Nuo ko priklauso mūsų libido

DELFI pateikia ištrauką iš autoriaus knygos – „Geriausias vaistas – Jūs pats!“, kurią į lietuvių kalbą išvertė ir išleido leidykla „Tyto Alba“.

Sprendžiant iš apklausų, erotines mintis sukeliančių reklamų ir, būkime sąžiningi, kasdienių minčių, – seksualumas yra svarbiausias mūsų rūpestis. Tačiau, kaip rodo vis didėjantis seksologų skaičius, jis tebelieka daugybės nesusipratimų ir fantazijų versmė. Daugelis terapeutų patvirtina, kad dažnas pacientas ateina visiškai susipainiojęs tarp įsiurbto „oficialios“ informacijos srauto ir savo paties gyvenimo. Mūsų besivaržančioje visuomenėje išties dažnai painiojami seksualiniai pasiekimai ir seksualinis pasitenkinimas. Kad ir kaip būtų, sėkmingas seksualinis gyvenimas – geros fizinės ir protinės sveikatos pamatas. Taigi metas susiderinti laikrodžius.

Seksualumo pagrindas remiasi libido, kuris apibūdinamas kaip energija, susijusi su seksualine trauka. Ir vyrams, ir moterims viskas prasideda nuo pirmos kibirkšties, potraukio kitam žmogui. Be psichologinių veiksnių, kurie veikia libido, esama fiziologinių ir biologinių veiksnių, labai konkrečių – jį sustiprinančių arba susilpninančių.

Sumažėjęs libido – dažnas reiškinys, galintis pasireikšti bet kuriuo gyvenimo tarpsniu. Jis kiekvieną skatina susimąstyti apie seksualinį potraukį kitam, pasistengti suprasti, kodėl mąžta trauka partneriui ar partnerei. Prieš užduodant sau metafizinius klausimus, visuomet pravartu atidžiai panagrinėti, ar šios tuščios apsukos nesisieja su vaistų vartojimu. Juk šalutinis kai kurių vaistų poveikis tikrai mažina lytinį potraukį, tereikia pasitikrinti vaistų žinyne. Kai kurie vaistai, pavyzdžiui, mažinantys cholesterolio kiekį arba paprasčiausi kontraceptikai, slopina lytinį potraukį ir seksualinį susijaudinimą. Pakanka pakeisti kontraceptiką, ir libido vėl užsiliepsnoja nelyginant petarda... Žodžiu, jeigu vartojate vaistus, netgi nestiprius, atidžiai perskaitykite informacinį lapelį arba paklauskite savo gydytojo, kad įsitikintumėte, jog jie nesutrikdys jūsų lytinio gyvenimo.

Kaip lytinį potraukį veikia pistacijos ir granatai

Daugybė šiuolaikinių tyrimų atliekama norint nustatyti, kokį poveikį kai kurie produktai daro lytiniam potraukiui. Be legendų ir vieno kito produkto, galbūt turinčio stebuklingą, mokslo nepatvirtintą poveikį, nepaprastai įdomu nagrinėti naujus originalius receptus.

Paprastai, kai maistinės savybės aptinkamos kuriame nors maiste, kad pajustume jų naudą, to maisto reikėtų suvartoti astronominius kiekius, o tai prieštarauja mūsų valgymo įpročiams. Įtikinamas česnako pavyzdys: kasdien reikėtų suvalgyti visą žalio česnako galvutę, kad gautume bent šiokią tokią naudą! Net jeigu česnakas naudingas, žmogui, kuris naudojasi šiuo patarimu, gresia vienatvė dėl burnos kvapo!

Kas kita dėl pistacijų: 30 gramų penkis kartus per savaitę – tai 170 kalorijų – duoda apčiuopiamų rezultatų. Pistacijos turi nesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulų ir fitosterolių, o cholesterolį mažinantis jų poveikis plačiai žinomas. Šiais laikais maisto pramonė siūlo margarinų ir jogurtų, kuriuose yra 10–15 proc. fitosterolių. Tačiau pats netikėčiausias pistacijų tyrimas skirtas ne širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, o seksualumui stiprinti. Įrodyta, kad pistacijos naudingos vyrų erekcijai, be to, jos gerina lipidų kokybę kraujyje. Kol truko eksperimentas – tris savaites – kartą per dieną suvalgant minėtą pistacijų porciją, nebuvo nustatyta jokio šalutinio poveikio.

Taip pat vis nauji tyrimai įrodo granatų naudą mūsų sveikatai. 2012-aisiais Edinburge atliktas eksperimentas – 60 savanorių vyrų ir moterų gėrė po stiklinę granatų sulčių kasdien dvi savaites – davė labai įdomių rezultatų. Testosterono kiekis seilėse vidutiniškai padidėjo 24 proc. ir vyrams, ir moterims. Beje, tyrimas parodė ir truputį sumažėjus arterinį kraujospūdį bei pagerėjus nuotaiką.

Paprastos priemonės veikia

Akivaizdu, kad sėdimas gyvenimo būdas, nejudrumas, tabakas, per didelis alkoholio kiekis ir miego stygius – veiksniai, gerokai mažinantys ir vyrų, ir moterų lytinį potraukį. Taip pat turėkite omeny, kad seksualinį pajėgumą neigiamai arba teigiamai veikia kai kurie narkotikai ar maisto produktai.

Pavyzdžiui, nedidelis kiekis alkoholio – taurė vyno ar šampano – atpalaiduoja ir podraug palengvina seksualinius santykius, o daugiau taurių sukelia priešingą efektą – seksualumas slopsta.

Tokie kvaišalai kaip kokainas arba marihuana taip pat mažina seksualinius pasiekimus. Tuo tarpu tyrimas su žiurkėmis parodė, kad nedidelis kofeino kiekis optimizuoja seksualinius santykius. Štai kur naujas meilės filtras, kad partneris (arba partnerė) neužmigtų per anksti, pamiršęs savo antrąją pusę...

Tobula seksualinio ryšio trukmė

Seksas turi didžiulę įtaką, bet, kaip rašiau įžangoje, jis gimdo ir daugybę prasimanymų, iš tikrųjų trikdančių harmoningo seksualumo vystymąsi. Pakankama lytinės sueities trukmė priskiriama prie jautrių temų, dėl kurių poros patyliukais nerimauja. Kai kurie iš mūsų apie tai kalbame laisvai, kiti tylime, bet visais atvejais šis klausimas sklando ore.

Kanadiečių ir amerikiečių mokslininkai, profesoriai Corty ir Guardiani, atliko tyrimą aiškindamiesi, kokia yra ideali sueities trukmė. Ji skaičiuojama nuo įsiskverbimo į vaginą akimirkos iki sėklos išsiveržimo. Po to poros užrašydavo laiką, kada tai įvykdavo, ir pakomentuodavo, kokį seksualinį pasitenkinimą patirdavo. Tyrėjus rezultatai labai nustebino. Poros 3–7 minučių sueitį įvertino kaip priimtiną, 7–13 minučių – kaip pageidaujamą. Sueitys, trunkančios 1–2 minutes, joms atrodė per trumpos. Eksperimento dalyviai manė, kad sueitis, trunkanti 10–30 minučių ar daugiau, yra per ilga.
Šio tyrimo duomenys laužo stereotipus apie idealią – 20 minučių – lytinių santykių trukmę. Vadinasi, ilga sueitis neatitinka tyrimo dalyvių patirto malonumo kriterijų.

