Tačiau kriaušės figūros moterys, kurioms riebalai kaupiasi ant klubų, užpakaliuko ir šlaunų, serga lengviau pagydoma šios ligos forma.

Mokslininkai jau daug metų stengiasi įspėti moteris dėl nutukimo, kuris, be kitų veiksnių, taip pat gali sukelti krūties vėžį.

Tačiau vienas kinų tyrimas parodė, kad nutukimo ir krūties vėžio ryšys yra kur kas sudėtingesnis, negu manyta iki šiol, rašo dailymail.co.uk.

Ką jie nustatė?

Tyrimo metu pastebėta, kad moterys, turinčios aukštesnį kūno masės indeksą (KMI), kuris atspindi poodinius riebalus, dažniau buvo linkusios sirgti estrogenų receptorius turinčiu krūties vėžiu.

Šią ligos formą gali skatinti estrogenai: šis hormonas prisitvirtina prie vėžinių ląstelių baltymų ir taip skatina vėžio augimą.

Pacientėms, sergančioms šia vėžio forma, skiriama tamoksifeno, kuris blokuoja auglio ląstelių formavimąsi stimuliuojančius estrogenus.

Tuo tarpu moterys, kurioms riebalai kaupiasi pilvo srityje, atvirkščiai, dažniau sirgdavo estrogenų receptorių neturinčiu krūties vėžiu.

Ši ligos forma gydoma hormonus blokuojančiais vaistais ir tradicine chemoterapija.

Tačiau Šandongo universiteto mokslininkai pastebėjo, kad daugiau riebalų ant juosmens, negu ant klubų turinčioms moterims didesnė rizika susirgti pastarąja vėžio forma egzistavo net tuomet, kai jos nebūdavo nutukusios.

Kaip paaiškinti šiuos rezultatus?

„Tikėtina priežastis ta, kad poodiniai riebalai dalyvauja estrogenų gamyboje, todėl tai skatina estrogenų receptorius turinčią vėžio formą“, - sakė tyrimo vadovas, mokslų daktaras Zhigang Yu.

„Visceraliniai riebalai yra labiau susiję su atsparumu insulinui, todėl gali būti, kad jie skatina estrogenų receptorių neturintį krūties vėžį“, - teigė jis.

Mokslininkai pažymėjo, kad medikai, prieš skirdami pacientėms tamoksifeno (kuris dažnai išrašomas profilaktiškai), turėtų įvertinti estrogenų receptorių neturinčio krūties vėžio riziką, atsižvelgdami į moters figūrą.

Ekspertai teigia, kad šio tyrimo rezultatai, skelbiami žurnale „The Oncologist“, yra reikšmingi, nes krūties vėžys jau tampa „pandemija“.

Krūties vėžys: faktai

Kada nors gyvenime krūties vėžiu susirgs viena iš aštuonių moterų. Be to, populiacijai senstant, šios ligos atvejų vis daugės.

Didžiojoje Britanijoje 2014 metais buvo nustatyti 55 222 nauji krūties vėžio atvejai. 11 433 moterys nuo jo mirė. Jungtinėse Valstijose šiais metais krūties vėžio diagnozę turėtų išgirsti 252 710 moterų. Maždaug 40 tūkst. moterų nuo jos mirs.

Kinų mokslininkai šiam tyrimui pasitelkė 1316 moterų, kurioms neseniai buvo nustatytas krūties vėžys. Jos buvo lyginamos su kontroline grupe.

Mokslininkai išmatavo jų kūno duomenis ir ištyrė, kurios formos – estrogenų receptorius turinčiu ar neturinčiu – krūties vėžiu jos serga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)