aA
Tenka pripažinti, kad bulvių reputacija ne pati geriausia. Daržovė, kadaise sudariusi daugelio pasaulio šalių virtuvės pagrindą, pastaraisiais metais smerkiama kaip nesveikas mitybos pasirinkimas, kurio vertėtų bet kokia kaina vengti, rašo theconversation.com.
Bulvės su lupena
Bulvės su lupena
© Pixabay

Valgant per daug bet kurio maisto produkto (ne tik angliavandenių), galima pakenkti savo sveikatai, tad bulvė tikrai nėra išimtis, yra ekspertų, tvirtinančių, kad per daug bulvinių patiekalų siejami su padidėjusiu kraujospūdžiu. Svarbu suvokti, kad sveikatai gali pakenkti ne pačios bulvės, o mūsų pasirinktas jų paruošimo būdas.

Tiesą sakant, bulvėse gausu vitaminų ir kitų maistingų medžiagų, kurie sveikatai itin naudingi. Štai šešios priežastys, kodėl bulves valgyti sveika.

Vitaminas C

Žmonės vitaminą C dažniausiai įsivaizduoja apelsinų ir kitų citrusinių vaisių pavidalu. Tačiau iš tikrųjų svarbiausias vitamino C šaltinis britams visą XX amžių buvo būtent bulvės. Vidutiniškai viena nedidelė bulvė (maždaug 150 gramų) mums gali suteikti iki 15 proc. paros vitamino C dozės.

Bulvės
Bulvės
© Shutterstock

Vitaminas C svarbus ne tik mūsų imuninei sistemai, bet ir padeda apsisaugoti nuo antioksidantų. Ir tai dar ne viskas: vitaminas C gyvybiškai reikalingas formuojantis jungiamajam audiniui, padedančiam dirbti mūsų sąnariams. Ir pasirūpina, kad neiškristų dantys. Štai kodėl grasinama, kad, jeigu pritrūks vitamino C, pritrūksite ir dantų.

Vitaminas B6

Vitaminas B6 yra vienas svarbiausių mūsų organizmo kofaktorių. Jis padeda savo funkciją organizme sėkmingai atlikti daugiau nei šimtui enzimų, padeda jiems skaidyti baltymus, o tai procesas, labai svarbus gerai nervų funkcijai. Tai viena iš priežasčių, kodėl vitaminas B6 siejamas su gera psichine sveikata.

Įprastai nedidelėje bulvėje rasite maždaug ketvirtadalį suaugusiems rekomenduojamos B6 dozės.

Kalis

Kalis labai svarbus mūsų ląstelėms, jis atsakingas už elektrinius signalus raumenyse ir nervuose. Taigi, jeigu kalio organizme per daug ar per mažai, sutrinka širdies darbas.

Bulvės
Bulvės
© Shutterstock

Gruzdintose ir keptose bulvėse kalio daugiau nei virtose ar bulvių košėje. O bulvėse su lupenomis yra net trečdalis rekomenduojamos kalio paros normos. Taip yra todėl, kad, verdant skustas bulves net pusę kalio bulvės atiduoda vandeniui.

Žmonės, turintys problemų su inkstais (tokiais atvejis kyla sunkumų šalinant kalio perteklių iš organizmo), turėtų riboti suvartojamų bulvių kiekį. O jeigu bulves kepate ar gruzdinate, nepadauginkite aliejaus.

Cholinas

Cholinas – nedidelis junginys, prisikabinantis prie riebalų ir taip sudarantis fosfolipidus, ląstelių statybinę medžiagą bei neuromediatorių acetilcholiną (padedantį mums sutraukti raumenis, išplečiantį kraujagysles ir sulėtinantį širdies ritmą). Bulvės – antras didžiausias cholino šaltinis, jas lenkia tik daug baltymų turintis maistas, pavyzdžiui, mėsa ir soja.

Labai svarbu su maistu gauti pakankamą cholino kiekį, nes jis būtinas sveikoms mūsų smegenims, nervams ir raumenims. O subtilūs mūsų genų skirtumai lemia tai, jog kai kuriems iš mūsų cholino stinga labiau. Bulvėje su lupenomis – net 10 proc. per parą suaugusiam žmogui rekomenduojamos dozės. Cholinas itin svarbus besilaukiant, nes besivystant vaisiui formuojasi organai ir ląstelės.

Nauda virškinimui

Termiškai apdoroję, o prieš valgant atvėsinę bulves leisite susidaryti vadinamajam atspariajam krakmolui. Atsparusis krakmolas mūsų organizmui naudingas dėl daugelio dalykų, pirmiausia jis veikia kaip prebiotikas (prebiotikai naudingi ir reikalingi sveikai žarnyno mikrobiomai).

Neatsisakykite bulvių: šešios priežastys, kodėl jas valgyti sveika
© Shutterstock nuotr.

Atvėsinus termiškai apdorotus krakmolo turinčius produktus jis subyra. Virškinti tokį krakmolą sunkiau, o tai reiškia, kad jį fermentuoja žarnyne esančios bakterijos, susidaro junginiai, primenantys actą, vadinamosios trumpųjų grandinių riebiosios rūgštys. Šios riebiosios rūgštys padeda palaikyti žarnyno sveikatą.

Trumpųjų grandžių riebiosios rūgštys taip pat į gerąją pusę keičia mūsų medžiagų apykaitą, padėdamos sumažinti kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje. Dėl šios priežasties – ir dar dėl didelio vandens ir mažo riebalų kiekio – virtos ar garuose ruoštos bulvės vertinamos kaip mažai kalorijų turintis, maistingas ir sotus maistas.

