1. Į tikslą orientuoti judesiai – tai galvos smegenų stimuliatoriai nr.1! Kuo tiksliau reikia atlikti judesius, tuo daugiau dirba galvos smegenų neuroninių tinklų. Pavyzdžiui, su adatos galiuku siekiant pataikyti į žirnį, dirba milijardai neuroninių tinklų, o keliant nuo žemės 10 kg akmenų – tik tūkstančiai.

2. Spontaniški judesiai, kai judesys yra atliekamas iš anksto nepasiruošus ir reikia spręsti judesio atlikimo problemą čia ir dabar. Pavyzdžiui, kai reikia atlikti labai tikslų judesį, kai taikinys ar pradinė būsena netikėtai pasikeitė. Pateiksiu pavyzdį. Metant pirmą kartą kamuolį į krepšį dirba milijonai neuroninių tinklų, o kartojant 10–100 kartą – tik šimtai. Kai staigiai pakeičiame pradinę padėtį, tada metant dirbs vėl milijonai neuroninių tinklų.

Fizinis aktyvumas

3. Visi judesiai atliekami rankomis ir pirštais. Pavyzdžiui, grojimas akordeonu ar fortepijonu, nes galvos smegenys rankas ir ypač pirštus valdo daug kartų skrupulingiau nei kojas ar kitas kūno dalis. Taigi smulkioji motorika – tai galvos smegenų stimuliatorius nr.3.

4. Visi judesiai su atpildu (dopaminu) yra galvos smegenų stimuliatoriai nr.4! Pavyzdžiui, jei meti kamuolį į krepšį ir nematai, ar pataikei, tada galvos smegenų neuronų nepadauginsi. O jei matai rezultatą, kuris tave pradžiugino, džiaugsmas labai gerai treniruos smegenis.

5. Aerobiniai pratimai, kurių atlikimui reikia ištvermės ir susidaro mažas energinis deficitas raumenyse ar neuronuose, yra galvos smegenų stimuliatorius nr.5. Tokių pratimų intensyvumas vidutinis, pvz., lėtas bėgimas ar spėrus ėjimas, trunkantis apie 15–30 min.

6. Intensyvūs kartotiniai anerobiniai partimai – stimuliatorius nr. 6! Tai pratimai, kurių metų raumenyse susidaro daug laktato. Jis stimuliuoja neuroninius tinklus.

7. Septintasis galvos smegenų stimuliatorius – tai naujų judesių nuolatinis mokymasis iš klaidų – klaida stimuliuoja geriau atlikti. Klaida – tai gero mokymosi sąlyga!

Smegenyse neuronai iš dalies gali atsikurti

8. Pasaulio įvairovės tyrinėjimas aktyviai judėjimu prisiliečiant prie pasaulio „stebuklų“, pvz., prie rožės spyglio, medžio lapo, švelnios žolės, sniego, savo geriausio draugo šuniuko ir panašiai. Tai fantastiškas galvos smegenų neuroninių tinklų „tirštėjimo“ stimuliatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją