Pasak profesoriaus, gydytojo gastroenterologo Vaidoto Urbono, tikrai ne viską nuo kepsninės galima duoti valgyti vaikams. Mat pats kepimas nėra sveikas maisto gamybos būdas, o vaikai ir nėščiosios yra jautrios medžiagoms, susidarančioms tokio gaminimo metu.

„Šios medžiagos yra siejamos su kancerogenais, vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Jos gali būti ne tik mėsoje, žuvyje, daržovėje, bet kartais būna ir ore. Todėl buvimas šalia kepamo produkto vaikui nėra labai gerai“, – sakė profesorius.

Geriausia alternatyva – kepimo ant laužo ar griliaus atsisakyti. Visgi gydytojas pabrėžia, kad per vieną dieną vėžys neatsiras, o kenkiančios medžiagos kaupiasi iš lėto.

„Teršalai, patenkantys į organizmą, yra nukenksminami. Tačiau ši antioksidacinė sistema turi ribas, ir jei vienu metu suvalgome daug kepinių, arba juos valgome labai dažnai, natūralu, kad organizmas nebegali susidoroti su teršalais“, – kalbėjo gydytojas gastroenterologas.

Vaidotas Urbonas

Yra tam tikros rekomendacijos, kurios kepimą gali padaryti bent šiek tiek sveikesnį. Visų pirma, kepti reikia ant kuo mažesnės ugnies, jokiu būdu ne ant tiesioginės liepsnos. Tiesioginėje liepsnoje varva riebalai, taip sukeldami toksiškus dūmus.

Dėl to nerekomenduojama kepti uždaroje kepsninėje – geriau atviroje, nes taip toksiškos medžiagos labiau išsisklaido ir nepatenka į produktą.

„Tačiau nėščios ir vaikai neturėtų būti šalia kepamo produkto, nes ore esančios toksinės medžiagos yra panašiai tokios, kaip rūkant cigaretę“, – sakė prof. V. Urbonas.

Dar vienas patarimas kepant mėsą – nuimti odą ir kaip įmanoma labiau nupjaustyti riebalus.

Svarbu ir tai, kad mėsa būtų marinuojama užtektinai laiko, jog kepti nereikėtų labai ilgai. Taip pat turėtų būti supjaustyta mažais gabaliukais.

„Ir, aišku, visada užgesinkite liepsną. Maistas neturi būti kepamas liepsnoje. Apanglėjusias dalis reikėtų nupjaustyti. Labai svarbu, kaip dažnai vartojami kepami produktai. Jei sezono metu kelis kartus juos kepame ar kartą suvalgome apdegusią mėsą, tikrai nuo vieno karto nieko neįvyks“, – kalbėjo prof. V. Urbonas.

Tiesa, gryna mėsa geresnis pasirinkimas nei perdirbtos dešrelės. Be to, gydytojas skatina nepamiršti valgyti šviežių daržovių ir vaisių.

Visas LNK Žinių pokalbis čia: