Naujausioje knygoje Pierre’o ir Marie Curie universiteto profesorius, buvęs Prancūzijos Nacionalinio vėžio instituto direktorius kalba apie tai, ar vėžys neišvengiamas, ką turėtume daryti, kad ši liga mus aplenktų. Prof. D. Khayat teigia, jog norėdami atsikratyti vėžio baimės turime suprasti, kas jį sukelia. Todėl autorius patraukliai, išmintingai ir… visai nebaisiai pasakoja apie žmogaus kūną, vėžines ląsteles, jų susidarymą ir veikimą žmogaus organizme.

Kaip neleisti šiam žmonijos žudikui plisti? Svarbiausias atradimas – tai, kad egzistuoja ryšys tarp emocijų, streso ir vėžio. Tai rodo ilgametė autoriaus patirtis, tai patvirtina moksliniai tyrimai. Knygoje „Visa tiesa apie vėžį“ profesorius pateikia Septynis aukso patarimus, kaip išsaugoti emocinę ir fizinę sveikatą.

Septyni aukso patarimai. Ištrauka iš knygos „Visa tiesa apie vėžį". David Khayat. Visa tiesa apie vėžį. Vilnius: Tyto alba, 2019.

1. Medituokite

Meditacija ugdo pasitikėjimą savimi, pažadina protą, silpnybes paverčia stiprybėmis. Paskendus kasdieniuose rūpesčiuose, dažnai sunku rasti ramybę. Visi kada nors patiriame sukrėtimų. Pasinėrę į tylą, galime įsiklausyti į save, pasisemti energijos. Svarbu retsykiais atsiriboti nuo triukšmo, trumpai pabūti vienam su savimi, radus ramią vietelę atsisėsti ir ramiai pamedituoti. Tokios akimirkos suteikia progą atsikratyti visko, kas teršia mūsų protą, numaldyti mintis. Pamėginkite kasdien klausytis tylos – pavyzdžiui, penkiolika minučių. „Persijunkite“ į „lėktuvo režimą“, kartais stabtelėkite, padarykite pertrauką – tada pajusite palengvėjimą ir leisite veikti bei vadovauti pasąmonei.

2. Kvėpuokite

Kvėpavimas – gyvybiškai svarbus fiziologinis procesas, kuriam vykstant organizmas aprūpinamas deguonimi ir pašalinamas anglies dioksidas. Kad geriau jaustumėtės, išmokite kvėpuoti giliai ir lėtai, sąmoningai. Kvėpavimo pratimai mažina nerimą, padeda atgauti ramybę ir išsklaidyti įtampą. Metodas, vadinamas „kvadratiniu kvėpavimu“ (sanskrito kalba – samavritti), kilęs iš pranajamos (kvėpavimo metodikos). Jo principas – kontroliuoti kvėpavimą. Kvadratas turi keturias lygias kraštines, o ši kvėpavimo praktika susideda iš keturių vienodos trukmės fazių, per kurias įkvepiama ir iškvepiama. Patogiai įsitaisykite, kojų ir rankų nesukryžiuokite. Įkvėpkite, mintyse skaičiuodami iki keturių. Kai plaučiai bus pilni, sulaikykite orą ir vėl skaičiuokite iki keturių. Iškvėpkite per tiek pat laiko. Ir lygiai tiek pat laiko sulaikykite kvėpavimą, būdami tuščiais plaučiais. Galima priešais save įsivaizduoti kvadratinę dėžutę ir žvilgsnį vesti jos briaunomis arba paėmus lapą popieriaus ir pieštuką nupiešti kvadratą. Atlikite maždaug dešimt kvadratinio kvėpavimo ciklų. Šis pratimas padeda atgauti pusiausvyrą, atsiriboti nuo neigiamų emocijų. Atsipalaiduoti pavyks, jei kvėpuosite tolygiai ir susikaupę.

3. Masažuokite

Saulės (arba pilvinis) rezginys yra po krūtinkauliu, tarp apatinių šonkaulių. Ši neurovegetacinės sistemos dalis – svarbus energetinis centras, valdantis pasitikėjimą savimi. Saulės rezginys taip vadinamas dėl savo formos: jo skaidulos primena saulės spindulius. Spazmai, skausmas saulės rezginio plote byloja apie didelį stresą arba persidirbimą. Jūsų savijauta labai pagerės, jei saulės rezginį dažnai atpalaiduosite – tada išnyks įtampos pojūtis ir lengviau nusiraminsite. Masažuokite šią sritį eteriniais aliejais arba šiltais delnais, prieš tai patrynę juos vieną į kitą. Geriau masažuoti sukamaisiais judesiais, giliai kvėpuojant.

4. Susikurkite inkarą

Vadinamojo inkaro, arba gesto-signalo, naudojimas – paprastas metodas, taikomas daugelyje sričių. Inkaravimas – tai procesas, per kurį vidinė reakcija nesąmoningai ir automatiškai susiejama su išoriniu stimulu. Sofrologijoje šiuo būdu siekiama sužadinti teigiamus jausmus, pagerinti savijautą ar padėti nusiraminti. Iškelti rankas sužinojus gerą naujieną, suspausti kumščius stengiantis sutvardyti pyktį, lėtai iškvėpti orą pasijutus nesmagiai… Galbūt patys to nežinodami tam tikrose situacijose jūs jau taikote inkaravimą – visiškai nesąmoningai ir spontaniškai. Kodėl gi nesusikūrus inkaro, užkertančio kelią stresui? Sofrologas jums padės sugalvoti ir taikyti tinkamą įtampos jausmo ir pasirinkto gesto asociaciją: tuomet suaktyvintas inkaras sukels automatišką atsaką.

5. Stimuliuokite

Viršutinėje krūtinės ląstos dalyje, tiesiai už krūtinkaulio, tarp plaučių, yra užkrūčio liauka. Ši liauka – endokrininės ir limfinės sistemų dalis. Ji skatina bręsti imunines ląsteles, dalyvauja augimo procese, o nuo paauglystės pamažu atrofuojasi. Laimės tašku vadinamoje užkrūčio liaukoje sutelkta didelė dalis kūno energijos. Užplūdus įtampai ar nerimui, įsitaisykite lotoso poza, atsigulkite arba patogiai atsisėskite ir giliai kvėpuodami masažuokite arba tapšnokite užkrūčio liaukos sritį – taip sužadinsite savo energiją. Kai pajusite dilgčiojimą, „laimės taškas“ bus suaktyvintas – jūsų kūną perlies palaimos banga.

6. Kurkite

Nuo pat gyvenimo pradžios esame neigiamai arba teigiamai veikiami mus supančių muzikinių virpesių. Jie liūliuoja net augantį vaisių: būdamas motinos pilve, jis junta garso bangas! Muzika veiksmingai padeda pasiekti harmoniją, ramybę ir pasisemti įkvėpimo. Klausykitės jus įkvepiančios muzikos. Kaip sakoma, muzika sušvelnina papročius! Tad pulkite prie savo grojaraščių!

Jeigu jums ausyse spengia įtampa, ją išsklaidyti galite rankomis. Tegul jūsų rankos būna užimtos, ir pasijusite geriau! Pamėginkite – tikrai nustebsite! Yra aibė užsiėmimų: mezgimas, siuvimas, piešimas, tapyba, meistravimas, darbas sode ir… spalvinimas! Nesijuokite – spalvinimas turi stebuklingą poveikį.

Ilgai laikytas vaikų ar menininkų užsiėmimu, suaugusiesiems skirtas spalvinimas tapo tikra terapija. Šis menas sužadina vaikystės prisiminimus, mūsų jusles bei emocijas ir padeda nuraminti protą. Spalvindami atsipalaiduojame ir susitelkiame į dabarties akimirką. Mūsų dėmesį prikausto rankos judesiai ir spalvos. Spalvinti gali visi, ir nereikia būti puikiu piešėju, kad pasiektum gerų rezultatų! Miško, gėlių motyvai, keltiški ornamentai, arabeskos – būna visokiausių spalvinimo paveikslėlių. Prisiminkite mandalas – budistinėje meditacijoje naudojamus apskritimo formos piešinius, kurių elementai harmoningai išsidėstę aplink centrą.

7. Sėkite

Ką jūs sakote – „sėkite“? Kaip keista! Sakydamas „sėkite“, noriu pakalbėti apie fitoterapiją – gydymą augalais. Tai medicinos šaka, kurioje naudojamos natūralios augalų veikliosios medžiagos. Jos tiesiogiai veikia organizmą. Užplūdus įtampai, ima blogai veikti GABAerginė sistema, nuo kurios priklauso nerimo reakcijos mastas; dėl to nenormaliai padaugėja kortizolio (pamenate, tai streso hormonas) ir sumažėja noradrenalino – neuromediatoriaus, padedančio įvertinti situaciją. Labai dažnai puikus vaistas nuo nerimo – alternatyva įprastam gydymui – yra augalai (želatininių kapsulių ar sirupo pavidalu). Jie daro poveikį funkcijos sutrikimui ir somatizacijai (virškinimo, miego ir kitokiems sutrikimams). Nedvejodami kreipkitės į fitoterapeutą: nustatęs jūsų streso veiksnius, jis galės skirti fitoterapinį gydymą, o kad turėtumėte daugiau energijos, išrašys vitamino B6 ir taurino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)