Kaip jai sekėsi ir ko pavyko pasiekti, o svarbiausia – kokia metodika vadovavosi, sužinosite skaitydami toliau perpasakotą istoriją.

Kadangi laiko save pakankamai užsispyrusia, moteris, visų pirma, susidarė mitybos planą, iš kurio išbraukė visus iki vieno bent kiek nuodėmingais laikytinus produktus. Dėl išsyk jos dėmesį patraukusios frazės „Whole30“, kaip pati teigia, reikia kaltinti „Instagram“ – būtent šiame socialiniame tinkle pirmą kartą pastebėjo grotažymę su tokiu prierašu. Įtakos, žinoma, turėjo ir begalė peržiūrėtų įspūdingai atrodančių patiekalų nuotraukų. Programos „Whole30“ propaguotojai žada, kad valgant vien neapdorotus ir nerafinuotus, kitaip sakant, pačios gamtos savaime teikiamus, produktus, po 30 dienų tikrai pavyks pasijusiu lieknesniems, atsikratyti kai kurių žalingų įgeidžių, vakarais bus lengviau užmigti, o dienomis džiugins per kraštus trykštanti energija.

Laikydamasi mitybos plano „Whole30“ L. Zimberoff turėjo atsisakyti kone visko, ką be galo mėgo. Pavyzdžiui, apie vyną negalėjo būti nė kalbos. Duoną taip pat reikėjo pamiršti. Tiesą sakant, net tie produktai, kuriuos šiaip jau laikė sveikais, buvo draudžiami. Kadangi žemės riešutai ir avinžirniai tapo tabu, privalėjo susilaikyti nuo humuso. Tarp produktų, kuriems teko tarti griežtą „Ne“, buvo ir kviečiai, pienas bei jo gaminiai, soja ir, žinoma, cukrus. L. Zimberoff susidarė įspūdis, kad ištisą mėnesį ji privalės išlikti gyva vien oru ir vandeniu. Toks pareiškimas, aišku, gerokai perdėtas, bet visgi...

Straipsnio autorė prisipažįsta, kad stebėti, ką dedasi į burną, jai daugiau nei įprasta, mat gana anksti teko susigyventi su 1 tipo cukriniu diabetu, todėl ne tik dėmesys mitybai, bet ir kraujo cukraus stebėsena jai tapo tarsi savaime suprantamos priedermės. Jei leisdavo sau pasimėgauti saldžiais ar angliavandenių gausiais patiekalais, privalėdavo pavartoti insulino, kad normalzuotųsi gliukozės kiekis kraujyje. Tai paprastai tekdavo daryti praėjus 10–30 minučių po valgio. Kuo mažiau angliavandenių suvartodavo, tuo mažesnis buvo ir insulino poreikis.

Nors patiekaluose, kuriuos tenka rinktis laikantis mitybos plano „Whole30“, rafinuoto cukraus nė su žiburiu nerastumėte, angliavandenių čia tikrai apstu: juk jų yra daržovėse, vaisiuose, net riešutuose. Ištisą mėnesį L. Zimberoff su pasimėgavimu kirto daržoves, taip pat baltymų ir riebalų turinčius produktus. Pavyzdžiui, pusryčiams ji sušveisdavo kokosų pieno jogurto, ant kurio užsiberdavo šilauogių, ispaninio šalavijo sėklų ir kanapių sėklų branduolių. Priešpiečiams sudorodavo kaugę lapinių kopūstų, morkų, pomidoro ir tuno salotų. Pietums paprastai rinkdavosi orkaitėje keptas saldžiąsias bulves, šiaudeliais supjaustytą cukiniją ir lašišą. Užkandžiaudavo riešutais, nesaldinta vytinta mėsa ir žaliais obuoliais, mat pastarieji ne tokie saldūs kaip raudoni, o ten, kur mažiau cukraus, mažiau ir angliavandenių.

Kelios pirmosios dienos naujuoju režimu L. Zimberoff, kaip pati teigia, prilygo didžiausiai kankynei. Po priešpiečių ji sako negalėdavusi galvoti apie nieką kitą, išskyrus juodąjį šokoladą. Ir vis dėlto – nors mintys apie tai, ką galėtų sukramsnoti, sukdavosi nuolatos, galvoti apie kraujo cukrų tekdavo rečiau. Gal įtariate, kad moteris buvo priversta kaip reikiant susiimti, kad sugebėtų suvaldyti nelemtą kraujo cukrų, – juk maitindamasi pagal „Whole30“ suvartodavo kalnus natūralių angliavandenių? Tikrai ne. Tiesą sakant, cukraus kiekis jos kraujyje buvo tiesiog idealus. Insulino ir toliau prireikdavo, tačiau daug mažiau, o nepertraukiamo veikimo gliukozės matuoklis džiugino lygia mėlyna linija, kaip kad būtų, jei gliukozės lygį matuotųsi diabetu nesergantis žmogus. Straipsnio autorė prisipažįsta, kad šitaip sukontroliuoti gliukozės lygio jai nėra sekęsi nė vienu gyvenimo etapu.

