aA
Kiaušinis – vienas dažniausiai naudojamų maisto produktų. Jis turtingas įvairiomis medžiagomis – baltymais, vitaminais, aminorūgštimis. Dalį tų medžiagų galime prarasti neteisingai paruošę kiaušinį.

Kaip tai reikėtų daryti, DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ papasakojo Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Svarbu atkreipti dėmesį dar prieš perkant

Profesorius sako, kad svarbu atkreipti dėmesį į kiaušinį dar prieš jį perkant.

„Jeigu parduotuvėje pamatome įskilusį kiaušinį, tai jau yra tam tikra rizika. Kiaušiniai gali būti iš apkrėsti salmonelėmis. Jeigu lukštas yra pažeistas, salmonelės gali patekti į kiaušinio vidų. Jeigu vištos kiaušinis yra sveikas, jo viduje salmonelių nebus,“ – teigia R. Stukas.
Parsinešus kiaušinius namo, juos derėtų nuplauti.

„Čia yra vienas iš svarbių dalykų, kalbant apie maisto saugą. Kai kas galbūt sako, kad kiaušinių neplauna ir nieko čia tokio. Jeigu gaminys gerai apdorotas šiluma, rizikos gali ir nebūti. Bet kažkokia galimybė išlieka, todėl norint tą riziką sumažinti, rekomenduojama kiaušinius prieš verdant ar įmušant į tešlą, gerai nuplauti,“ – sako profesorius.

Profesorius Stukas apie kiaušinius: kaip išvirti, kad nauda sveikatai būtų didžiausia
© Shutterstock

Jeigu kiaušiniai labai nešvarūs, ant jų yra šiaudų arba kitų nešvarumų, plovimui galima naudoti ir muilą. Tik gerai kiaušinį nuplovus, jo lukštą galima pažeisti.

Verdant svarbiausia baltymas

Kiaušinio trynys naudinga medžiaga, turinti A, E, D rūšies vitaminų. Visgi baltymas turi daugiau teigiamų savybių, jo sudėtyje yra visos žmogaus organizmui reikalingos amino rūgštys. Dalį jų, neteisingai išvirę kiaušinį, galime prarasti. Profesorius teigia, kad baltymas, verdant kiaušinį, yra svarbiausias.

„Kiaušinį reikėtų valgyti, kai jis yra išvirtas ir pilnai sutrauktas. Trynys gali būti ir skystas. Svarbiausia, kad būtų sutrauktas baltymas. Tada įsisavinimas bus tikrai labai geras ir mes gausime visų medžiagų, kurių yra,“ – sako R. Stukas

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(53 žmonės įvertino)
3.6981
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sunku atsikelti, dieną migdo ir nėra jėgų: gydytoja nurodė žingsnius, kaip tai spręsti (30)

Saulė užsibūna vis ilgiau, šildo vis daugiau, tačiau daug kam iš lovos pakilti ryte darosi kai...

Sujeta atskleidžia, kodėl sportuojant niekaip nepavyksta pasiekti rezultatų: 3 patys svarbiausi patarimai (3)

Sportuojate, bet nepastebite jokio progreso? Apie veiksnius, lemiančius teigiamus pokyčius ir...

Kodėl vaisių kokteiliai nėra geriausias pasirinkimas: gydytoja atskleidė, ką prarandame

Daugelis žino, jog vaisius valgyti naudinga ir sveika, tačiau reikia žinoti, kaip bei kada juos...

Kiek daug gali probiotikai: gastroenterologė pateikia net 13 būklių, kurias gali gydyti gerosios bakterijos kur rasti natūralių probiotikų? (19)

Penkių dienų antibiotikų kursas gali nuslopinti trečdalį jūsų žarnyno bakterijų . Nors...

Suprastėjo atmintis, norite išvengti neurodegeneracinių ligų: 11 geriausių maisto produktų smegenims (45)

Mūsų smegenys atlieka be galo svarbią funkciją. Jie – mūsų viso organizmo kontrolės...

Top naujienos

Naujausi prezidentiniai reitingai: tarp rinkimų lyderių auga įtampa ryškėja kandidatų rinkėjų profilis (374)

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui naujausi prezidentiniai reitingai rodo kylančią...

Išpuoliai prieš Prancūzijos bažnyčias – ilgai nutylėta tema (73)

Tamsi, grėsminga Paryžiaus katedrą naikinusių liepsnų simbolika – nepriklausomai nuo gaisro...

Į Kauno klinikas pervežta neblaivi gimdyvė pagimdė: vaikas gyvas (10)

Ketvirtadienį iš Klaipėdos ligoninės į Kauno klinikas pervežta alkoholį ir narkotikus...

Tymais Ukrainoje jau susirgo 40 tūkst. žmonių, 14 mirė, prasideda stabligės protrūkis (18)

Lietuvoje viešinti Ukrainos nacionalinio medicinos universiteto profesorė, Pediatrijos katedros...

Po vizito Maskvoje Lietuva ragina Estiją derinti veiksmus ir atsargiai žiūrėti į dialogą su Kremliumi (226)

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį paragino Estiją derinti veiksmus ir...

DELFI apsilankė Kauno turguje: kauniečiai graibstyte graibsto pigiausiai kainuojančią silkę (2)

Artėjant Šventoms Velykoms Kauno miesto turguje pastebima vis daugiau lankytojų. Pirkėjai iš...

Ištyrė kiaušinių dažus parduotuvėse ir perspėja: ne visi yra tinkami (3)

Atlikus parduotuvėse prekiaujamų dažų, skirtų kiaušinių dažymui, tyrimą buvo nustatyti keli...

NEJAUKIAI su Tomu Sinickiu: svečiuose Vytenis Povilas Andriukaitis

Šiame epizode eurokomisaras ir kandidatas į Lietuvos Prezidentus Vytenis Povilas Andriukaitis...

Lietuviškų braškių sezonas prasideda: kokių kainų tikėtis (65)

Balandžio 25 d. augintojai pradės skinti braškes ir jas veš į prekybos tinklus. Didmeninė...

Nuojautos po šoko terapijos Stambule: toliau bus tik įdomiau, Kaune laukia ne mažesnis pragaras specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (75)

Sensacinga, šokiruojanti – tokie ir panašūs žodžiai sumirgėjo oficialiuose Eurolygos...