Apie kruopas, jų naudingas savybes ir kaip sveikiausiai jas paruošti, pasakojo Kauno „Kardiolitos klinikų“ Dietologijos ir nutukimo gydymo centro gydytoja dietologė Rasa Razgūnaitė.

Pagal sveikos mitybos principus ir mitybos piramidę, kruopos turėtų sudaryti nemažą mūsų dienos racioną. Tačiau šios rekomendacijos ne visada tikslios ir kartais būna kritikuojamos. Pasak gydytojos, visiems gerai žinoma, kad norint būti sveikam ir jaustis energingam, būtina visavertė, subalansuota mityba.

„Savo pacientams visada kartoju, kad didžiausias dėmesys turi būti skiriamas ne kalorijų skaičiavimui ar konkrečių produktų, tokių kaip kruopų, valgymui ar nevalgymui, bet makroelementų, tokių kaip baltymų, riebalų ir angliavandenių, balansui. Baltymai privalo sudaryti 10-15 proc., riebalai – 28-30 proc., angliavandeniai – 55-62 proc. paros energinės vertės. Kruopos yra priskiriamos angliavandenių grupei, tačiau angliavandeniams taip pat priskiriamos daržovės ir vaisiai, kurie turėtų užimti nemažą dienos mitybos raciono dalį. Apibendrinant, nepasakyčiau, kad kruopos turi sudaryti didžiąją mitybos raciono dalį“, – sakė R. Razgūnaitė.

Kuo apskritai kruopos naudingos organizmui?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją