Sėdimas, monotoniškas darbas, retos pertraukos, netaisyklingos kūno padėtys, per mažas fizinis aktyvumas, nešiojimas (daiktų, mažų vaikų) turi įtakos atsirandantiems su pečiu susijusiais skausmais, jei dar tiksliau, su rotatorių manžetės patologija. Su šiuo terminu paprastai žmonės nesusiduria, kol neturi su juo susijusių atsiradusių sutrikimų. Tai – įvairios struktūros esančios peties srityje – sausgyslės, raumenys, raiščiai ir kt., kurie atsakingi už kiekvieno iš mūsų kokybišką kasdieninį funkcionavimą.

Patiriami sutrikimai dažniausiai būna skausmingi ir yra susiję su amplitudžių per peties sąnarį bei rankos jėgos apribojimais, kurie daro neigiamą įtaką kasdieninei veiklai bei darbingumo sumažėjimui.

Su rotatorių manžetės patologija susiduria nuo 4 proc. iki 32 proc. populiacijos. Traumos neturi tendencingumo ties viena asmenų grupe – gali pasitaikyti ir tarp jaunų, ir tarp senų žmonių, tarp sportininkų bei fiziškai pasyvių asmenų. Tyrimai rodo, jog rotatorių manžetės pažeidimas riboja ne tik peties funkciją, tačiau ir sumažina griebimo jėgą, dėl ko sudėtinga atlikti net ir pačias paprasčiausias kasdienines veiklas. Tirta, jog skausmas bei sumažėjusi aktyvių judesių amplitudė per peties sąnarį yra vieni iš pagrindinių rotatorių manžetės pažeidimo simptomų.

Petys

Pastebėta, jog didesnis peties skausmas yra susijęs su didesniu emocinio sutrikimo, depresijos, nerimo lygiu, priešoperacine baime, skausmo katastofizavimu bei sumažėjusiu pasitenkinimu gyvenimu, pablogėjusia miego kokybe.

Turbūt ne paslaptis, jog mūsų kūnas reaguoja, suteikia atsaką jį veikiantiems aplinkos veiksniams, tad privalu yra atkreipti dėmesį į kūno balsą. Verta sunerimti, jei patiriate: veriantį skausmą peties išorėje, kuris gali keliauti link alkūnės, aštrų skausmą, kai greitai judinate ranką virš galvos arba už nugaros, silpnumo jausmą, kai ką nors pakeliate, nesugebėjimą visiškai pajudinti peties, jei skausmas dažnai būna stipresnis naktį, ypač jei miegate ant peties.

Jei simptomai, skausmas neišnyksta po dviejų savaičių, svarbu kreiptis į gydymo įstaigą, apsilankyti pas kvalifikuotus specialistus: gydytoją, kineziterapeutą, ergoterapeutą, kurie padės ne tik „užblokuoti“ skausmą, tačiau ir jį sumažinti, galbūt, pašalinti.

Dažnai skausmo įtaka yra nuvertinama, ypatingai viršutinių galūnių, tuo metu, kai būtų paranku atkreipti dėmesį į pasikeitusią būseną. Aplinkoje pavyksta išgirsti sparnuotų frazių, jog „kaip gerai, kad turiu antrą ranką, viskas bus gerai“ – dažnai yra užmerkiamos akys – įprastai virtuvės lentyną atidarinėjate su dešine ranka, kurią šiuo metu skauda ir vietoj to, kad žmonės ieškotų skausmo atsiradimo priežasčių, lentyną atsidarys kaire ranka. Tai nėra tinkamas sprendimo būdas – skausmas jau sutrikdo įprastą kasdieninių veiklų atlikimą, įsitraukimą bei judesių sumažėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją