aA
Stevija, agavų sirupas, rudasis cukrus... Rodos, pakeisti tradiciniam cukrui šiais laikais sukurta daugybė alternatyvų. Manoma, kad šios alternatyvos daug sveikesnės nei tikras cukrus, tad ir vartoti jų galima daugiau. Tačiau kaip yra iš tiesų? Apie saldiklius pasikalbėjome su biomedicinos mokslų daktaru, sveikos mitybos ir gyvensenos specialistu Artūru Sujeta.
Artūras Sujeta
Artūras Sujeta
© DELFI montažas / Shutterstock

Becukriai gėrimai gali pridaryti daugiau žalos

Kaip pasakojo dr. A. Sujeta, naujausi tyrimai rodo, kad saldikliai, kurie naudojami gėrimuose, maiste, tokie kaip aspartamas, stevija, sukralozė, nesukelia onkologinių ligų. Visgi, grėsmė yra ne tik onkologinės ligos.

Visų pirma, didelis saldiklių vartojimas gali pakenkti žarnyno mikroflorai. Gėrimai, kurie turi saldiklių, bet neturi cukraus, gali padidinti alkio jausmą. Taip bus suvalgoma daugiau maisto nei įprastai.

„Tarkime, jei valgote kebabą ir geriate kolą zero, tai suvalgysite dar daugiau kebabo, o nuo to geriau nebus“, – kalbėjo pašnekovas.

Apskritai visi saldūs gėrimai didina refliuksą, skrandžio rūgštingumą dėl didelio CO2 kiekio. Tuo metu becukriai gėrimai gali padėti tiems, kurie serga diabetu, nes dirbtiniai saldikliai nepakelia insulino lygio kraujyje.

Artūras Sujeta
Artūras Sujeta
© DELFI / Andrius Ufartas

Pats cukrus turi daug kalorijų, o didelis kalorijų kiekis yra pagrindinė nutukimo priežastis. Be to, cukrus pakelia insulino lygį, o per didelis cukraus kiekis gali paskatinti 2 tipo diabeto riziką.

Svarbiausia mažinti saldumynų kiekį

Visgi, net ir augalinės kilmės saldikliai dažniausiai nėra iš tiesų augalinės kilmės. Pavyzdžiui, stevija.

„Žinome, kad ji gaunama iš augalo, tačiau pramoniniu būdu gaminamas stevijos sirupas niekuo nesiskiria nuo aspartamo, kuris laikomas pavojingu“, – sakė pašnekovas.

Tačiau kai kuriais atvejais saldikliai gali labiau pakenkti nei padėti. Štai vienas iš naujausių tyrimų, pasak mitybos specialisto, rodo, kad kai kuriais atvejais, kai su cukrumi naudojamas saldiklis sukralozė, kurio gausu gėrimuose ir kepiniuose, gliukozė organizme pakyla staigiau ir išsiskiria daugiau insulino.

Natūralūs saldikliai nebūtinai sveikiau nei paprastas cukrus – svarbiausia laikytis vienos taisyklės
© Shutterstock

„Tai nėra gerai, nes smegenys taip pat apkraunami. Tada žmogus dar labiau padidina rizika turėti 2 tipo cukrinį diabetą, kai vartoja ir nevertingą saldiklį, ir cukrų kartu. Dažnai žmonės nežino, kokių skirtingų saldiklių, skirtingų angliavandenių yra maiste ir vartojant labai daug saldiklių gali prasidėti virškinimo sutrikimai, alerginės reakcijos. Maisto kontrolės tarnybos Europoje nustato leistinas suvartoti normas saldiklių per dieną ir jų viršyti tikrai negalima, nes gali atsirasti liūdnos pasekmės“, – sakė pašnekovas.

Pasak pašnekovo, natūralius saldiklius kartais vartoti tikrai geriau nei paprastą cukrų, tačiau svarbiausia taisyklė yra apskritai mažinti saldumynų kiekį.

Jei bus vartojama mažiau saldumynų, ar jie bus pasaldinti cukrumi, ar saldikliais, blogo poveikio organizmui tai neturės. Mat svarbiausia nesuvalgyti jų daugiau nei reikėtų.

Stevija
Stevija
© Shutterstock

Rudasis cukrus už baltąjį turi nedaug pranašumų

Kaip geresnis pasirinkimas vietoje balto cukraus kartais įvardinamas rudasis cukrus. Tačiau ir jis nėra panacėja.

„Rudas ir baltas cukrus labai mažai kuo skiriasi. Lyginant šaukštelį rudo ir balto cukraus, abu turės labai panašų kiekį kalorijų, rudasis cukrus gali turėti 1,5 kalorijos mažiau, bet tai labai nedidelis skirtumas.

Saldikliai
Saldikliai
© Shutterstock

Rudasis cukrus gaminamas maišant melasą su baltuoju cukrumi, tai jų struktūra labai panaši. Rudajame cukruje gali būti šiek tiek daugiau geležies, kalio, kalcio, visų kitų elementų kiekis yra niekinis. Rudasis cukrus yra iš esmės tas pats baltasis cukrus su prieskoniu“, – išvadą pateikė dr. A. Sujeta.

O ką daryti, jei saldumynų labai norisi?

Pasak pašnekovo, šiek tiek saldumynų tikrai nieko blogo nepadarys, ypač juodas šokoladas, vaisiai.

„Bet lygiai taip pat patarčiau domėtis alternatyvomis. Yra saldiklių, kurie turi daug mažiau cukraus, pavyzdžiui, ksilitolis, tai beržų cukrus. Jame 40 proc. mažiau kalorijų nei paprastame cukruje.

Tikrai nieko baisaus, jei turėsite šaldytuve kolos ar kitų saldžių gėrimų, tačiau reikia riboti šių gėrimų vartojimą taip pat, kaip ribojate ir cukraus vartojimą“, – sakė pašnekovas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(15 žmonių įvertino)
3.6000
Delfi PliusGabrielė Grinkaitė

Sąnarių sveikata priklauso nuo jūsų pačių – kaip užtikrinti, kad iki pat senatvės jie būtų sveiki?

Žmogaus kūno kaulus jungia sąnariai – visame kūne jų yra net 360. Be sąnarių judėjimas...

Ant grotelių keptas maistas nėra sveikas: dietologė patarė, kaip grilinant sumažinti kancerogenų kiekį (1)

Atšilus orams parduotuvėse atsirado daugybė kepimui ant grotelių skirtų produktų, interneto...

Paaiškino, kas „pažadina“ herpes virusą: 4 būdai, kaip išvengti pūslelinės ar jos pasikartojimo

Per artimus kontaktus plintanti pūslelinė dažniausiai pasireiškia ant lūpų. Ją sukėlęs...

5 specialistės patarimai, kaip padėti sau, kai skauda sąnarius

„Kaip padėti sau ir ką vartoti, jeigu kamuoja sąnarių skausmas ? Kokių profilaktinių...

Profesorius Labanauskas atsakė, kiek kiaušinių per dieną suvalgyti sveika (3)

Kiaušiniai kartas nuo karto vis sukelia naujų diskusijų – ar jie tikrai sveiki? Ar juos...

Top naujienos

Delfi PliusEglė Gatelytė

„Dėl Ukrainos tampame pajuokos objektu“: vokiečių atsargos pulkininkas garsiai ištarė jau seniai sklandantį įtarimą (2)

„ Karas Ukrainoje labai dinamiškas, Rusijos kariuomenė bando apsupti didžiuosius miestus...

Delfi PliusVaidas Mikaitis

Šilumos ir egzotikos ieškantiems siūlo prisiminti saulėtą šalį: čia patiks ne tik kainos, bet ir požiūris į lietuvius

Pakalbėkime apie atostogas. Ant mūsų slenksčio jau stovi vasara, tačiau dieną, kai yra rašomos...

Delfi Plius

Po pokalbių su rusų belaisviais – atviras interviu laidoje: naujos versijos šokiruoja

Vladimiras Zolkinas – ukrainiečių tinklaraštininkas, paskelbęs apie 200 interviu su rusų...

„Žalgiris“ vos išnešė sveiką kailį iš Šiaulių – pergalę išplėšė po pratęsimo

Antrose „Betsafe-LKL“ mažojo finalo serijos rungtynėse „Šiauliai“ savo aikštėje grūmėsi...

Karas Ukrainoje. Rusija skelbia užėmusi strategiškai svarbų miestą Rytų Ukrainoje Ukraina: mūšiai dėl Lymano tebevyksta

Jau 94-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino...

„Mados infekcija“: pristatytos įspūdingos antrosios dienos kolekcijos Su nuotraukų galerija; Pildoma

Paskutinį gegužės savaitgalį, penktadienį ir šeštadienį, Vilniuje vyko kasmetinis...

Stulbinantis eksperimentas laboratorijoje: mokslininkai po mirties atkurė žmogaus akių veiklą

Mokslininkams pavyko trumpai akimirkai atkurti gyvybę mirštančiose žmogaus akies ląstelėse....

Džiugiomis laukimo nuotaikomis gyvenantys Viktorija Siegel ir Laurynas Suodaitis atskleidė netrukus gimsiančio kūdikio lytį (1)

Garsi nuomonės formuotoja Viktorija Siegel ir jos mylimasis Laurynas Suodaitis jau kurį laiką...

Šimtai migrantų jau džiaugiasi laisve, bet kai kurie pažadų Lietuvai neištesėjo (5)

Dalis Lietuvoje esančių migrantų, pernai į šalį atvykusių per Baltarusiją, jau gali džiaugtis...

Antroji „Mados infekcijos“ diena: būriavosi ryškūs svečiai – pasigrožėkite jų įvaizdžiais Su nuotraukų galerija

Šeštadienį prasidėjo antrasis tarptautinio festivalio „Mados infekcija“ renginys. Prieš...