Išvadino aferiste

Į Vilniuje veikiantį soliariumų saloną „Sachara“ Laura (tikrasis vardas redakcijai žinomas), atėjo sekmadienį popiet.

„Pasakiau, kad noriu pasidengti po ilgo laiko 20 minučių, bet administratorė net neinformavo, kad negalima, nes galiu nudegti. Sakė: „Eikite į 5 soliariumo kabiną. Geriau įdegsite“, – pasakojo su „Delfi“ redakcija susisiekusi Laura.

Po poros valandų jai pasidarė bloga, pakilo temperatūra, ėmė svaigti galva, deginti ir skaudėti visą kūną.

Taigi nieko nelaukusi ji nuvažiavo į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Priėmimo skyrių.

„Daktarai nustatė pirmojo laipsnio 90 proc. kūno nudegimą. Sulašino lašelines, prirašė vaistų“, – kalbėjo Laura.

Dėl patirtos žalos ji kreipėsi į soliariumo vadovę.

„Iš pradžių su manimi bendravo mandagiai, pasiūlė atlyginti tik už vaistus. Bet manęs tai netenkino, nes negaliu eiti į darbą, kai patyriau fizinį skausmą, kadangi nudegė 90 proc. odos.

Tada savininkė paklausė, kokios sumos norėčiau, kad kompensuotų žalą. Kai parašiau, ji ėmė viešai „Facebook“ grupėje mane vadinti aferiste, įdėjo mano nuotraukas iš „Facebook“ profilio, apšmeižė, neva ją reketuoju. Nors nieko panašaus nebuvo.

Dėl to kreipiausi į policiją ir vartotojų teisių tarnybą, planuoju duoti ieškinį į teismą“, – neslėpė moteris.

Soliariumas kaltės nepripažįsta

Portalas „Delfi“ susisiekė su soliariumo „Sachara“ atstovais ir paprašė komentaro apie šį konfliktą. Atstovai patvirtino, kad situacija jiems yra žinoma.

„Informaciją apie soliariumo paslaugas, naudojimosi instrukciją ir rekomenduojamą seanso trukmę galima rasti mūsų salone. Taip pat klientė kontaktavo su mūsų darbuotoja, lankėsi pas mus ne pirmą kartą, pati mums minėjo, kad kitame salone ji buvo įspėta, todėl visa informacija jai buvo suteikta.

Ji tikino, kad dažnai lankosi soliariume, taigi dėl jos pačios neatsargaus elgesio susiklostė ši situacija. Klientė mums yra žinoma, bet jums turbūt pamiršo pasakyti, kad iš mūsų reikalavo 1000 eurų. Savo kaltės mes nepripažįstame. Palikime viską spręsti teisėsaugai“, – rašoma soliariumo atstovų raštu pateiktame atsakyme.

Informaciją apie paslaugą ir galimas rizikas pateikti privalo

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė sakė, kad dėl soliariumų skundų tarnyba sulaukia nedaug skundų – vos kelis per metus.

Paprašyta pakomentuoti minėtąjį atvejį, D. Malinauskienė teigė: „Teisės aktai įpareigoja paslaugos teikėją suteikti vartotojui tikslią ir išsamią informaciją apie paslaugą, įskaitant ir instrukcijas bei įspėjimus apie rizikas, susijusias su netinkamu paslaugos naudojimu. Reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad pats vartotojas, prieš naudodamasis paslauga, turi įvertinti galimą riziką individualiai“.

Anot jos, soliariumų paslaugų saugos ir atitikimo higienos normoms įvertinimui kompetentinga institucija yra Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, todėl vartotojas, norėdamas gauti išvadą dėl paslaugos saugos ir kokybės, turėtų kreiptis į šią instituciją.

Jeigu vartotojas jaučiasi nukentėjęs, jis turi teisę kreiptis į paslaugos teikėją ir pateikti savo reikalavimą. Jei išspręsti problemos su paslaugos teikėju nepavyksta, vartotojas turi teisę kreiptis į VVTAT dėl ginčo nagrinėjimo ne teismo tvarka.

„Šiuo konkrečiu atveju reikėtų įvertinti, ar paslaugos teikimo vietoje buvo pateikta informacija, ar buvo įspėjamieji teiginiai. Tarnyba, vertindama paslaugos saugą ir kokybę, vadovautųsi kompetentingos institucijos išvadomis. Nagrinėjant kiekvieną atvejį, tiek vartotojas, tiek paslaugos teikėjas gali teikti įrodymus, paaiškinimus. Vartotojui ypač svarbu pateikti įrodymus, pagrindžiančius patirtą žalą“, – paaiškino D. Malinauskienė.

Oda prisimena viską

Pasak Klaipėdos universiteto ligoninės filialo Klaipėdos ligoninė Infekcinių ligų klinikos vadovės gydytojos dermatovenerologės Jolantos Česienės, pirmojo laipsnio nudegimas nėra labai stiprus. Tai – odos paraudimas, vadinamas eritema.

Jolanta Česienė

„Dažniausiai žmogus su tuo pats puikiausiai susitvarko ir gydytojo pagalbos neprireikia. Tačiau oda visus spindulius atsimena. Ultravioletiniai (UV) spinduliai kaupiasi ir savo darbą – odos ląstelių pažaidą – atlieka, o, kai ateina laikas, duoda apie save žinoti.

Nebūtinai susergama melanoma. Labai dažnai tai gali būti ir aktininė keratozė, nemelanominis odos vėžys, įvairūs šlakai, pigmentinės dėmės, oda greičiau sensta, praranda elstingumą. Į tai niekas nekreipia dėmesio, nes atrodo, kad taip turėjo atsitikti su amžiumi, bet tai atsitinka ir jaunesniems žmonėms, jeigu jie piktnaudžiauja UV spinduliais“, – pastebėjo gydytoja J. Česienė.

Klaipėdos universiteto ligoninės dermatovenerologė pabrėžė, kad degintis soliariume nerekomenduotų joks medikas: „Mes tikrai nerekomenduojame soliariumų dėl įvairiausių odos pažaidų ir, aišku, dėl odos vėžio rizikos“.

Anot gydytojos, būdami saulėje žmonės paprastai naudoja apsauginius kremus, dažnai vaikšto su rūbais, o soliariume tikslas yra vienas – kaip įmanoma greičiau ir per trumpesnį laiką įdegti.

„Kai tikslas yra kuo greičiau įdegti, rizika yra gerokai didesnė. Juolab, kad ne visada žinome, kokius ultravioletinius spindulius spinduliuoja soliariumo lempos: ar tai yra UVA, ar UVB, ar kažkoks mišinys, koks balansas tarp šių spindulių. Nežinome, ar tikrai patikrinta, ar nepasibaigęs lempų galiojimo laikas, ar pamatuoti spindulių ilgiai“, – pastebėjo „Delfi“ pašnekovė J. Česienė.

Natūralu, kad gydytoja nepateikė rekomendacijų, kiek laiko saugu kaitintis soliariume.

„Prie soliariumų reklamų prirašyta daug visokiausių dalykų. Netgi, kiek kartų rekomenduojama degintis per metus, kiek maksimaliai galima kaitintis soliariume vieno seanso metu. Rašoma ir, kad soliariumo spinduliuotė atjaunina odą.

Nežinau, ar nors vienas dermatologas galėtų pasakyti tokias rekomendacijas: kaip dažnai ir kiek ilgai galima būti soliariume. Čia kaip ir su rūkymu. Nėra skaičiaus, rodančio, kiek saugu surūkyti cigarečių“, – šyptelėjo J. Česienė.

Geriau būti saugiai saulėje nei soliariume

Paklausta, ar yra tiesos tame, kad žiemą, prieš važiuojant į šiltuosius kraštus, ar prieš vasarą, naudinga nueiti į soliariumą, idant oda šiek tiek priprastų prie didesnės UV spindulių dozės, gydytoja atsakė: „Šiek tiek tiesos tame yra. Todėl, kad, kai išeiname į saulę, mūsų oda „ginasi“ paruduodama. Kitaip tariat, melaninas parudina odą, ji tarsi lyg ir mažiau bijo saulės spindulių. Tuomet oda taip greit nenusvyla.

Tačiau galima tą patį pasiekti ir saugiai būnant saulėje: pirmą dieną, nuvažiavus į šiltus kraštus, reiktų šiek tiek saugotis ir prisidengti, naudoti apsauginius kremus bei džiaugtis tikra saule, o ne lempomis uždarytoje kabinoje“.

Artėjant vasarai, gydytoja rekomendavo, ypatingai žmonėms, kurie tiriasi dėl onkologinių ligų, kurie yra pirmojo ir antrojo fototipo, nuo pat pirmųjų ryškesnių pavasarinės saulės spindulių (maždaug balandžio pradžioje) nepamiršti teptis apsauginių kremų. Pasak J. Česienės, nors dar atrodo šaltoka, saulė jau būna pakankamai aktyvi ir mes vis daugiau laiko norime praleisti lauke. Taigi iškart reikėtų naudoti apsauginius kremus.

Melanomos atvejų daugėja

Kiekvienais metais Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, o dabar jau Klaipėdos universiteto ligoninėje, organizuojama akcija, kurios metu visi norintieji kviečiami išsitirti dėl melanomos. Rezultatai rodo, kad, deja, melanomos atvejų daugėja, šia liga suserga vis jaunesni ir vis dažniau nustatoma agresyvi odos vėžio forma. Tai, pasak gydytojos, nulemia ne tik saulė, bet ir genetika.

Jolanta Česienė tikrina pacientę

Gydytoja J. Česienė patarė profilaktiškai dėl melanomos tirtis pirmojo ir antrojo fototipo žmonėms – baltaodžiams, mėlynakiams, šlakuotiems, – taip pat, tiems, kurių šeimos nariams buvo nustatyta melanoma ar nemelanominis odos vėžys, asmenims, kurių šeimoje buvo sergančių šviesių ląstelių inkstų vėžiu, centrinės nervų sistemos navikais – už juos atsakingas tas pats genas, kaip ir už melanomą. Išsitirti turėtų ir praleidžiantys labai daug laiko saulėje dėl savo darbo ar sportuodami.

Tokiems žmonėms reikėtų būtinai tirtis bent kartą per metus, o, jeigu dermatologas mato didesnę grėsmę, ir dažniau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)