Neturi gliuteno

Be to, bulvėse natūraliai nėra gliuteno, taigi jos puikus pasirinkimas celiakija sergantiems asmenims, priverstiems vengti gliuteno.

Tą patį galima pasakyti ir apie saldžiąsias bulves, kurių glikeminis indeksas taip pat žemas, o tai reiškia, jog nesukelia staigaus cukraus kiekio kraujyje šuolio, o tai padeda kontroliuoti svorį ir apetitą. Nepaisant to, saldžiosios bulvės kiek kaloringesnės ir turi daugiau angliavandenių nei paprastos bulvės, tačiau jose daugiau beta karoteno (vitamino A formos).

Bulvės jūsų lėkštėje

Vieni nusprendžia vengti bulvių, nes baiminasi priaugti svorio. Vertėtų nepamiršti, kad vienoje vidutinio dydžio virtoje bulvėje tėra 130 kalorijų, o tai netgi mažiau nei turi to paties dydžio bananas. Svarbu prisiminti, kaip teisingai bulves paruošti ir su kuo geriausia jas valgyti.

Neatsisakykite bulvių: šešios priežastys, kodėl jas valgyti sveika
© Organizatorių archyvas

Virtos ar garuose ruoštos bulvės (dar geriau – atvėsusios) yra pats geriausias būdas riboti kalorijų skaičių. Kepant didėja kalorijų skaičius gramui, taip pat ir ruošiant bulvių košę ir ją gausiai gardinant sviestu ar grietinėle. Pats nesveikiausias būdas valgyti bulves – rinktis bulvių traškučius, nes pastarieji tarsi kempinė prisigėrę riebalų.

Vertėtų vengti ir pažaliavusių bulvių. Taip gali nutikti, kai bulvės laikomos šviesioje vietoje, tuomet gaminamas toksinas, galintis suerzinti mūsų žarnyną. O iš esmės – bulvės rekomenduojamas maisto produktas, kurio tikrai nereikia vengti ar bijoti.

Be to, bulvės ne tik sveikos, bet ir naudingos aplinkai. Joms auginti nereikia tiek vandens kiek ryžiams, o jas auginant į aplinką išmetama itin mažai šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tad tai dar viena priežastis rinktis būtent bulves.

www.DELFI.lt
Ką valgyti?
Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(55 žmonės įvertino)
4.6545

Mitybos būdas, galintis apsaugoti nuo kai kurių rūšių vėžio ir padėti sulieknėti, bet yra tam tikrų rizikų (11)

Veganiška mityba – tai maitinimasis, vartojant vien augalinį maistą, todėl ji, savaime...

Gydytoja įspėjo: jeigu trūksta šios maistinės medžiagos, susirgus gresia sunkesnė COVID-19 eiga (16)

Nėra jokios stebuklingos dietos, kuri padėtų apsisaugoti ar išgyti nuo COVID-19 infekcijos....

Net ir vasarą ne visiems užtenka vitamino D – gydytojas išvardijo, kodėl taip nutinka (20)

Tyrimai rodo, kad beveik visiems Lietuvos gyventojams, nevartojantiems papildų, trūksta vitamino D...

Senėjimą galima sulėtinti: 5 patarimai, kaip tai padaryti (20)

Visi norime kuo ilgiau išlikti jauni: su tuo mūsų visuomenėje siejamas grožis, sveikata, energija...

Žirniai – vitaminų slėptuvė: naudingi ne tik kaulams, bet ir širdžiai (1)

Žaliųjų žirnelių ankštys tiesiog plyšta nuo maistingų medžiagų. Valgydami žirnius,...

Top naujienos

Kasčiūnas: tarnybos įpareigotos neteisėtus migrantus nedelsdamos grąžinti į Baltarusijos teritoriją papildyta 21:53 (1534)

Šiandien valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovė Agnė Bilotaitė priėmė...

Šių specialistų trūkumas garantuoja, kad darbą tikrai gausite: jokių viršvalandžių ir vidutinis 2000 eurų atlyginimas (60)

Ar pamenate, kai jūsų klausdavo, kuo norėsite būti užaugę? Ką darėte, kai atėjo laikas...

Profesorius Čaplinskas: delta atmainos virusas dauginasi kitaip nei prieš tai plitusių (241)

Sergamumo koronavirusu padėtis šalyje blogėja. Kasdien skelbiami vis didesni naujai...

Karolis Kasperas | D+

Hitlerio vaikai: nuo dešimties metų ruošė karo mašinas, nušluosiančias viską savo kelyje

Yra sakoma – tradicijos perduodamos iš kartos į kartą. Adolfas Hitleris taip pat nusprendė...

Karbauskis: Landsbergis turi važiuoti pas Nausėdą ir neišeiti, kol nesusitars (607)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, jog...

Prienų rajone – įspūdingas nuosavas pomidorų ūkis: augina kelis šimtus skirtingų jų veislių (25)

300 skirtingų pomidorų veislių – tiek šiemet savo pomidorų ūkyje jų augina agronomė ir...

Eskedar Maštavičienė: jei didžioji dalis nelegalių migrantų liktų Lietuvoje – jie taptų legaliais gyventojais (1100)

14 metų Lietuvoje gyvenanti ir Lietuvos pilietybę turinti pabėgėlė iš Etiopijos Eskedar...

Liūdnai pagarsėjusių diktatorių meniu: dėl kokių priežasčių jie sau neleido kulinarinių įmantrybių (6)

Anaiptol ne iš gerosios pusės pagarsėję XX a. politikos veikėjai galėjo mėgautis išskirtine...