Taigi, pačios sumanytas eksperimentas pateikė tiesioginių įrodymų, kad ne visi angliavandeniai vienodi. Asmenine patirtimi besidalijanti moteris nutarė pasitarti su profesoriumi Davidu Ludwigu, dirbančiu Harvardo universiteto studijų centre „Harvard T.H. Chan School of Public Health“. Visą savo karjerą jis paskyrė tyrimams, kuriais siekė nustatyti, kaip ir kodėl angliavandeniai veikia mūsų hormonus bei kūno svorį, taip pat kokią įtaką jie turi įvairių lėtinių susirgimų rizikai. Profesorius paaiškino, kodėl vartojant visiškai neapdorotus produktus, pavyzdžiui, valgant obuolius, poveikis kraujo cukraus lygiui yra kitoks nei, tarkim, geriant obuolių sultis.

„Daugelis sveikų vaisių, išskyrus tuos, kurie atkeliavo iš tropikų, yra lėtai virškinami, nes juose esantis cukrus izoliuotas ląstelienoje ir kol jis ištirpinamas, praeina šiek tiek laiko. Visiškai kitaip yra su sultimis ar gazuotais gėrimais. Jų išgėrus, cukrus iš karto patenka į organizmą ir nukeliauja į kepenis“, – sakė D. Ludwigas. Greitai virškinami angliavandeniai, kurių gausu bulvėse, baltoje duonoje ir kt., be to, vynuogėse, papajose ir manguose, turi daug didesnį poveikį kraujo cukraus lygiui nei nerafinuoti angliavandeniai. Visgi dar labiau cukraus kiekį kraujyje didina gazuoti gėrimai ir sultys.

L. Zimberoff tvirtina, kad nepaisant tekusių iššūkių, tam tikrais aspektais „Whole30“ pasiteisino su kaupu. Ji pasakoja, kad parduotuvėse dažniausiai sukinėdavosi prie daržovių prekystalių, maistą ruošdavo beveik vien iš neapdorotų produktų. Šitoks režimas padėjo ne tik sureguliuoti kraujo cukrų, bet atsikratyti nenumaldomo noro suvalgyti ką nors nesveiko. Netekdavo skųstis ir virškinimo sutrikimais ar energijos stygiumi.

Ortopedijos specialistei, chirurgei Carrie Diulus 1 tipo cukrinis diabetas buvo diagnozuotas nuo dvidešimties metų. Ji atidžiai stebi pacientų mitybą prieš stuburo operacijas ir po jų. „Jei tipinio amerikiečio racioną papildysime sveikais produktais, sulauksime geresnių rezultatų“, – sakė C. Diulus. Ji pati vartoja labai mažai angliavandenių ir apskritai laikosi sveikų, t. y. netrintų ir nespaustų, produktų mitybos plano, mat būdama operacinėje privalo galvoti vien apie darbą. „Kadangi esu chirurgė, privalau užkirsti kelią bet kokiems pavojingiems kraujo cukraus lygio pokyčiams“, – paaiškino medikė.

Naujajam L. Zimberoff mitybos planui pritarė ir dar vienas 1 tipo cukriniu diabetu sergantis gydytojas. „Angliavandeniai angliavandeniams nelygūs“, – patikino endokrinologas, pediatrijos specialistas Danielis DeSalvo. Pats medikas vartoja tik geruosius angliavandenius, t. y. tuos, kurių glikemijos indeksas palyginti žemas.

„Stengiuosi išvengti kaltės jausmo, kuris kartais apima cukriniu diabetu sergančius žmones, – sakė D. DeSalvo. – Kalbu apie gliukozę, kurios rodikliai leidžia daryti konkrečias išvadas. Mano tikslas – ne tik nevengti į leistiną diapazoną patenkančių produktų, bet ir išsiaiškinti to diapazono ribas.“ Tokį tikslą pravartu išsikelti kiekvienam – ne tik 1 arba 2 tipo diabetu sergantiems piliečiams, nes staigūs kraujo cukraus lygio šuoliai nė vienam neprideda sveikatos.

Numatytajam „Whole30“ terminui artėjant prie pabaigos, L. Zimberoff teigia pradėjusi nerimauti, mat baiminosi, kad nustojusi griežtai kontroliuoti vartojamus produktus, ims su užmoju kirsti keksiukus ir šokoladinius batonėlius. Dėl šios priežasties mitybos plano „Whole30“ laikėsi 45 dienas, o tada visiems apsiskelbė, kad nuo šiol „Whole30“ instrukcijomis vadovausis visada, išskyrus tuos atvejus, kai valgys ne namie.

Nepastebimai atėjo birželis ir straipsnio autorei, deja, teko konstatuoti, kad savo pažadą ji jau seniai sulaužė: buvo grįžusi prie sau įprastų produktų – valgė ir avinžirnius, ir kvietinę duoną, ir sausainius su žemės riešutų sviestu, todėl nė kiek nenustebo, kad kraujo cukraus matuoklio rodmenys tapo toli gražu ne idealūs.

L. Zimberoff sako, kad kitais metais, nuo pat sausio vėl ėmėsi griežtojo plano, todėl jos „Instagram“ profilis vėl mirga nuo šviežių žalumynų ir ryškiaspalvių daržovių nuotraukų. Žvelgdama į džiuginančius gliukozės rodiklius ji svarsto, ką daryti, kad jie išsilaikytų ilgiau nei 30 dienų, ir ko imtis, kad griežtomis taisyklėmis apibrėžta mityba virstų jokių pastangų nereikalaujančia rutina. Rūpesčius staiga išsklaidė vienos iš medikių, su kuriomis konsultavosi, išsakyta mintis: „Svarbiausia – ne per jėgą paklusti kokiai nors visiems skirtai metodikai, o išsiaiškinti sau tinkamiausią variantą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)