Nuovargio priežastis Nr. 1: nepakanka miego

Gali atrodyti akivaizdu, bet tikriausiai per mažai miegate. Tai gali neigiamai paveikti jūsų budrumą ir sveikatą. Suaugusieji kasnakt turi miegoti 7–8 valandas.

Sprendimas: Miegas turi tapti jūsų prioritetu, laikykitės pastovaus grafiko. Nenaudokite miegamajame kompiuterių, telefonų ir televizorių. Vis dar kyla sunkumų? Kreipkitės į gydytoją. Galbūt jums miego sutrikimas.

Kava, kofeinas ir miegas vienu metu gali suteikti stulbinantį budrumo efektą.

Nuovargio priežastis Nr. 2: miego apnėja

Kai kurie galvoja miegantys pakankamai, bet viską jaukia miego apnėja. Ji trumpam sustabdo jūsų kvėpavimą naktį. Kiekvieno tokio sustojimo metu akimirkai pabundate, bet galite apie tai nežinoti. Rezultatas: jums trūksta miego, nors lovoje praleidžiate aštuonias valandas. Jūsų gydytojas tai patikrinti gali paskirdamas miego tyrimą.

Sprendimas: Numeskite svorio, jei turite antsvorio, meskite rūkyti, be to, jums tikriausiai reikia miego apnėjos CPAP (nuolatinio teigiamo slėgio) aparato, kad miego metu jūsų kvėpavimo takai išliktų atviri.

Nuovargio priežastis Nr. 3: nepakankamai „kuro“

Nepakankama mityba sukelia nuovargį, bet problemų gali sukelti ir netinkamas maistas. Subalansuota mityba padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje ir išvengti vangumo jausmo, nukritus cukraus lygiui.

Sprendimas: Visada valgykite pusryčius ir pasistenkite į savo kiekvieną valgymą įtraukti baltymų ir angliavandenių. Pavyzdžiui, valgykite kiaušinius su pilno grūdo skrebučiu. Visą dieną užkandžiaukite ir ką nors kramtykite, kad palaikytumėte energijos lygį.

Nuovargio priežastis Nr. 4: mažakraujystė

Mažakraujystė – viena pagrindinių moterų nuovargio priežasčių. Menstruacijų ciklo metu, netekus kraujo, gali kilti geležies nepakankamumas ir sukelti moterims riziką. Raudonieji kraujo kūneliai yra būtini, jie perneša deguonį į audinius ir organus.

Sprendimas: Išgydyti mažakraujystę, kurią sukėlė geležies nepakankamumas, gali padėti geležies papildų vartojimas, geležies prisotintas maistas: liesa mėsa, kepenys, vėžiagyviai, pupelės ir praturtinti dribsniai.

Anemija

Nuovargio priežastis Nr. 5: depresija

Depresiją galite laikyti emociniu sutrikimu, bet ji prisideda ir prie įvairių medicininių simptomų. Nuovargis, galvos skausmas ir apetito praradimas – vieni pagrindinių simptomų. Jei jaučiatės pavargęs ir „prislėgtas“ ilgiau nei kelias savaites, kreipkitės į savo gydytoją.

Sprendimas: Depresiją galima suvaldyti apsilankius pas psichologą ir / ar vaistais.

Nuovargio priežastis Nr. 6: hipotirozė

Skydliaukė – maža liauka jūsų kakle. Ji kontroliuoja medžiagų apykaitą – greitį, kuriuo jūsų kūnas pavers kurą į energiją. Kai liauka veikia lėčiau ir medžiagų apykaita sulėtėja, galite jaustis vangiai ir priaugti svorio.

Sprendimas: Jei kraujo tyrimas parodo, kad mažai skydliaukės hormonų, gali padėti sintetiniai hormonai.

Nuovargio priežastis Nr. 7: kofeino perteklius

Saikingas kofeino kiekis gali pagerinti budrumą ir koncentraciją. Bet per didelis kiekis gali padidinti širdies ritmą, kraujo spaudimą ir nervulį. Tyrimai parodė, kad per didelis kiekis kai kuriems sukelia nuovargį.

Sprendimas: Iš lėto mažinkite kavos, arbatos, šokolado, gaiviųjų gėrimų ir vaistų, kurių sudėtyje yra kofeino, vartojimą. Staigus sustabdymas gali sukelti kofeino abstinenciją ir dar didesnį nuovargį.

Kava, kofeinas ir miegas vienu metu gali suteikti stulbinantį budrumo efektą.

Nuovargio priežastis Nr. 8: užslėpta šlapimo takų infekcija

Jei kada nors turėjote šlapimo takų infekciją, tikriausiai esate pažįstamas su deginančiu skausmu ir skubėjimu į tualetą. Bet infekcija ne visada pasireiškia tokiais aiškiais simptomais. Kartais gali pasireikšti tik nuovargis. Šlapimo tyrimas gali greitai nustatyti šlapimo takų infekciją.

Sprendimas: šlapimo takų infekcija gydoma antibiotikais. Nuovargis įprastai išnyksta per kelias savaites.

Nuovargio priežastis Nr. 9: diabetas

Cukralige sergančių žmonių kraujotakoje lieka nepaprastai daug cukraus, nepatenkančio į kūno ląsteles, kuriose turėtų būti konvertuojamas į energiją. Dėl to kūnas neturi energijos, nors pakankamai pavalgėte. Jei jus kamuoja pastovus, nepaaiškinamas nuovargis, paprašykite savo gydytojo, kad ištirtų, ar nesergate diabetu.

Sprendimas: Diabetas gali būti gydomas pakeitus gyvenimo būdą, mitybą, pradėjus sportuoti. Insulino terapija ir vaistai padeda kūnui apdoroti cukrų.

Nuovargio priežastis Nr. 10: dehidratacija

Jūsų nuovargis gali būti dehidratacijos požymis. Nesvarbu, ar aktyviai mankštinatės, ar dirbate sėdimą darbą, jūsų kūnui reikia vandens, kad tinkamai veiktų ir išliktų vėsus. Jei esate ištroškęs, jums jau pasireiškė dehidratacija.

Sprendimas: Visą dieną gerkite vandenį, kad šlapimas būtų šviesos spalvos. Kas valandą išgerkite bent po du puodelius vandens arba daugiau – prieš planuojamą fizinę veiklą. Mankštindamiesi gurkšnokite, o baigę mankštintis – išgerkite dar du puodelius.

Nuovargio priežastis Nr. 11: širdies liga

Kai nuovargis apima užsiimant kasdieninėmis veiklomis: tvarkantis namus ar pjaunant žolę, tai gali būti ženklas, kad jūsų širdis nusilpo. Jei pastebite, kad darosi vis sunkiau atlikti kadaise lengvai darytas užduotis, pasikalbėkite su savo gydytoju apie širdies ligas.

Sprendimas: Suvaldyti širdies ligas ir atkurti energiją gali gyvenimo būdo pakeitimai, vaistai ir terapinės procedūros.

Širdis

Nuovargio priežastis Nr. 12: miego sutrikimas dėl pamaininio darbo

Darbas naktimis ar pamainomis gali sutrikdyti jūsų vidinį laikrodį. Keldamiesi galite jaustis pavargę. Dieną gali būti sunku užmigti.

Sprendimas: Kai reikia pailsėti, kuo mažiau būkite dienos šviesoje. Užtamsinkite kambarį, turi būti tylu ir vėsu. Vis dar sunku išsimiegoti? Pasikalbėkite su savo gydytoju. Jums gali padėti maisto papildai ir vaistai.

Nuovargio priežastis Nr. 13: alergija maistui

Kai kurie gydytojai tiki, kad alergija maistui gali sukelti mieguistumą. Jei nuovargis sustiprėja pavalgius, tikriausiai šiek tiek netoleruojate kažkokio maisto – nepakankamai stipriai, kad tai sukeltų niežulį ar dilgėlinę. Jūs tiesiog jaučiatės pavargę.

Sprendimas: Pamėginkite pašalinti po vieną maisto produktą ir stebėkite, ar išnyks nuovargis. Taip pat galite kreiptis į savo gydytoją, kad atliktų alergijos maistui testą.

Nuovargio priežastis Nr. 14: nuolatinio nuovargio sindromas ir fibromialgija

Jei jūsų nuovargis trunka ilgiau nei pusę metų ir jis toks stiprus, kad negalite atlikti kasdieninių darbų, tikėtina, kad jums nuolatinio nuovargio sindromas ar fibromialgija. Abu gali pasireikšti įvairiais simptomais, bet vienas iš jų – pastovus, nepaaiškinamas išsekimas.

Sprendimas: Kadangi nėra greito sprendimo nuo nuolatinio nuovargio sindromo ar fibromialgijos, pacientams dažnai padeda dieninio grafiko pakeitimas, geresnių miego įpročių pritaikymas ir švelnios mankštos programos.

Greitas vidutinio nuovargio sprendimas

Jei jaučiate vidutinį nuovargį, kuris nesusijęs su jokia medicinine būsena, tai išspręsti gali mankšta. Tyrimai rodo, kad sveiki, bet pavargę suaugusieji gali gauti energijos antplūdį, atlikę vidutinę mankštos programą. Vieno tyrimo metu dalyviai 20 minučių vidutiniu greičiu mynė stacionarų dviratį. Vien šio pratimo tris kartus per savaitę pakako įveikti nuovargį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją