1. Apsaugo nuo vėžio

Mandarinai turi karotenoidų, kurie apsaugo nuo kepenų vėžio. Juose taip pat daug vitamino A. Be to, tyrimo metu išsiaiškinta, kad mandarinų sultys apsaugo nuo vėžio hepatitu A sergančius pacientus, nes jų sultyse yra daug beta kriptoksantino. Priešvėžinių savybių mandarinams suteikia ir didelis limoneno kiekis.

2. Turi daug vitamino C

Mandarinuose daug vitamino C, kuris veikia kaip antioksidantas ir padeda organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti infekcines ligas ir vėžį. Apsaugodami nuo laisvųjų radikalų, mandarinai taip pat užkerta kelią ląstelių pažeidimams.

3. Mažina cholesterolį

Mandarinuose yra sinefrino, kuris mažina cholesterolio gamybą. Jis skatina „gerojo“ cholesterolio gamybą ir, kadangi juose yra ir antioksidantų, mažina „blogąjį“ cholesterolį. Sinefrinas neleidžia cholesteroliui prikibti prie arterijų sienelių. Šiuose vaisiuose daug tirpių ir netirpių skaidulų – pektino ir hemiceliuliozės.

4. Mažina kraujospūdį

Mandarinuose yra mineralų ir maistinių medžiagų, tokių kaip kalis, kuris reguliuoja kraujo spaudimą, užtikrindamas tolygų kraujo tekėjimą arterijomis.

5. Padeda organizmui kovoti su infekcijomis

Kadangi vitaminas C yra natūralus, vandenyje tirpstantis antioksidantas, o jo mandarinuose yra 87 proc., mandarinai padeda kovoti su infekcijų sukėlėjais ir naikina laisvuosius radikalus, kurie gali sukelti vėžį.

6. Padeda mesti svorį

Kadangi mandarinuose daug skaidulų, jie padeda mesti svorį, nes užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikotarpiui. Mandarinai mažina insulino kiekį ir skatina sukauptų cukrų ir riebalų deginimą, o tai savo ruožtu skatina lieknėjimą.

7. Stiprina imuninę sistemą

Vitaminas C būtinas sveikai imuninei sistemai. Kadangi jis turi antimikrobinių savybių, jis apsaugo nuo žaizdų infekcijų. Mandarinai valo kraują, jie padeda nuo pilvo dieglių ir pykinimo, užkirsdami kelią virškinimo bei nervų sistemos spazmams.

8. Užkerta kelią leukemijai

Mandarinuose yra tangeretino, o jų žievelėje – flavonų, kurie mažina leukemijos riziką.

9. Stiprina kaulus

Kaulus ir dantis formuoja hidroksiapatitas, kurį sudaro kalcis ir fosforas. Abu mineralus reikėtų įtraukti į savo mitybą – jie apsaugo nuo osteoporozės. Magnis, kurio yra mandarinuose, suaktyvina enzimus ir reguliuoja hidroksiapatito susidarymą, todėl mandarinai stiprina kaulus.

10. Gerina odos būklę

Kiekviena moteris svajoja turėti lygią, išpuoselėtą odą be dėmių. Vis dėlto nebūtina investuoti daug pinigų vizitams į grožio saloną. Valgykite mandarinus – jie gerina odos būklę, sulygina jos spalvą, suteikia jai sveiko spindesio.

11. Sveika nėščiajai ir besivystančiam kūdikiui

Mandarinai yra puikus vitaminų, tokių kaip folio rūgštis ir folatai, šaltinis. Jei besilaukiančiai moteriai trūksta folio rūgšties, kūdikis gali gimti per mažo svorio, gresia apsigimimai.

12. Kovoja su raukšlėmis

Mandarinai padeda kovoti su raukšlėmis, veiksmingai apsaugo odą nuo dėmių, puikiai tinka, kai oda apleista, nes buvo netinkamai prižiūrima.

13. Gydo žaizdas

Mandarinų aliejus skatina naujų ląstelių ir audinių augimą. Jis taip pat pagreitina gijimo procesą.

14. Gerina širdies būklę

Mandarinuose yra vitaminų C ir B6, kalio ir skaidulų – visos šios medžiagos gerina širdies būklę. JAV atliktų apklausų duomenimis, dauguma žmonių negauna rekomenduojamos 4700 mg kalio normos, nors yra įrodyta, kad kalio vartojimas gerina sveikatos būklę. Įrodyta, kad žmonėms, suvartojantiems rekomenduojamą kalio kiekį, mažėja išeminių širdies ligų rizika, lyginant su tais, kurie rekomenduojamos normos nesuvartojo.

15. Užkerta kelią diabetui

Mandarinai padeda nuo diabeto, nes juose yra flavonoidų, pasižyminčių priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

16. Mažina vidurių užkietėjimą

Kadangi mandarinuose yra daug skaidulų, jie padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Vidurių užkietėjimas gydomas skatinant virškinimą ir lengvinant tuštinimąsi – būtent tam ir tinka skaidulos.

17. Skatina plaukų augimą

Kadangi mandarinuose daug vitamino E ir vitamino B12, nuo jų plaukai tampa tankūs, ilgi ir sveikai žvilgantys. Naudojami išoriškai, mandarinai gali padėti nuo plaukų slinkimo ir netgi nuplikimo: medaus ir mandarinų pasta ištepkite plaukus ir palaikykite pusvalandį, po to išplaukite natūraliu šampūnu.

Specialisto komentaras:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vyriausiosios specialistės Algintės Serapinaitės teigimu, į Lietuvą mandarinai dažniausiai atvežami iš Ispanijos ir Maroko, nors pasitaiko ir iš kitų šalių atvežtų vaisių. Tačiau nepriklausomai nuo mandarinų kilmės šalies, jie privalo atitikti visus ES galiojančius saugumo ir kokybės standartus. „ES teisės aktai leidžia mandarinus, kaip ir kitus citrusinius vaisius, po derliaus nuėmimo apdoroti konservuojančiomis medžiagomis ar tam tikrais pesticidais, tam, kad vaisiai būtų apsaugoti nuo gedimo ir galėtų būti transportuojami ilgesniais atstumais. Tačiau yra privalomas reikalavimas tiek gamintojams, tiek prekybininkams informaciją, jog citrusiniai vaisiai apdoroti tam tikra chemine medžiaga, aiškiai nurodyti ant vaisių pakuotės ar etiketėje. Ši informacija – tai įspėjimas vartotojams, jog prieš vartojimą (tiksliau, prieš nulupant jo odelę) vaisių būtina nuplauti, galima netgi pamirkyti vandeniniame sodos tirpale, nes pesticidai gerai tirpsta šarminiuose tirpikliuose“, – informuoja A. Serapinaitė

Taip pat, specialistė pastebi, jog mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, turi atitikti citrusinių vaisių prekybos standarte nustatytus kokybės kriterijus. „Tai reiškia, kad be bendrų kokybės reikalavimų, kurie taikomi visiems vaisiams ir daržovėms (pavyzdžiui, kad ant vaisių ir daržovių nebūtų perteklinės išorinės drėgmės, kad jie būtų švarūs, neturėtų pašalinio kvapo ir skonio, ir pan.), visiems citrusiniams vaisiams yra taikomi specialieji kokybės reikalavimai“, – teigia A. Serapinaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)