Medus taip pat gali būti neapdorotas ir pasterizuotas. Neapdorotas medus išgaunamas tiesiogiai iš avilio ir supilstomas į butelius. Todėl jame gali būti mielių, vaško ir žiedadulkių pėdsakų. O pasterizuotas medus yra kaitintas ir perdirbtas, siekiant pašalinti priemaišas.

Medaus sudėtyje yra gausu monosacharidų, fruktozės ir gliukozės. Maždaug 70–80 proc. medaus sudaro cukrus. Medus pasižymi antiseptinėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Šiuolaikinis medicinos mokslas sugebėjo pritaikyti medų gydant chroniškas žaizdas bei kovojant su infekcija.

Keli faktai apie medų:

Medus turi žaizdoms gyti padedančių savybių bei turi antibakterinį poveikį.

Medicinoje medus yra naudojamas jau daugiau nei 5 tūkst. metų.

Medus gali pakeisti cukrų kaip sveikesnė alternatyva, tačiau ruošiant patiekalus medus gali suteikti rudą spalvą ir papildomos drėgmės.

Nerekomenduojama duoti medaus vaikams iki 12 mėnesių amžiaus.

Medaus nauda

Šiuolaikinis mokslas turi daug duomenų apie tai, kaip istoriškai buvo naudojamas medus.

1) Žaizdoms ir nudegimams gydyti

Būta kelių atvejų, kai žmonės sakė pajutę teigiamą medaus poveikį gydant žaizdas. „The Cochrane Library“ duomenų bazėje paskelbtoje apžvalgoje nurodoma, kad medus gali padėti gydant nudegimus. Pagrindinis tyrimo autorius nurodė, kad „medaus tepalas yra pigesnė alternatyva kitoms intervencijoms, ypač peroaliniams antibiotikams, dažnai sukeliantiems šalutinį poveikį“.

Deja, trūksta įrodymų šiam teiginiui patvirtinti. Be to, medicinos leidinyje „The Lancet Infectious Diseases“ paskelbtose vieno tyrimo išvadose nurodoma, kad medicininio medaus tepalo panaudojimas paciento žaizdoms gydyti nebuvo efektyvesnis, nei naudojant normalius antibiotikus tai atvejais, kai pacientams buvo atliekama inkstų dializė.

Medaus negalima duoti naujagimiams, nes jis gali sukelti botulizmą – retą, bet rimtą apsinuodijimą maistu.

2) Medus trumpina viduriavimo trukmę

Kelių mokslinių medaus tyrimų apžvalga parodė, kad medus gali sumažinti viduriavimo trukmę. Medus taip pat padidina kalio ir vandens absorbciją žmogaus organizme, o tai itin naudinga viduriuojant.

Be to, Lagose, Nigerijoje, atliktas tyrimas parodė, kad medus geba blokuoti patogenus, paprastai sukeliančius viduriavimą.

3) Medus užkerta kelią skrandžio rūgštingumui

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad medus gali sumažinti iš skrandžio į stemplę atpilamos skrandžio rūgšties kiekį, nes padengia stemplę ir skrandį plonu sluoksniu. Dėl to mažėja gastroezofaginio refliukso ligos rizika. O ši liga gali sukelti uždegimą ir rėmenį.

4) Medus padeda kovoti su infekcija

2010 metais mokslininkai iš Amsterdamo universiteto Akademinės medicinos centro žurnale „FASEB Journal“ paskelbė, kad medus dėl baltymo defensin-1 geba naikinti bakterijas. Naujesnis tyrimas, kurio išvados paskelbtos žurnale „The European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases“, parodė, kad šluotinio sėklučio (Manuka) medus gali užkirsti kelia Clostridium difficile bakterijai įsitvirtinti žmogaus organizme. Ši bakterija sukelia sunkų viduriavimą ir pykinimą.

