Amerikos širdies asociacijos (AHA) žurnale „Hypertension“ paskelbtame tyrime teigiama, kad suaugę kinai, kurių mityboje buvo gausiausias kiekis įvairių baltymų, susidūrė su gerokai mažesne rizika susirgti hipertenzija, palyginus su tais, kurie vartojo mažiausiai įvairių baltymų.

Beveik pusė suaugusių amerikiečių serga hipertenzija, kuri yra pagrindinis širdies ligų, insulto ir kitų lėtinių ligų rizikos veiksnys. Jau ankstesni tyrimai parodė tamprias sąsajas tarp prastos mitybos ir didesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, bet tyrimai, kuriuose nagrinėjamas baltymų vartojimo ir kraujospūdžio ryšys, iki šiol buvo prieštaringi. AHA rekomenduoja kasdien suvartoti ne daugiau nei 156 g baltymų, t. y., maždaug vieną ar dvi porcijas, o baltymus reiktų rinktis iš sveikų šaltinių, pavyzdžiui, augalų, jūros gėrybių, nedidelio riebumo ar neriebių pieno produktų, liesos mėsos ir paukštienos.

Baltymai

Tyrimą mokslininkai atliko su 12 117 suaugusiųjų, kurie nuo 1997 iki 2015 metų sudalyvavo bent dviejuose iš septynių Kinijos sveikatos ir mitybos tyrimo etapuose. Vidutinis stebėjimo laikotarpis buvo šešeri metai. Kiek mažiau nei pusė tyrimo dalyvių, kurių vidutinis amžius siekė 41-erius metus, buvo vyrai. Kiekvieno etapo metu buvo vertinama mityba tris dienas iš eilės: balai buvo skiriami pagal tai, kiek skirtingų baltymų šaltinių tyrimo dalyviai įtraukė į savo mitybą.

Baltymų šaltiniai buvo visadaliai grūdai, rafinuoti grūdai, perdirbta ir neperdirbta raudona mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai ir ankštiniai augalai.

Širdis

„Kartu su riebalais ir angliavandeniais baltymai yra vienas iš trijų pagrindinių makroelementų“, – pažymi tyrimo autorius gyd. Xianhui Qin, dirbantis Guangdžou įsikūrusioje universitetinėje Nanfang ligoninėje.

Laikyta, kad dalyviams, kurie informavo apie vartojamus kraujospūdį mažinančius vaistus, arba kuriems nuo paskutinio tyrimo pradžios buvo diagnozuotas aukštas kraujospūdis, naujai pasireiškė hipertenzija.

Apskaičiavus bendrą suvartojamų baltymų kiekį, paaiškėjo, kad didžiausią riziką susirgti hipertenzija turėjo tie, kurie valgė mažiausią kiekį baltymų ir neįvairiausių baltymų. Vertinant baltymų įvairovę, dalyviai, kurie už įvairių baltymų valgymą gavo daugiausiai balų, net 66 proc. rečiau susirgo hipertenzija nei tie, kurie surinko mažiausiai balų.

„Kalbant apie širdies sveikatą, svarbiausia žinia yra ta, kad subalansuota mityba, kurioje baltymai gaunami iš skirtingų šaltinių, o ne susitelkiama į kurį nors vieną šaltinį, gali padėti išvengti aukšto kraujospūdžio išsivystymo“, – pranešime spaudai tvirtina gyd. Xianhui Qin.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją