Martha Stewart rašo, kad džiovintuose vaisiuose yra svarbiausių maistinių medžiagų, todėl juos verta įtraukti į mitybą. Mitybos specialistai atskleidė, kokius džiovintus vaisius geriausia valgyti.
Džiovintos braškės
Galbūt tai nėra pirmas džiovintas vaisius, apie kurį pagalvojate, tačiau džiovintose braškėse gausu antioksidantų ir vitamino C.
„Antioksidantai ir vitaminas C yra svarbūs mūsų imuninei sistemai“, – aiškina mitybos specialistė Nicole Roach.
Džiovintos slyvos
„Džiovintos slyvos, arba džiovintos slyvos, yra maistinė jėgainė“, – sako mitybos specialistė Olivia Mathisen-Holloman, RDN, CD.
„Jos turi daugiau antioksidantų nei mėlynės, gervuogės ir avietės, todėl puikiai apsaugo sveikas ląsteles.“
Dėl skaidulų ir vitamino K džiovintos slyvos taip pat palaiko žarnyno veiklą ir kaulų sveikatą.
Datulės
Datulėmis verta papildyti savo racioną. Pirmiausia, pasak Roacho, jose gausu antioksidantų ir ląstelienos. Tai naudinga bendrai jūsų sveikatai, nes antioksidantai saugo ląsteles, o skaidulos palaiko žarnyno veiklą. Datulės taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl jos naudingos mažinant daugelio ligų riziką.
Sultenės
Išrūgėlės, arba džiovintos vynuogės, yra dar vieni geriausi džiovinti vaisiai. „Razinos pasižymi nepaprastai turtinga maistine sudėtimi“, – dalijasi Mathisen-Holloman.
Jose gausu skaidulų, kurios naudingos virškinimo sistemai, širdies sveikatai ir diabeto rizikai. Razinose taip pat yra antioksidantų ir svarbiausių mineralų, įskaitant geležį ir magnį.
Abrikosai
„Abrikosai yra dar viena džiovintų vaisių pasaulio superžvaigždė“, – pažymi Mathisen-Holloman.
Ji priduria, kad abrikosuose gausu žarnynui naudingų skaidulų ir su ligomis kovojančių antioksidantų, įskaitant beta karotiną.
Beta karotinas organizme taip pat virsta vitaminu A, kuris palaiko sveiką regėjimą ir imuninės sistemos veiklą.
Džiovinti mangai
Jei norite mėgautis saldžiu mangų skoniu ne sezono metu, išbandykite džiovintus mangus, sako Roach. Ji priduria, kad juose ypač daug vitamino C, kuris svarbus imuninei funkcijai. Džiovinti mangai taip pat turi skaidulinių medžiagų, kurios palaiko virškinimą ir žarnyno sveikatą.