Tad ir kavinėse klientų nestinga, o užsisakoma dažniausiai ne arbata, ne pieno kokteilis, bet kava.

„Mano galva, kava yra visiškas gėris, visada buvo, yra ir bus“, – sakė „Huracan cofee“ vadovas Vytautas Kratulis.

Gydytoja kardiologė Julija Jurgaitytė pasakoja: yra įrodymai, kad vienas ar du puodeliai per dieną žalos sveikatai nedaro.

Julija Jurgaitytė

Visgi, pasak Vilniaus universiteto profesoriaus Rimanto Stuko, jei žmogus per dieną išgeria 6–7 puodelius, kava gali įgyti narkotikų poveikį.

Kolorado universiteto Jungtinėse Amerikos valstijose mokslininkai mano, kad rado atsakymą.

„Jei pažvelgtumėte į visus kitus per pastaruosius 10 metų atliktus tyrimus, pamatytumėte, kad kava nedaro neigiamo poveikio širdžiai, o galbūt net yra naudinga“, – sakė Kolorado universiteto Medicinos mokyklos atstovas Dave Kao.

Kavos rūšių žinovas taip pat gina kavą ir sako, kad daug žalingesnis gėrimas yra neseniai išpopuliarėjusi kombučia.

„Kavos apyvaisis, kuris dabar labai madingas, iš jo daro kombučia, arbatą. Bet ji yra mažai ištyrinėta“, – sakė V. Kratulis.

Vis dėlto Lietuvos mokslininkai sako, kad piktnaudžiauti kava nereikėtų. Nors pokyčių iš pat pradžių nepajusite, ilgainiui gali prasidėti rimtų sveikatos problemų.

„Gali atsirasti nerimas, rankų, kojų drebėjimas, nervingumas, pyktis, kai kuriems net drovumas“, – vardijo prof. R. Stukas.

Tai, kad kofeiną reguliariai vartojančių žmonių širdies ritmas keičiasi, pripažįsta ir Kolorado universiteto mokslininkai. Tačiau, jų apskaičiavimais, nėra žymūs, todėl sunerimti neverta. Jie netgi pabrėžia, kad kava naudinga ir „širdininkams“.

„Širdies ligomis sergantiems žmonėms neigiamo poveikio taip pat nėra. Daugelis žmonių mano, kad jiems nereikėtų gerti kavos. Tačiau nėra priežasties nustoti gerti kavą nei sveikiems, nei širdies ligų turintiems žmonėms“, – sakė Dave Kao.

Tam Lietuvos kardiologai prieštarauja.

Vytautas Kratulis

„Rekomenduojame pacientams, ypač turintiems rizikos veiksnių, mažinti kavos vartojimą. Vien dėl to, kad tai gali sukelti padidintą aritmijų kiekį, pasikartojimą ritmo sutrikimų“, – kalbėjo gydytoja kardiologė Julija Jurgaitytė.

Kavos mėgėjai kartoja seną taisyklę – kas per daug, tas nesveika. Tačiau pripažįsta, kad aukso vidurio, kiek kavos puodelių per dieną gana, dar patys neatrado.

„Anksčiau buvo manoma, kad tas vienas puodelis kavos gerai, tada rašoma, kad trys puodeliai gerai. Bet iš tiesų, jei kava yra arabica ir neturi daug kofeino, gali gerti ir penkis“, – sakė V. Kratulis.