Žmonės renkasi gelius, tabletes, pleistrus nuo nugaros skausmo, kurie tik trumpam padeda apie tai pamiršti, o pati problema vis tiek nenustoja mūsų persekioti. Kaip nuo jos pabėgti?

Skausmą kelia pervargę raumenys

J. Girskio stuburo gydymo centro vadovė Greta Milašienė teigia, kad dažniausiai nugaros skausmas yra signalas, kad kaulų-raumenų sistemoje įsivyravo „netvarka“. „Siekiant šios netvarkos išvengti, pirmiausia kiekvienas turėtų pažinti savo kūną ir išsiaiškinti, kurie kūno raumenys kelia pavojų nugaros skausmui atsirasti, t.y. kurie raumenys yra netekę elastingumo jėgos ir ištvermės ir dėl to nebeatlieka fiziologinių savo funkcijų. O šias funkcijas už juos atlieka kiti kūno raumenys, kuriems ateityje už tokį dvigubą darbą taip pat gresia pervargimas“, – skausmo priežastis pateikia G. Milašienė.

Atsiradus nugaros skausmui, patartina kreiptis į kvalifikuotą kaulų-raumenų sistemos specialistą, kuris individualiai ištestuotų šios sistemos funkcijas ir sudarytų individualių, tikslingų gydomųjų pratimų programą, skirtą tik tiems kūno raumenims, kurių funkcijos yra sutrikusios. „Būkite budrūs ir įsidėmėkite, kad kol kūne yra savo funkcijų neatliekančių raumenų, tol nepatartina atlikti bendro pobūdžio ar grupinių mankštų pratimų. Esant nugaros skausmui, šių mankštų efektas yra nenuspėjamas ir gali iššaukti dar didesnį nugaros skausmą“, – perspėja G. Milašienė.

Plaukimas padeda ne visais atvejais

Dažnai tenka girdėti, jog nuo nugaros skausmo išgelbėti gali plaukimas. Šis užsiėmimas nugaros skausmo gydyme gali būti naudingas tik tuo atveju, jeigu plaukime dalyvaujantys raumenys atitinka fiziologinių normų ribas ir yra plaukiama taisyklingai. Kitu atveju, nugaros skausmo gydymas plaukiojimu baseine tėra mitas. G. Milašienė stebisi, jog Lietuvos gydymo įstaigose vis dar madinga švaistytis patarimais nugaros skausmą gydyti baseine. „Blogiausia yra tai, kad tokio pobūdžio patarimai yra dalinami net neištestavus paciento ir nenustačius, kokia yra jo plaukime dalyvausiančių raumenų būklė. Dažniausiai, esant nugaros skausmui, plaukime dalyvaujantys raumenys būna ir taip įsitempę, t.y. sutrumpėję, tad plaukimo metu jie dar labiau krypsta nuo savo fiziologinių normų ribų dar labiau gilindami nugaros skausmo problemą“, – teigia ji.

Staigus pagerėjimas nebūna ilgalaikis

Taip pat gydymo centro vadovė pabrėžia, kad nėra paprastų ir greitų būdų atsikratyti nugaros skausmo. „O jei jums pasisekė ir nugaros skausmas išnyko staiga, dažniausiais atvejais problema nebūna išspręsta, todėl nereikėtų pasiduoti greitiems nugaros skausmo gydymo būdams. Siekiant ilgam laikui atsisveikinti su nugaros skausmu, specialistai pataria kūne gydyti tuos raumenis, kurie neatlieka savo darbo, o ne loterijos būdu lankytis grupinėse mankštose, bendrose stuburo jogos užsiėmimuose, plaukioti baseine, rinktis specialius čiužinius miegui ir tikėtis, jog jus aplankys netikėta sėkmė ir taip išgydysite jus aplankiusį nugaros skausmą.“

Mankšta padeda, bet ne ūmaus skausmo periodu

Nors dažniausia nugaros skausmo priežastis yra degeneracinės kilmės, MediCA klinikos šeimos gydytoja Raimonda Lukminė pabrėžia, jog nugaros skausmas gali būti sąlygotas ir kitų ligų.

Priklausomai nuo amžiaus, nugaros skausmu pasireiškia ir tokios ligos kaip osteoporozė, tarpslankstelinių diskų išvaržos į stuburo kanalą, dėl onkologinių susirgimų atsiradusios metastazės.

„Diagnozės tikslinimui atliekami papildomi radiologiniai tyrimai. Jei nugaros skausmo priežastis yra degeneracinės kilmės, radikulopatija ar disko išvarža, gali padėti mankštos. Pasireiškus skausmui, mankštos pradedamos praėjus ūmiam skausmo periodui ir turi būti tęsiamos reguliariai ir nuolatos“, – teigia gydytoja. Pasak R. Lukminės, tik tada mankšta gali padėti išvengti tolesnių nugaros skausmų pasikartojimų. „Netaisyklingai mankštinantis galima pabloginti situaciją, todėl geriausia, kai mankštų apmoko kineziterapeutai ar patyrę sporto treneriai. Nugaros skausmų profilaktikai geriausiai tinka tempimo pratimai, plaukimas, joga. Tuomet stiprinami nugaros raumenys, gerėja kraujotaka, mažiau formuojasi ataugos.“ – pataria specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)