Trys DELFI kalbintos specialistės pasidalino savo nuomone, kiek kiaušinių derėtų suvalgyti per šventes, kad vėliau netektų gailėtis ir prastai jaustis.

Išėmus trynį, galima suvalgyti daugiau

Mitybos specialistė Evelina Pleterienė pabrėžia, kad kiaušinyje esančių naudingųjų medžiagų koncentracija, lyginant su kitais maisto produktais, išties labai didelė.

„Jų sudėtyje yra kraujodarai būtinų vitamino B12, folio rūgšties bei geležies, kaulų tvirtumui bei imuninei sistemai būtino vitamino D, sveikoms akims palaikyti vitamino A bei antioksidantų liuteino ir zeaksentino. Kiaušinyje taip pat yra senėjimą stabdančio ir stiprų priešuždegiminį poveikį turinčio seleno, taip pat vitaminų B2, B4, B5, B6, E, K, mineralų kalcio, kalio, jodo. Kiaušiniuose gausu kokybiškų baltymų, kurių sudėtyje yra visų būtinųjų amino rūgščių tinkamomis proporcijomis, todėl mūsų organizmas gali veiksmingai įsisavinti visus kiaušinyje esančius baltymus“, - privalumus vardijo ji.

Tačiau, jos teigimu, viskam turi būti saikas.

„Ir visgi, nors kiaušinis yra labai naudingas produktas, vartoti juos kaip ir kitus gyvūninės kilmės produktus reikėtų saikingai – ne daugiau 2 – 3 per dieną, didesnis kiekis galimas, jei išimamas trynys ir valgomas tik kiaušinio baltymas. Kiaušinio trynyje yra daug sočiųjų riebalų, cholesterolio, todėl žmonėms turintiems sutrikusią cholesterolio apykaitą, valgyti šį produktą reikėtų ne kasdien“, - sakė ji.

Perspėja dėl dietų ir iškrovos dienų

Lietuvos dietologų draugijos (LDD) prezidentė gyd. dietologė Rūta Petereit taip pat pataria per Velykas neperdozuoti kiaušinių.

„Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, per savaitę galima valgyti 4-5 kiaušinius, todėl per vieną dieną nereikėtų suvartoti daugiau nei 2-3. Tiesa, jei žmogus alergiškas, jam ir vieno kiaušinio būtų per daug“, - sakė R. Petereit.

Besočių gali laukti ne tik odos problemos, alerginės reakcijos, tačiau ir labai nemalonus persivalgymo pojūtis.

LDD prezidentės teigimu, labai svarbu ir tai, ką valgote su kiaušiniais.

Kiaušiniai

Kiaušinius valgykime ne balta mišraine, o tiesiog su įvairiomis daržovėmis, žolelėmis, apšlakstytomis citrina, alyvuogių ar sėmenų aliejumi. Greta žalėsių puikiai tinka pomidorai, paprikos, ridikėliai, agurkai“, - vardijo R. Petereit.

Daugelis švenčių nualintų žmonių jau svajoja apie tai, kad antradienį, grįžę į darbus, griebsis dietų, darys iškrovos dienas. Pašnekovės teigimu – savivaliauti nepatariama.

Iškrovos dienos – tik su specialistų pagalba. Kad nesijaustumėte blogai, iš anksto laikykitės režimo. Suaugusiems, paaugliams rekomenduojama per dieną suvalgyti 1-2 užkandžius bei pusryčius, pietus ir vakarienę. Pasiplanuokite – jei pusryčiaujate namie, į svečius eikite pietums, kitus gimines aplankykite per vakarienę. Svarbiausia – nesėdėkite, bendraukite ne tik prie stalo, bet ir išėję drauge pasivaikščioti ar veikdami kažką kita“, - patarė ji.

Kodėl kiaušinius geriau valgyti vakare

Tuo metu mitybos specialistė, tinklaraščio sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė buvo kiek nuosaikesnė ir nesiryžo įvardinti konkretaus kiaušinių skaičiaus, po kurio jau bus riesta.

„Žmogus žmogui nelygu. Vienas sveria 60 kilogramų, kitas – 120. Vienas valgo ir guli ant sofos priešais televizorių, kitas sportuoja ir laiką leidžia aktyviai. Todėl ir šis skaičius gali skirtis net keletą kartų. Manau, bėda per Velykas būna ne kiaušiniai, o mišrainės, riebus, keptas maistas bei perteklinis saldumynų kiekis“, - svarstė ji.

