Virusinių infekcijų metu kiekvienas stengiasi stiprinti organizmą, kad nesusirgtų arba išvengtų komplikacijų – bronchito, haimorito ar plaučių uždegimo.

Esama daug būdų grūdintis, tarp jų ir česnakų valgymas didelėmis dozėmis, tačiau pirmiausia organizmą reikia aprūpinti tomis medžiagomis, kurios tiesiogiai dalyvauja ląstelių veikloje ir aktyvina antivirusinį imunitetą. Šios medžiagos – tai kai kurie vitaminai (C, A, D3), mikroelementai (cinkas, selenas) ir aminorūgštis (L-lizinas).

Populiariausia patikrinta priemonė – vitaminas C, nes kaip tik jis yra svarbi medžiaga, veikianti visuose etapuose ir garantuojanti apsaugą nuo virusų.

Kaip veikia vitaminas C?

1. Stimuliuoja imuninės sistemos ląstelių – neutrofilų – sintezę ir aktyvumą.

2. Saugo nosies, gerklės ir bronchų gleivinių ląsteles nuo virusų toksinų, galinčių jas suardyti.

3. Aktyvindamas fermentus ir prostaglandinus malšina uždegimą.

4. Atkuria oksiduotų vitaminų ir mineralinių medžiagų aktyvumą, kurie mums reikalingi norint kovoti su virusais ir greitai pasveikti.

5. Kontroliuoja karnitino sintezę, o tai sąlygoja lengvesnę ligos eigą.

6. Kontroliuoja tinkamą neuromediatoriaus serotonino (laimės hormono) sintezę, kuris ligos ir streso metu sąlygoja išlikimą žvaliems ir teigiamai nusiteikusiems.

7. Reguliuoja aminorūgšties L-lizino, kuris taip pat atlieka svarbų vaidmenį kovojant su virusais, veikimą.

Bet vienas yra svarbus momentas: kad vitaminas C galėtų atlikti savo apsaugines funkcijas, ir gautume visą minėtą naudą, organizmas jo turi gauti pakankamai!

Taip pat ir virusinių infekcijų metu – jei suvartosime tik 100–500 mg vitamino C, efekto nebus. Taip pat ir sergant artritu, bronchitu, haimoritu, norint pasiekti pageidaujamą efektą, per dieną reikia gauti ne mažiau 1000–4000 mg vitamino C.

Kaip virusas patenka į organizmą?

Kai tik viruso dalelės patenka į mūsų kvėpavimo takus, virusas prilimpa prie nosies ar gerklės gleivinės, pradeda išskirti toksinus ir žaloti ląstelių membranas. Jei šiuo momentu iškart gauname 1000 mg vitamino C, neutralizuojame toksinus ir apsaugome gleivines nuo viruso tolesnio skverbimosi į ląsteles.

Juo sveikesnės yra nosies ir gerklės gleivinės, tuo sunkiau virusui į jas patekti, o kai kurių žmonių organizme virusas žūva, taip ir nesuspėjęs patekti į ląsteles. Todėl esama asmenų, kuriems virusų inkubacinis periodas prieš susergant yra 3 dienos, o kitiems – 10 dienų.

Gripo virusas

Ką daryti, jei virusas pateko į ląsteles?

Kai nesuspėjome sustabdyti ligos, virusas jau patekęs į ląsteles ir sukėlęs slogą, anginą, laringitą, gerklės skausmą ir diskomfortą, vis tiek galime stabdyti jo plitimą ir neleisti jam toliau žaloti ląstelių. Vartodami 4–6 kartus per dieną 500 mg vitamino C arba 2–3 kartus per dieną 1000 mg vitamino C suaktyviname imuninės sistemos ląstelių – limfocitų ir neutrofilų – sintezę, o šie naikina infekciją.

Kas gali dar padėti kovoje su virusais?

Svarbūs pagalbininkai kovoje su virusais yra organinis cinkas (30–50 mg per dieną), organinis selenas (200 mkg per dieną), vitaminas D3 (5000 TV per dieną), česnakų ekstraktas su alicinu, propolio ekstraktas su galanginu. Tačiau kiekvienos terapijos pagrindas visada turi būti vitaminas C!

Svarbu! Česnakų ekstraktas su alicinu ir propolio ekstraktas su galanginu – natūralūs antibiotikai, bet jie taip veiks tik tuomet, jei ekstrakte bus daug veikliosios medžiagos.

Ar pakanka suvalgyti 10 citrinų?

Manoma, kad reikiamą kiekį vitamino C galima gauti iš maisto produktų, pvz., valgant citrinas, erškėtrožių uogas, spanguoles, apelsinus ir paprikas.Suprantama, šviežiuose vaisiuose ir daržovėse – malpigijose (angl. acerola), erškėtrožių uogose, juoduosiuose serbentuose, spanguolėse, bruknėse, paprikose, krapuose, kopūstuose, žemuogėse, apelsinuose, citrinose, braškėse, avietėse – yra vitamino C. Bet reikalingos tam tikros sąlygos:

1. Minėti vaisiai ir daržovės turi augti geroje dirvoje ir gauti pakankamai saulės spindulių.

2. Jie turi būti suvalgomi per pirmas 12–36 valandas po skynimo, nes vitaminas C greitai suyra (žalumynuose, pvz., per 12 valandų suyra 75–90 proc. vitamino C).

3. Galvokime realiai! Nepaisant to, kad erškėtrožių uogose ir malpigijose gausu vitamino C (100 g šviežių uogų iki 1000 mg), realiame gyvenime tokie vitamino C šaltiniai nereikšmingi, nes niekas nevalgo šviežių erškėtrožių uogų ar malpigijų, savo ruožtu, kai jie būna termiškai apdoroti, ilgai laikomi ar kontaktavę su šviesa, didesnė dalis vitamino C jau būna suardyta.

4. Panašiai yra ir su citrinomis – Sicilijos citrinose, kurios prinokusios saulėje, gali būti iki 200 mg vitamino C (vienoje vidutinio dydžio citrinoje). Tačiau – ar tokios citrinos per mėnesį po derliaus nurinkimo prieinamos visiems?

5. Citrinose, kurios patenka į prekybos centrų lentynas, viename vidutinio dydžio vaisiuje būna ne daugiau nei 30 mg vitamino C. Taip pat ir kituose augaliniuose produktuose, kurie nurinkti anksčiau, nei spėjo prinokti, apdoroti, kad nesugestų, ir ilgai laikyti. Juose vitamino C koncentracija visai kitokia, nei rašoma vadovėliuose.

Mūsų valgiaraštyje būtinai turi būti šviežių vaisių, daržovių, uogų ir žalumynų, jie aprūpina organizmą nedideliu kiekiu vitamino C, taip pat ir kitomis mikro maisto medžiagomis, tačiau jų nepakanka norint pasveikti, kai sergame lėtinėmis ligomis arba ūminėmis virusinėmis infekcijomis ar gripu.

Sergant gripu. Kai sloguojama, vargina kosulys, skauda gerklę, yra padidėjusi kūno temperatūra, nepavyks 3 kartus per dieną suvalgyti po 300 g spanguolių ar 12 citrinų, ar 400 g šviežių sutrintų juodųjų serbentų. Tačiau galima 3 kartus per dieną išgerti po 1 kapsulę natūralaus vitamino C, kuris gautas iš malpigijų ar erškėtrožių uogų, ir per 2 dienas vėl būti sveikais.

Kam kankinti vaikus tarkuotais česnakais, propoliu ar imbierais, jei jie to tikrai negali nuryti ir jei jau seniai sukurtos želinės kapsulės, kuriose yra šviežių česnakų ir propolio! Efektas, kokiu pasižymi viena tokia kapsulė, yra net didesnis, nes 1 kapsulė atitinka 3–4 česnakų skilteles, be to, nedirgina skrandžio ir, ją suvalgius, nebūna nemalonaus burnos kvapo.

Buvo atliktas eksperimentas, kuriam panaudota 1500 g parduotuvėje pirktų šviežių citrinų, dvi natūralaus vitamino C kapsules, kuriose yra 1000 mg vitamino C, ir stiprausias cheminis oksidatorius – jodo tinktūra. Darant atitinkamas reakcijas, buvo įrodyta:

1500 g citrinų turi mažiau vitamino C nei nurodyta įvairiuose šaltiniuose.

1500 g citrinų yra mažiau vitamino C nei reikalinga virusinės infekcijos metu, norint apsaugoti organizmą.

Kad natūralus vitaminas C kapsulėse yra daug pigesnis ir patogesnis vartoti, nei 1500 g citrinų.

Išvados

1. 1500 g citrinų nėra netgi 1000 mg vitamino C, dėl to manoma, kad gripo metu jos neturės terapinio poveikio.

2. 2000 mg vitamino C su 7000 mg bioflavonoidų visiškai neutralizuoja oksidatorių, o tai leidžia tikėtis, kad virusų atveju šis preparatas galėtų būti efektyvesnis už 1500 g šviežių citrinų.

3. 1500 g citrinų kainuoja, apie, 2 eurus, o 2 kapsulės net paties kokybiškiausio ir brangiausio vitamino C kainuoja daug pigiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)