Oro taršos, cigarečių dūmų ir kitų toksinų įkvėpimas gali pakenkti plaučiams ir net sukelti ligų. O sveiki plaučiai yra labai svarbūs viso organizmo sveikatai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kiekvienais metais dėl oro taršos visame pasaulyje miršta 4,2 mln. žmonių. Dėl rūkymo miršta kas penktas amerikietis, rašoma medicalnewstoday.com.

Šiame straipsnyje aptarsime kai kuriuos iš būdų, kaip žmonės gali išsivalyti savo plaučius.

Argi įmanoma išvalyti savo plaučius?

Sveiki plaučiai yra svarbūs bendrai žmogaus sveikatai. Plaučiai yra savaime besivalantis organas, pradedantis regeneracijos procesą iš karto, kai baigiasi neigiamas poveikis, tarkime, kai žmogus meta rūkyti.

Kai plaučius paveikia tarša, pavyzdžiui, cigarečių dūmai, žmogus krūtinėje gali pajusti sunkumą. Plaučiuose kaupiasi gleivės, kuriose veši mikrobai ir patogenai, todėl juntamas sunkumo jausmas.
Tačiau žmonės gali tam tikrais būdais padėti iš plaučių pasišalinti šioms gleivėms ir dirgikliams ir atsikratyti nemalonių pojūčių. Kai kurie iš šių būdų taip pat atlaisvina kvėpavimo takus, didina plaučių pajėgumą ir sumažina uždegimą.

Plaučių valymo būdai

Žemiau aptarsime kelis kvėpavimo pratimus ir gyvensenos pakeitimus, padėsiančius iš plaučių pasišalinti gleivių pertekliui ir pagerinti kvėpavimą.

1. Garų terapija

Garų terapija arba kvėpavimas garais reiškia, kad žmogus įkvepia vandens garų per kvėpavimo takus, o tai padeda iš plaučių pašalinti gleives. Problemų dėl plaučių turintys žmonės pastebi, kad jų būklė pablogėja dėl šalto ar sauso oro.

O garai padeda sušildyti ir sudrėkinti orą, o tai palengvina kvėpavimą ir skystina gleives bei padeda joms pasišalinti iš kvėpavimo takų ir plaučių.

Nedidelės apimties mokslinis tyrimas, kuriame dalyvavo 16 vyrų, sergančių chroniška obstrukcine plaučių liga, dėl kurios yra sunku kvėpuoti, parodė, kad garų terapija gerokai sumažino širdies ritmą ir palengvino kvėpavimą, lyginant su pacientais, kuriems nebuvo taikoma tokia terapija.

Tačiau tyrimo dalyviai nenurodė ilgalaikio kvėpavimo funkcijos pagerėjimo. Ši terapija gali būti efektyvus laikinas sprendimo būdas, tačiau mokslininkai sako, kad reikia daugiau tyrimų, siekiant iki galo suprasti garų terapijos naudą plaučiams.

2. Kontroliuojamas kosulys

Kontroliuojamas kosulys gali padėti gleivėms pasišalinti per kvėpavimo takus. Kosulys yra natūralus būdas organizmui pašalinti toksinus, įstrigusius gleivėse. Kontroliuojamas kosulys atlaisvina gleivių perteklių plaučiuose ir stumia juos kvėpavimo takais į viršų.

Medikai itin rekomenduoja taikyti kontroliuojamą kosėjimą asmenims, sergantiems chroniška obstrukcine plaučiu liga. Kaip tai daryti:

Atsisėskite ant kėdės ir atpalaiduokite pečius, pėdomis remkitės į grindis.

Rankas sunerkite ant pilvo.

Lėtai įkvėpkite per nosį.

Lėtai iškvėpkite šiek tiek pasilenkę į priekį ir rankomis spustelkite pilvą.

Iškvėpdami kostelkite du ar tris kartus per šiek tiek pravertą burną.
Lėtai įkvėpkite per nosį.

Pailsėkite ir kartokite.

3. Gleivių drenažas iš plaučių

Pozicinis drenažas reiškia, kad gulima įvairiose padėtyse ir, pasinaudojant sunkio jėga, gleivės skatinamos šalintis iš plaučių. Tokia metodika gali padėti palengvinti kvėpavimą ir gydant bei užkardant plaučių infekcijas.

Pozicinio drenažo technika priklauso nuo pozicijos:

1. Gulint ant nugaros

Atsigulkite ant grindų ar lovos.

Po klubais pasidėkite pagalvę, kad krūtinė būtų žemiau klubų.
Lėtai įkvėpkite per nosį ir iškvėpkite per burną. Kiekvienas iškvėpimas turėtų būti dvigubai ilgesnis už įkvėpimą, kas vadinama kvėpavimu 1:2.

Tęskite kelias minutes.

2. Gulint ant šono

Atsigulkite ant šono, po galva pasikiškite ranką arba pagalvę.
Padėkite pagalvę po klubais.

Atlikite kvėpavimą 1:2.

Tęskite kelias minutes.

3. Gulint ant pilvo

Ant grindų sudėkite viena ant kitos kelias pagalves.

Atsigulkite taip, kad pagalvės būtų po pilvu. Prisiminkite, kad būtina, jog klubai būtų aukščiau krūtinės.

Sunerkite rankas po galvą stabilumui.

Atlikite kvėpavimą 1:2.

Tęskite kelias minutes.

4. Fizinis aktyvumas

Reguliarus fizinis aktyvumas gali pagerinti fizinę ir psichinę sveikatą. Jis taip pat sumažina daugybės ligų, įskaitant insultą ir širdies ligas, riziką.

Fizinis aktyvumas skatina raumenis daugiau dirbti, tad pagreitėja kvėpavimas, o raumenys labiau aprūpinami deguonimi. Fizinis aktyvumas taip pat gerina apykaitą, dėl ko pagerėja bendras anglies dvideginio, kuris pasigamina fizinio aktyvumo metu, pašalinimas iš organizmo.
Žmogaus organizmas ima prisitaikyti prie reguliaraus fizinio aktyvumo. Raumenys išmoksta efektyviau panaudoti deguonį ir gaminti mažiau anglies dvideginio.

Nors žmonėms, sergantiems chroniškomis plaučių ligomis, gali būti sunku sportuoti, reguliarus fizinis aktyvumas tokiems žmonėms yra labai naudingas. Tik prieš imdamiesi bet kokios fizinės veiklos, pacientai, sergantys chroniška obstrukcine plaučių liga, cistine fibroze ar astma, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

5. Žalioji arbata

Žaliojoje arbatoje yra gausu antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti plaučiuose esantį uždegimą. Antioksidantai taip pat gali apsaugoti plaučių audinius nuo kenksmingo dūmų inhaliacijos poveikio.
Neseniai Pietų Korėjoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei tūkstantis žmonių, parodė, kad mažiausiai du puodelius žaliosios arbatos per dieną geriančių žmonių plaučių funkcija buvo geresnė nei tų, kurie visai negėrė žaliosios arbatos.

6. Priešuždegiminiai maisto produktai

Dėl kvėpavimo takų uždegimo gali būti sunku kvėpuoti bei gali būti juntamas sunkumas krūtinėje. Palengvinti tokius simptomus gali priešuždegiminį poveikį turintys maisto produktai: ciberžolė, žalialapės daržovės, vyšnios, šilauogės, alyvuogės, graikiniai riešutai, pupelės ir lęšiai.

7. Krūtinės perkusija

Perkusija yra dar vienas efektyvus būdas padėti gleivėms pasišalinti iš plaučių. Taikydamas šią metodiką specialistas šiek tiek sulenktais delnais ritmingai tapšnoja per krūtinės ląstos sieną, kad išlaisvintų plaučiuose esančias gleives.

Itin efektyvu tokį krūtinės perkusijos metodą naudoti kartu su poziciniu drenažu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)