V. Kurpienė ant Velykų stalo linki turėti daugiau šviežių daržovių.

„Pomidorai, agurkai, paprikos, kopūstų ir morkų salotos bei kitos daržovės – viskas tinka puikiai. Dar daugiau – majonezą pakeiskite avokadų užtepėle ir po švenčių jausitės lengvi bei energingi“, - patarė V. Kurpienė.

Pašnekovė patarė išvengti klaidos ir su pagrindiniu desertu – velykinį pyragą geriau valgyti kaip atskirą patiekalą, o ne kaip pusryčių ar pietų finalinį atributą.

„Jauskite saiką. Sustokite, kai pajaučiate sotumo jausmą. Išeikite pasivaikščioti, jei geras oras, o jei prastas- pažaiskite stalo žaidimų ir daugiau laiko skirkite vienas kitam, bendravimui, o ne maistui ir viskas bus gerai“, - patarė ji.

Jau po Velykų, kai grįšite prie kasdienių įpročių, Vaida Kurpienė kiaušinius rekomenduoja kiaušinius (baltyminius produktus) geriau valgyti vakare, o ne ryte ir dieną pradėti geraisiais angliavandeniais. Tam pateikia 6 priežastis.

Kiaušiniai

„Pirma, gyvūninės kilmės baltymų rekomenduotina riboti. Todėl jeigu ryte valgysime baltyminio maisto, dieną tikrai rinksimės pietums mėsą, o jei dar tą patį pakartosime vakare – viršysime rekomendacines gyvūninių baltymų normas. Antra, nakties metu mūsų vidaus organai veikia, nors ir lėčiau, betmes išnaudojame dalį glikogeno (energijos sandėlio), todėl ryte reikia atsargas imti grąžinti. Taip galima padaryti valgant pusryčius, kupinus sudėtingųjų angliavandenių: grūdų košių ar pilno grūdo duonos sumuštinius. Jie suteikia ilgalaikį sotumą, kuris jaučiamas iki pietų, ir net mažina saldumynų bei miltinių poreikį per visą dieną. Manoma, kad pavalgius iš ryto sudėtinių angliavandenių, ilgainiui sumažėja net kavos poreikis. Antra priežastis yra tokia, kad visos sveikatos organizacijos jau atvirai tvirtina, mes šiais laikais valgome per daug gyvūninės kilmės produktų: mėsos ir pieno produktų.

Gyvūninės kilmės baltymų geriau valgyti tik vieną kartą per dieną. Todėl jeigu ryte valgysime baltyminio maisto, dieną tikrai rinksimės pietums mėsą, o jei dar tą patį pakartosime vakare – kelis kartus viršysime rekomendacines gyvūninių baltymų normas. Trečia, kuo daugiau gyvūninių baltymų suvalgome, tuo mažiau suvartojame augalinių produktų. Pastarųjų reikia dėl įvairių priežasčių: nuo sudėtinių angliavandenių, suteikiančių mums energijos, iki maistinių skaidulų, gerinančių virškinimą, mažinančių cholesterolį iki antioksidantų saugančių mus nuo įvairių ligų ir senėjimo.

Ketvirta priežastis, kodėl rekomenduoja valgyti grūdų košę iš ryto, yra ta, kad priešpiečiams siūlome valgyti vaisių, kurie turi būti valgomi apytuščiu skrandžiu. Kitu atveju daliai žmonių pučia pilvą.

Po košės porcijos šio nemalonaus pojūčio tikrai išvengsite ir gausite daugiau naudos iš suvartoto maisto. Penkta priežastis – pirmoje dienos pusėje iki 15 val. mūsų medžiagų apykaita yra pati greičiausia, todėl mums reikia daugiau energijos ir ją lengviau galime gauti iš angliavandenių: grūdinių produktų. Tas ypač aktualu, kai sportuojame po pietų.

Šešta, mums vakare reikia baltymų, o kiaušinis santykinai lengvai pasisavinamas produktas. Be to, jis ypatingai greitai paruošiamas. Galite rinktis nuo omleto su lengvai apdorotomis daržovėmis, iki kietai virto kiaušinio su salotomis. Taip pavalgę vakarienę jausitės sotūs, bet apsunkimo išvengsite ir puikiai miegosite, o ryte atsikelsite energingi“, - patarė V. Kurpienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)