Tad, jei norite atsikratyti nereikalingo svorio, pirmiausia iš savo mitybos raciono turėtumėte išbraukti šiuos produktus.

„Pasakyti, kas labiausiai tukina ir įvardinti vieną supertukinantį produktą tikrai neįmanoma, tačiau aš pasakysiu kelias svarbiausias taisykles, ko daryti nereikėtų, jeigu jūs norite priaugti svorio, – sako „Gym+" mitybos specialistas A. Sujeta.

– Vartodami maistą, pirmiausia, pagalvokite apie tai, ką jūs geriate. Tarkime, jei vartojame cukruotus, gazuotus gėrimus, turinčius daug skirtingų priedų, mes galime per dieną išgerti iki 2000-2500 kcal.“

Be to, mitybos specialistas primena, kad viename grame alkoholio yra 7 kcal.

„Bet koks alkoholinis gėrimas, vartojamas kartu su maistu, ne tik leis jums suvalgyti daugiau maisto, gauti kalorijų iš maisto; taip pat iš alkoholio jūs gausite labai daug kalorijų ir, be abejo, tokiu atveju jūs kaupsite riebalinį audinį.“

Mitybos specialistas A. Sujeta įvardija labiausiai tukinančius produktus:

  • cukrus;
  • sotieji riebalai;
  • alkoholis;
  • ir gaivieji saldūs gėrimai.


– Kokios dažniausios klaidos metant svorį?

­– Pagrindinė žmonių klaida, pradėjus sportuoti – per didelis noras greitai gauti rezultatą. Tarkime, jei žmogui per pirmą savaitę nukrito 2-3 kilogramai, jis įsivaizduoja, kad tiek turi numesti kiekvieną savaitę. Šiuo atveju ženkliai riboja kalorijas, beveik nebevalgo. Taip, per mėnesį numeta daug svorio, tačiau dėl ilgalaikio badavimo palūžta, pradeda vartoti daug daugiau maisto ir „sėkmingai“ tą svorį susigrąžina.

Taip pat kartais žmonės neadekvačiai vertina savo galimybes sporte. Pavyzdžiui, karštą vasaros dieną bėga net ir lengvai nutukęs žmogus. Bėgant tokiu oru, be ilgalaikės organizmo adaptacijos prie fizinio krūvio karštoje aplinkoje, o jei dar saulėje, žmogaus širdies ritmas padidėja 20-25 proc. Vadinasi, širdis ir širdies kraujagyslių sistema gauna didžiulę apkrovą. Tokie staigūs pokyčiai gali turėti labai liūdnas pasekmes. Taigi, jei nusprendėte maitintis sveikai ir žinote, kaip tai daryti, svarbiausia nesitikėti greitų rezultatų.

Artūras Sujeta

– Kada geriausia mesti svorį?

– Karštoje aplinkoje impulsyviai mesti svorio nepatarčiau. Tarkime, atsisakydami angliavandenių, apribodami maisto vartojimą, mes gauname ženkliai mažiau skysčių. Įprastai vien su maistu galime gauti apie 1,5 litro. Todėl esant karštoms oro sąlygoms griežtai riboti maisto tikrai nereikėtų, nes ne visada ir taip pavyksta suvartoti tinkamą kiekį vandens.

Lengviausia mesti svorį yra vasarą. Žinoma, jei nėra karšta. Tuomet žmogui lengviau sumažinti suvartojamą maisto kiekį, ypatingai riebalų. Kitaip tariant, vasarą yra lengviau apriboti suvartojamų kalorijų kiekį nei žiemą. Taigi, vasarą, kai lauke nėra labai karšta – ne 30oC laipsnių, yra puikus laikas mesti svorį. Žiemą gali būti kiek sunkiau. Vis dėlto Lietuvoje veikia daug progresyvių ir kokybiškas paslaugas teikiančių sporto klubų, kur žmogus gali sportuoti ištisus metus. Svarbiausia yra pagalvoti apie savo galimybes, kiek sumažinti kalorijas ir judėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)