo savo tyrimą, kuris rodo, kad:

Tokio nekalto saldiklio kaip sukralozė (E955), kurią perka sportininkai, norėdami paskaninti savo proteino kokteilius, vartojama kartu su angliavandeniais, sumažina sveikų žmonių jautrumą insulinui.

Artūras Sujeta

Taip, teisingai, tai yra labai blogai. Įdomu tai, kad vartojant angliavandenius (pvz. cukrų – sacharozę) arba saldiklį atskirai, to pastebėta nebuvo.

Tyrimas leidžia manyti, kad saldiklio ir angliavandenių kombinacija veikia nervinę sistemą, tuo tarpu saldumo pojūčio nepakeičia.

Moralas toks: nevartokite šio saldiklio jeigu norite sumažinti kalorijų kiekį, gaunamą su kebabais ar mėsainiais. Priešingu atveju – II tipo diabetas bus vienu žingsniu arčiau jūsų.

P.S. Laikau save laimės kūdikiu bent dėl to, kad niekada nemėgau saldaus maisto (išskyrus tą litrą vanilinių ledų, kuriuos suvalgau 1-2 kartus per metus).

Tyrimo autoriai: Dalenberg, J. R., Patel, B. P., Denis, R., Veldhuizen, M. G., Nakamura, Y., Vinke, P. C., … Small, D. M. (2020). Short-Term Consumption of Sucralose with, but Not without, Carbohydrate Impairs Neural and Metabolic Sensitivity to Sugar in Humans. Cell Metabolism, 31(3), 493–502.e7.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)