Šlapimo takų infekcijos tokios dažnos, kad žmonės linkę jų negydyti ir laukia, kol praeis savaime, teigia A. Unikauskas. Tačiau, sako jis, pajutus pirmuosius simptomus svarbu susirūpinti ir jų neignoruoti – patys savo pastangomis pasveiksite sunkiai ir rizikuojate komplikacijomis.

„Kai infekcija negydoma, ji gali išplisti po visą organizmą ir tada jau prasideda dar rimtesnės problemos. Infekcija kyla aukštyn – nuo šlapimo takų iki inkstų, tuomet gali prasidėti inkstų uždegimas. Prasidėjus inkstų uždegimui atsiranda rizika, kad infekcija nukeliaus į venas, kai ji patenka į kraują, gali nukeliauti į kitus organus – širdį, plaučius. Tai labai pavojinga“, – sako A. Unikauskas.

Pasak jo, pradėjus plisti infekcijai atsiranda nugaros skausmas, karščiavimas, širdies plakimai, dusulys. R. Kerpauskas tikina, kad pirmieji šlapimo pūslės uždegimo simptomai – itin nemalonūs.

„Dažniausiai žmonės kreipiasi turėdami apatinių šlapimo takų infekcijos simptomus. Moterims tai dažniausiai būna dažnas, skausmingas šlapinimasis, skausmas pilvo apačioje. Jei kalbame apie išplitusią infekciją, kai kreipiamasi pas urologus, nes mes gydome sunkesnius atvejus – tai jau inkstų uždegimas. Jo požymiai – skausmai juosmens srityje, karščiavimas“, – pasakoja gydytojas.

Nors vyrams ši infekcija pasitaiko rečiau, ji dažniausiai būna sunkesnės formos: „Vyrų šlapimo takų infekcija visada laikoma komplikuota, nes tai prostatos pažeidimo simptomai – susilpnėjusi srovė, skausmas tarpvietėje, pilvo apačioje.“

Sunkesnis vyrams, pasak R. Kerpausko, ir gydymas: „Vyrams dažnai izoliuoto šlapimo pūslės uždegimo nebūna. Dažniau pasireiškia cisto-prostatitas arba prostatitas – visada į uždegimą įtraukiama prostata. Vyrų šlapimo pūslės uždegimas gydomas žymiai sunkiau, nei moterų. Jiems skiriami stipresni vaistai, gydymas užtrunka ilgiau. Be to, jie nepasveiksta taip greit, kaip moterys.“

Urologo teigimu tiek į vyrų, tiek į moterų organizmą infekcija patenka per šlaplę, o didžiausias rizikos faktorius – per mažas skysčių vartojimas. Todėl R. Kerpauskas profilaktiškai pataria gerti kuo daugiau vandens. Negydant infekcijos, sako gydytojas, gali prasidėti rimtos komplikacijos.

„Komplikacijos prasideda tada, kai iš šlapimo takų infekcija kyla aukštyn. Komplikacijos gali sukelti inkstų pūlinius, kas gali privesti prie operacijos. Žinoma, pagrindinė infekcija yra kraujo užkrėtimas. Svarbiausia laiku kreiptis į gydytoją, nes šlapimo pūslės uždegimas gydomas pakankamai lengvai“, – sako R. Kerpauskas.

Pasak R. Kerpausko, moterims šlapimo pūslės uždegimas linkęs kartotis dažnai, todėl patartina atlikti nuodugnesnius tyrimus, labiau savimi rūpintis: „Reikėtų ieškoti priežasčių savo anatomijoje, ištirti sistemą, ar kažkur nėra obstrukcijos. Taip pat reikėtų įsigilinti į elgseną, nes ji gali turėti įtakos uždegimo atsiradimui – būtina pasišlapinti prieš ir po lytinių santykių. Moterims lytiniai santykiai yra viena dažniausių šlapimo pūslės uždegimo atsiradimo priežasčių.“

Urologas pataria šlapimo pūslės uždegimo sukeliamą skausmą mažinti šiltu dušu, šildyti pilvo apačią, nes tai sumažina šlapimo pūslės spazmus. Nors dažnai pacientai pasikliauja liaudies medicina ir infekciją bando gydyti spanguolių, bruknių nuovirais ir arbatomis, jos, teigia urologas, neturi ypatingo poveikio.

„Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad nesvarbu, ar gersime arbatą su spanguolėmis, ar paprastą vandenį – jokio skirtumo nėra. Kuo daugiau šlapinsimės, tuo bus geriau – nors skauda, nereikia to vengti“, – pataria R. Kerpauskas.

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.