Gydytoja siūlo išbandyti specialų lieknėjimui skirtą troškinį, kuris ne tik skanus, tačiau ir labai naudingas žarnynui.

„Labai geras receptas – spindulinių pupuolių ir basmati ryžių troškinys kičari. Šios pupuolės labai vertingos lieknėjimui ir organizmo valymui, nes jose daug baltymų, kurie labai lengvai įsisavinami ir yra puiki statybinė medžiaga mūsų kūno audiniams. Be to, jų luobelė veikia kaip žarnyno gremžtukas, ko mums visiems labai reikia, – sakė A. Keturkienė.

– Maistas lieknėjant turi būti skanus ir įvairus, ne monotoniškas. Jei norime svorio numesti labai greitai ir bet kokia kaina, po kiek laiko jis vėl grįš ir rezultatas bus labai trumpalaikis“.

Asta Keturkienė

Troškiniui reikės:

- Spindulinių pupuolių;
- Basmati ryžių;
- Kmynų, pankolių prieskonių;
- Garstyčios grūdelių;
- Imbierio šaknies;
- Kvapniosios ferulos (nebūtinai)
- Sviesto ghi;
- Žalumynų.

Gaminimas:

Pupuoles vakare užmerkite, tačiau, jei tą pamiršote padaryti – galima gaminti ir nemirkytas. Paimkite 3 dalis pupuolių ir 1 dalį basmati ryžių. Nuplaukite šį mišinį tol, kol balzganas vanduo pasidarys švarus. Tada į puodą, kuriame virsite troškinį, įdėkite šiek tiek sviesto ghi ir pirmiausia suberkite nemaltus prieskonius. Trumpai, maždaug minutę kitą, maltus prieskonius – kelioms sekundėms, pakepkite kol jie pakvimpa, svarbu nesudeginti. Tada į puodą supilkite basmati ryžius ir pupuoles, juos taip pat pakepkite be vandens, kartu su prieskoniais kelias minutes – tam, kad ryžiai prisigertų prieskonių ir sviesto. Viską užpilkite karštu vandeniu, jo turėtų būti tris kartus daugiau nei yra ingredientų, virkite apie pusvalandį. Taip pat įberkite šiek tiek druskos, pipirų, galima įsidėti žalumynų.

Spindulinės pupuolės

Pertekliniai kilogramai, pasak A. Keturkienės, mažės kasdien bent kartą dienoje valgant kičari arba vien spindulinių pupuolių troškinį ar sriubą su jomis.

„Norint sulieknėti ar gyventi sveikiau reikėtų mažinti miltinių patiekalų, geriau rinktis pilno grūdo produktus, daugiau daržovių, mažiau pirktinio maisto. Pasaulio sveikatos organizacija dabartinį XIX amžių vadina nutukimo amžiumi ir tai sieja su pertekliniu nesveikos mėsos vartojimu. Reiškia, reikia valgyti daugiau ankštinių produktų, kurie turi baltymų“, – pasakojo A. Keturkienė.

Gydytoja pabrėžia – lieknėdami turime sveikti, o ne atvirkščiai.

Norite sulieknėti – venkite streso

Kaip „Delfi“ sakė sveikos gyvensenos konsultantė, norėdami numesti svorio visų pirma turėtume kaip įmanoma labiau vengti streso. Mat būtent dėl jo suvalgome daug daugiau nei turėtume.

„Šiais laikais gyvename nuolat jausdami didžiulį stresą. Apskritai, fiziologiškai stresas turėtų mus aktyvinti ruošiantis ginti arba pulti – turint priežastį. O dabar dažnai bijome, bet nežinome – ko, gyvename praeitimi ar ateitimi. Jaučiant lėtinį stresą gaminamas hormonas kortizolis. Kuo dažniau jaučiame stresą, tuo labiau kyla apetitas ir organizmas labiau nori nesveiko maisto, kuriame daug riebalų, rafinuoto cukraus, daug druskos. Vis labiau norime greito maisto, – pasakojo A. Keturkienė.

– O nesveikas maistas organizme augina riebalines ląsteles, kurios atpalaiduoja kortizolį. Tai reiškia, įsisukame į tam tikrą ratą – padidintas stresas provokuoja nesveiko maisto valgymą, o pastarasis didina riebalines ląsteles, kurios atpalaiduoja daugiau streso hormono“.

Kaip sako gydytoja, neramiam žmogui ir kamštis kelyje ar kokia nors nepatikusi smulkmena vėl siųs organizmui signalą gaminti kortizolį, nes galvos, kad reikia pulti ar gintis nuo pavojaus.

„Kai toks energijos pliūpsnis nepanaudojamas, nepanaudojamas ir raumenų kuras – gliukozė, kurios kraujyje daugėja. Tada kūne kaupiasi riebalai „juodai dienai“. Ir tai mums neleidžia sulieknėti“, – sako ajurvedos konsultantė.

Pasak pašnekovės, visų pirma reikia įsivertinti, kodėl jaučiame tiek streso ir kaip jį galėtume sumažinti.

„Stresą mažinti padeda fizinis aktyvumas, meditacija, ramus skaitymas, kvėpavimo pratimai, malda, taip pat santykių gerinimas – galbūt kažko turite atsiprašyti, pabendrauti“, – patarė A. Keturkienė.

Be to, labai svarbu nepykti ant savęs už suvalgytą saldumyną ar per didelį svorį, kadangi taip tik vėl skatinsime kūną gaminti streso hormonus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)