Kai kurie tyrimai leidžia teigti, kad šluotinio sėklučio (Manuka) medus gali padėti gydyti meticilinui atsparaus auksinio stafilokoko sukeltoms infekcijoms.

Medus

Akademikai konstatuoja: „Šluotinio sėklučio (Manuka) ir kitokių rūšių medus dėl savo antibakterinio poveikio kurį laiką padeda gydyti žaizdas. Tačiau koks šio veikimo mechanizmas kol kas nėra žinomas. Jeigu galėtume sužinoti, kaip Manuka medus stabdo meticilinui atsparaus auksinio stafilokoko sukeltų infekcijų plitimą, toks medus galėtų būti dažniau naudojamas kaip pirminis gydymo būdas kovai su bakterijomis, kurios yra atsparios daugeliui šiuo metu naudojamų antibiotikų“.

Apie Manuka medaus potencialų gebėjimą panaikinti bakterijų atsparumą antibiotikais kalbama ir žurnale „Letters in Applied Microbiology“ paskelbtame moksliniame straipsnyje. Jame nurodoma, kad šios rūšies medus padeda kovoti su daugeliui skirtingų antibiotikų atsparia bakterija Ureaplasma urealyticum.

Žurnale „Pediatrics“ skelbiama, kad medus padeda malšinti naktinį vaikų kosulį ir gerina jų miegą.

Žurnale „The Scientific World Journal“ mokslininkai paskelbė duomenis, patvirtinančius, kad natūralus medus yra toks pat efektyvus kaip ir „Eusol“ antiseptinis skystis, gydant žaizdų infekcijas. Esama nemažai įrodymų, patvirtinančių, kad medus yra efektyvi priemonė kovojant su infekcija.

5) Medus palengvina peršalimo ir kosulio simptomus

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja naudoti medų kaip natūralią priemonę kosuliui lengvinti. Tam pritaria ir Amerikos pediatrijos akademija.

Tačiau medikai pataria neduoti medaus vaikams iki vienerių metų.

2007 metais atliktas Pensilvanijos valstijos medicinos koledžo mokslininkų tyrimas parodė, kad medus palengvina naktinį vaikų kosulį ir gerina miego kokybę vaikams, sergantiems viršutinių kvėpavimo takų infekcija, geriau nei vaistas nuo kosulio deksometorfanas.

6) Medus – gera alternatyva pridėtiniam cukrui mityboje
Saldus medus yra puiki alternatyva pridėtiniam cukrui mityboje. Pridėtinis cukrus suteikia daugiau kalorijų be jokios maistinės vertės. Dėl to gali didėti kūno svoris ir kilti su tuo susijusių problemų, kaip aukštas kraujospūdis ir diabetas.

Medaus galima dėti į maistą ir gėrimus jiems pasaldyti be neigiamo pridėtinio cukraus poveikio. Tačiau kadangi medus vis tiek yra saldiklis, reikėtų jo vartoti saikingai.

Naudojimas medicinoje

Medus yra naudojamas gydyti daugybę ligų, negalavimų ir sužeidimų. Jis gali būti maišomas su kitomis priemonėmis, vartojamas per burną ar tepamas ant odos. Ajurvedinės medicinos specialistai naudoja medų gydyti tokius negalavimus kaip stresas, silpnumas, miego sutrikimai, regos sutrikimai, blogas burnos kvapas, kūdikiams kalantis dantims, kosulys ir astma, žagsėjimas, skrandžio opos, viduriavimas ir dizenterija, vėmimas, šlapinimasis į lovą ir dažnas šlapinimasis, aukštas kraujospūdis, nutikimas, gelta, pagirios, egzema ir dermatitas, nudegimai, įsipjovimai ir žaizdos, artritas.

Nors ne visi medaus panaudojimo būdai yra patvirtinti kaip efektyvūs, bandymas panaudoti medų nepakenks būklei. Be to, medus kartais yra naudojamas kaip kosmetinė priemonė sausai, spuoguotais ar nešvariai odai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)