Toks reiškinys susijęs ne su ankstyvu plikimu, bet su natūraliu organizmo ir visos gamtos ciklu.

Plaukų folikulai, visus metus laikęsi tvirtai, dabar jau nebeturi atlikti nuo saulės apsaugančio skydo vaidmens, todėl plaukai ima slinkti, rašo „Daily Mail“. Dermatologė iš Niujorko Francesca Fusco teigia, kad plaukų slinkimas nuo rugpjūčio iki spalio mėn. yra evoliucinis. Jos teigimu, didžiojoje JAV dalyje plaukų slinkimo sezonas prasideda rugpjūčio mėn., kai orai ima vėsti. Vis tik tam tikrose vietovėse, pavyzdžiui, Pietų Karolinoje, slinkimo sezonas gali prasidėti anksčiau.

„Ryšys tarp galvos odos ir plaukų labiausiai saulėtais mėnesiais būna stipriausias, nes būtina apsaugoti galvą nuo saulės smūgių. Ankstyvą rudenį ir vėlyvą vasarą plaukai natūraliai ima slinkti.“ – tęsė dermatologė.

Specialistė linkusi akcentuoti, kad šis reiškinys labiau susijęs su geografiniais nei su konkretaus žmogaus organizme vykstančiais procesais. Skirtingose pasaulio vietose plaukų slinkimo sezono pikas fiksuojamas vis kitu metu, priklausomai nuo metų laiko. Tiems, kurie pageidauja išvengti plaukų slinkimo nemalonumų, F. Fusco rekomenduoja apsaugoti folikulus nešiojant nuo saulės apsaugančius galvos dangalus, vartojant vitaminus, atsisakant geriamųjų kontraceptikų ir nesirenkant ekstremalių dietų.

Svarbu žinoti, kad vaisingumo kontroliavimas ir mitybos įpročiai savaime skatina hormoninius pokyčius, kurie savo ruožtu gali turėti įtakos plaukų slinkimui pasireikšti. Nors vasaros sezonas vilioja galimybėmis atnaujinti šukuoseną ar pakeisti plaukų atspalvį, vis tik F. Fusco rekomenduoja praėjus pavasariui nesiimti jokių reikšmingesnių plaukų pavidalo keitimo procedūrų. „Bet kokios cheminės priemonės ar dažymas gali turėti neigiamo poveikio folikulams. Sudėtinga apsisaugoti nuo plaukų slinkimo, jei ant galvos nėra skrybėlės ar kepurės.“ – patikino ji.

Norėdami tinkamai įvertinti plaukų slinkimo mastą vasaros pabaigoje, įsitikinkite, ar per dieną prarandate ne daugiau 100 plaukų. Vis tik nepatartina vengti plaukų iššukavimo. „Didelė klaida plaukų nešukuoti ir netrinkti, nes tada visas išslinkusių plaukų kiekis pasišalina iš karto, o žmogui atrodo, kad jis tuoj nupliks. Plaukai užprogramuoti slinkti, o nerimauti verta tik tuo atveju, jei ilgą laiką per dieną išslenka daugiau nei 100 plaukų.“ – teigė specialistė.

Iš esmės dermatologai sutaria, kad žmogaus plaukai auga 2-6 metus. Bet kuriuo metu 90 proc. plaukų yra augantys, o likusi dalis – tai plaukai, esantys poilsio stadijoje, žinomoje telogeninės fazės pavadinimu ir trunkančioje 2-6 mėn., po kurių plaukai išslenka. Plaukui išslinkus folikulas tris mėnesius ilsisi, o tada visas procesas kartojamas iš naujo (išskyrus tuo atvejus, kai vyrai ima plikti).

Ataugimas ir išslinkimas gali pasireikšti bet kada, nes plaukai nėra gyvybiškai svarbūs. Dėl tos pačios priežasties būtent plaukai pirmieji nukenčia, kai organizme įvyksta vienokių ar kitokių nesklandumų.

Kitos plaukų slinkimo priežastys

Medikamentinis gydymas

Tam tikrų rūšių vaistai gali paspartinti plaukų slinkimo procesą. Vieni iš tokių yra retinoidai, kurių skiriama aknei gydyti. Manoma, kad su plaukų slinkimo problema tenka susidurti net 16 proc. šių vaistų vartojančių asmenų.

Geležies trūkumas

Moterims priešmenopauziniu laikotarpiu neretai trūksta geležies, todėl gali slinkti plaukai.

Policistinių kiaušidžių sindromas

Tai antroji pagal dažnumą plaukų slinkimo priežastis, dėl kurios preišmenopauziniu laikotarpiu moterims slenka plaukai. Plaukai slenka dėl padidėjusio testosterono kiekio moters organizme.

Odos problemos

Plaukai gali slinkti dėl žvynelinės, kuri neretai painiojama su egzema.

Ekstremalios dietos

Surinkta įrodymų, patvirtinančių, kad itin organizmą alinančios dietos, ypač tos, kurių laikantis vartojama labai mažai angliavandenių, gali turėti įtakos plaukų slinkimo problemos atsiradimui. Problemos sukėlėjas šiuo atveju – kalorijų ir gliukozės trūkumas.

Kontraceptinės tabletės

Geriamųjų kontraceptikų sudėtyje yra hormono progesterono, galinčio neigiamai veikti plaukus.

Stresas

Dėl patiriamo streso rizikuojama susidurti su plaukų slinkimo problema, žinoma telogeninio plaukų slinkimo pavadinimu. Be to, nuolat patiriamas stresas gali išsekinti imuninę sistemą, o tada baltieji kraujo kūneliai ima atakuoti plaukų folikulus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)