Vertingų alijošiaus ypatybių sąrašas:

1. Alijošius turi vertingų augalinių komponentų

Storuose alijošiaus lapuose yra vandens. Alijošius plačiai naudojamas kosmetikoje, farmacijoje, maisto pramonėje, visame pasaulyje kasmetinė jo rinkos vertė – apie 13 mlrd. dolerių.

Mėsingi alijošiaus lapai gali užauti iki 30–50 cm ilgio. Lapų viduje – slidi, gleivėta masė, kurioje ir kaupiamas vanduo. Ši masė ir yra alijošiaus gelis, kurio dedama į įvairius gaminis. Gelyje yra didžioji dalis bioaktyvių augalo komponentų – vitaminų, mineralų, amino rūgščių ir antioksidantų.

2. Antioksidacinės ir antibakterinės ypatybės

Antioksidantai svarbūs sveikatai. Alijošiaus gelyje yra veiksmingų antioksidantų polifenolių. Polifenoliai kartu su keliais kitais komponentais stabdo infekcijas galinčių sukelti bakterijų dauginimąsi.

3. Skatina nudegimų gijimą

Alijošius naudojamas išoriškai – jo sultys įtrinamos į odą. Nuo seno alijošiumi gydomos žaizdos, ypač nudegimai ir nudegimai saulėje.

Amerikos Maisto ir vaistų kontrolės administracija dar 1959 m. patvirtino priemones su alijošiumi kaip nereceptinius gydomuosius preparatus nuo nudegimų.

Tyrimų duomenimis, alijošius – veiksmingas tropinis augalas nuo pirmojo ir antrojo laipsnio nudegimų.

Išanalizavus keturių eksperimentinių tyrimų duomenis paaiškėjo, kad alijošius gali 9-iomis dienomis sutrumpinti nudegimų gijimą, lyginant su įprastais medikamentais nuo nudegimų.

Tiesa, nepakanka įrodymų, kad alijošiaus sultys gydo ir kitokio pobūdžio žaizdas.

Alijošius

4. Stabdo apnašų ant dantų susidarymą

Dažnos sveikatos problemos – dantų apnašos ir dantenų ligos. Patikimas būdas išvengti minėtų nemalonumų – mažinti apnašų ant dantų formavimąsi.

Buvo atliktas tyrimas, kurio 300 sveikų dalyvių skalavo dantis 100 proc. alijošiaus sultimis. Po keturių dienų paaiškėjo – šio augalo sultys ne mažiau veiksmingai stabdo apnašų formavimąsi nei dantų skalavimo skysčiai su veikliąja medžiaga chlordeksinu.

Kitas tyrimas patvirtino alijošiaus sulčių veiksmingumą po 15–30 dienų dantų skalavimo.

Alijošiaus sultys naikina streptokokus, kurie skatina apnašų susidarymą, taip pat naikina grybelį candida albicans.

5. Skatina opų burnoje gijimą

Daugelis žmonių vienu ar kitu gyvenimo laikotarpiu yra turėję burnos opų.

Įprastai opų atsiranda po apatine lūpa, o jos gyja 7–10 dienų.

Tyrimais pagrįsta, kad tepant alijošiaus sultimis gerokai greičiausi sugyja opos burnoje. Savaitę trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 180 žmonių, besiskundžiančių vis pasikartojančiomis opomis, parodė – pleistriukai su alijošiumi skatino spartesnį opų užsitraukimą.

Tiesa, kol kas efektyviausias opas gydantis preparatas buvo hormoninis tepalas su kortikosteroidais.

Kito tyrimo duomenimis, alijošiaus gelis ne tik spartina burnos opų gijimą, bet ir malšina skausmą.

6. Padeda nuo vidurių užkietėjimo

Alijošius padeda nuo vidurių užkietėjimo. Šiuo atveju imamas ne alijošiaus gelis, o pieninės sultys, arba lateksas. Pieninės sultys – lipnios gelsvos masės sluoksnis iš karto po lapais.

Pieninės sultys turi laisvinamųjų ypatybių dėl veikliosios medžiagos aloino.

Bet dėl dažno šios medžiagos vartojimo saugumo suabejota, todėl pvz., Amerikoje nuo 2002 m. alijošiaus pieninių sulčių be recepto nebeparduoda.

Beje, alijošius negydo nuo virškinamojo trakto sutrikimų, pvz., nuo vadinamojo dirgliosios žarnos sindromo ir uždegiminės žarnyno ligos.

7. Gražina odą, stabdo raukšlių formavimąsi

Yra preliminarių įrodymų, kad tepant alijošiaus geliu odą, lėtėja raukšlių formavimasis.

Viename tyrime dalyvavo 30 vyresnių nei 45 m. moterų. Tris mėnesius tyrimo metu jos tepė veidą alijošiaus geliu. Paaiškėjo, kad per šį laikotarpį padidėjo kolageno gamyba ir oda tapo elastingesnė.
Kito tyrimo autoriai, remdamiesi rezultatais, padarė išvadą, kad alijošiaus gelis švelnina odos raudonumą, bet tuo pačiu sausina odos ląsteles.

Maža įrodymų, kad alijošiaus geliu galima gydyti psoriazę ar radiacinį dermatitą.

8. Mažina cukraus lygį kraujyje

Žinoma atvejų, kai alijošiumi gydytas diabetas. Sakoma, kad alijošius didina jautrumą insulinui ir mažina cukraus lygį kraujyje.

Po kelių bandymų su gyvūnais ir tyrimų su žmonėmis, sirgusiais antrojo tipo diabetu, padarytas išvada, kad alijošiaus ekstraktas gali būti veiksmingas vaistas, gydant diabetą.

Paminėtina, kad šie tyrimai buvo abejotino patikimumo, taigi tikrai anksti rekomenduoti vartoti alijošiau ekstraktą nuo diabeto.

Negana to, pranešta, kad po ilgą laiką trukusio papildų su alijošiumi vartojimo sutriko kepenų veikla žmonėms.

Apibendrinant galima teigti, kad alijošius tikrai turi gydomųjų ypatybių, o ypač veiksmingai gydo odos ir dantenų problemas.

Įvairių preparatų – alijošius gelio, alijošiaus sulčių, papildų su alijošiumi, aliejaus su alijošiumi ir alijošiaus miltelių – būna vaistinėse, sveiko maisto parduotuvėse, jų galima įsigyti ir internetu.

Prieš gydantis preparatu su alijošiumi rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)