Bristolio universiteto mokslininkai nustatė, kad prieš lytinę brandą pradėjusių rūkyti vyrų anūkės ir proanūkės turi daugiau kūno riebalų. Ankstesni eksperimentai su pelėmis rodė, kad tam tikri prieš brandą ir dauginimąsi vartojami chemikalai gali turėti įtakos palikuonims. Bet mokslininkai nebuvo tikri, kad šis fenomenas yra aktualus ir žmonėms.

Naujame tyrime, apėmusiame 14 tūkstančių žmonių duomenis, pastebėta, kad prieš brandą rūkę vyrai dažniau turi sūnų, kurie turi daugiau kūno riebalų. Tai yra, jei berniukas pradeda rūkyti nesulaukęs 13 metų, tikėtina, kad jo sūnus vėliau turės antsvorio. Mokslininkai pratęsė šią analizę ir išsiaiškino, kad giminės moterys irgi nėra saugios – jų kūno riebalų kiekis yra didesnis jei prieš brandą rūkė jų seneliai ar proseneliai. Keista, bet prieš brandą rūkiusių vyrų dukros ir vyriškos lyties anūkai bei proanūkiai šio efekto išvengia.

Asociatyvioji nuotr.

Mokslininkai daro kelias išvadas. Visų pirma, vaikų tabako vartojimas gali turėti įtakos kelioms kartoms. Tai svarbu įvertinti ir suprasti. Antra, vaikų antsvoris gali būti jų tėvų ar prosenelių elgesio pasekmė. Žinoma, tai įmanoma ištaisyti fiziniu aktyvumu ir dieta, bet šie žmonės gali būti linkę į didesnį riebalų kaupimą.

Mokslininkai nori tęsti tyrimus, kad išsiaiškintų kitas kartų ribas peržengiančias ankstyvo rūkymo pasekmes. Jie taip pat norėtų sužinoti mechanizmą, kaip rūkymas vaikystėje gali turėti neigiamos įtakos palikuonims.

Rūkymas po truputį išeina iš mados. Tačiau kai kuriose šalyse vaikų rūkymas vis dar yra didelė problema. Vaikams pakanka mažiau cigarečių, kad jie išsivystytų priklausomybė nikotinui, todėl tokio elgesio nereikėtų nuvertinti kaip nereikšmingų išdaigų.