Gydytoja šąlantiems siūlo ajurvedinį receptą – pasigaminti labai lengva, o ingredientų šiuo metu nesunkiai rasite, na, gal išskyrus vieną.

Ką mums atneša ruduo?

Pasak sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantės A. Keturkienės, sezoniškumas yra visur, kur tik pažiūrėsi. Juk dabar vėstant rinksimės šiltesnius rūbus, avalynę, greitai keisime automobilio padangas, juk net ir degalų yra žieminių.

„Jei galvojame, kad žmogus gali gyventi taip pat visus metus, klystame, ir tos klaidos kainuoja jei ne sveikatą, tai bent jau savijautą. Nėra blogų metų laikų, mums tereikia mokėti prisitaikyti“, – sako gydytoja.

Pasak jos, ruduo – idealiausias metas mūsų sveikatai. Būtent dabar turėtume būti patys sveikiausi, „krautis baterijas“ žiemai, kad sėkmingai sulauktume pavasario.

Be to, rudenį palankiausia ir pastoti – kai tėvų sveikata gera, tokia pat bus ir vaikelio.

Gydytoja A. Keturkienė būtent dabar ypač rekomenduoja aliejuoti kūną. Kaip tai padaryti, rasite čia.

Dabar ši procedūra ypač naudinga.

Sezamų aliejus stiprina raumenis, odą.

Migdolų aliejus stiprina nervinį audinį.

Kedrų aliejus – kaulus, raiščius, sąnarius.

„Tie, kurie labai bijo šalčio, šio sezono nelaukia, juolab artėjančios žiemos, tačiau jiems turiu patarimą“, – sako gydytoja.

Lygiomis dalimis jums reikės:

  • gudobelių uogų;
  • šermukšnių uogų;
  • putinų uogų.
  • Viską sumalkite ir pridėkite čiavanprašo.

Čiavanprašas – toks uogienės pavidalo mišinys, kurio sudėtyje (priklauso nuo gamintojo) – nuo 25 iki 80 ingredientų. Pagrindinis jų yra amla – Indijoje augantis vaisius“, – pasakoja A. Keturkienė. Pasak jos, viename amlos obuoliuke vitamino C yra tiek, kiek viename kilograme šviežių apelsinų. „Čiavanprašos 100 gramų yra iki 455 ml vitamino C. Tai yra galinga dozė. Be to, yra ir kitų gėrybių – aukso, sidabro, medaus, ghi sviesto, visokių žolynų, vaisų ir t. t.“

Čiavanprašas šiame mišinyje veikia kaip antioksidantas, lėtina rūgimo procesus, stiprina imuninę sistemą, atjaunina organizmą.

„Čiavanprašas aprašomas labai senuose ajurvedos traktatuose, tai sveikatinantis mišinys“, – sako gydytoja.

Šį mišinį laikykite šaldytuve, vartokite po vieną arbatinį šaukštelį 2–3 kartus per dieną, ilgiau palaikykite burnoje. Užsigerkite karvių ar augaliniu pienu, šiltu vandeniu ar arbata.

Šis mišinys pasižymi visais šešiais skoniais, taip pat ir mums trūkstamu – karčiu.

Tokį mišinį šaldytuve galite laikyti iki pat birželio mėnesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)