Bučinio biochemija

Šiais laikais viso pasaulio mokslininkai yra stropiai ištyrinėję, kas yra įsimylėjimas. Šių laikų magnetinio rezonanso tomografo (MRT) skeneris, pasinaudojant naujausiomis technologijomis, leidžia sužinoti, kas vyksta įsimylėjėlių smegenyse. Išsamus biologinis tyrimas leidžia iššifruoti išskiriamų medžiagų savybes tuo metu, kai įsimylėjėliai susitinka arba mylisi. Ir pagaliau sužinome, kad įsimylėti pakanka penkiasdešimties sekundžių, ir tai apima dvylika skirtingų smegenų sričių. Būklė, kai įsimylima, sukelia stiprią euforiją, prilygstančią kvaišalų poveikiui. Meilės filtras veikia ir kitaip – tai paveikus skausmo malšinimo mechanizmas. Stanfordo universiteto tyrėjai įrodė, kad matant mylimą žmogų skausmas mažėja kaip nuo vaistų, tik be šalutinio poveikio ir pavojaus prie to priprasti.

Moksliniai tyrimai taip pat leidžia suprasti mechanizmus, kurie vyksta tik pradėjus bučiuotis. Tyrimas buvo atliekamas su heteroseksualų studentų poromis – buvo prašoma bučiuotis 15 minučių. Seilių ir kraujo analizė buvo atliekama ieškant išsiskyrusių hormoninių medžiagų. Tyrimas išryškino tris etapus. Pirmiausiai seilės stiprina lytinį potraukį, nes jose esama testosterono. Testosteronas ir vyrams, ir moterims sukelia stipresnį geismą. Tai seksualinis bučinio matas.
Antrame etape ima išsiskirti dopaminas, laikomas malonumo hormonu. Tai romantinis bučinio matas. Trečiame etape išsiskiria oksitocinas – prisirišimo prie kito žmogaus ir palaimos hormonas. Po pirmo bučinio „gimsta pora“.

Gauti rezultatai atkreipė dėmesį, kad bučinys yra ir nesąmoningas partnerio įvertinimo matas. Apie 60 proc. vyrų ir moterų teigia po pirmojo bučinio nutraukę ryšį su partneriu ar partnere.
Bučinys veikia kaip svirtis, išlaisvinanti sveikatingai veikiančių hormonų srautą. Kartu su jais išsiskiria nedideli endorfinų kiekiai. Šių molekulių, savo sudėtimi artimų morfinui, nedideli kiekiai pavojaus sveikatai nekelia, užtat leidžia pajusti lengvos euforijos ir atsipalaidavimo jausmus.

Prie viso šio hormonų fejerverko pridėkime dopaminą. Dopaminas – malonumo ir kompensavimo neuromediatorius, jį smegenys išskiria tada, kai kurią nors patirtį laiko naudinga sveikatai. Įdomu, kad dopaminas – ir įvairių priklausomybių, kaip polinkio į narkotikus, procesų dalis. Man daug labiau patinka polinkis bučiuotis – jis natūralus... Pakanka mažiausiai dvidešimt sekundžių trukmės aistringo bučinio, kad prasidėtų šis hormonų kataklizmas. Kai kurie mokslininkai, pavyzdžiui, prof. Gallupas ir Fischeris, be kita ko, padarė prielaidą, kad vyro seilėse esantis nežymus testosterono kiekis, perduotas moteriai, sustiprina jos lytinį potraukį.

Šiuo hormoniniu kokteiliu bučinys veikia kaip puikus natūralus antistresantas. Žinokite, kad seilėse yra ir feromonų, daugiausia – vyrų seilėse. Moksliniai tyrimai parodė, kad šie feromonai pakeičia emocinę partnerės būklę, kai ji gauna savo partnerio seilių. Tiriant vyrų ir moterų pasikeitimą hormonais po ilgo bučinio, buvo pastebėta, kad sumažėjo kortizolio, kurį galima kvalifikuoti kaip biologinį streso žymeklį. Vadinasi, bučinys veikia kaip galingas antistresantas, visiškai nepavojingas, priešingai nei kai kurie vaistai. Įmanoma įgyti su malonumu siejamą priklausomybę, tačiau be kontraindikacijų ar šalutinio poveikio. Tai leidžia daryti prielaidą, kad prancūzai, didžiausi nerimą malšinančių vaistų vartotojai pasaulyje, nepakankamai bučiuojasi!

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)