Protinė ir fizinė veiklos

Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytoja, klinikinė toksikologė Rūta Lekšienė sako, kad visų situacijų numatyti ir ypač suteikti rekomendacijas gydymui iš anksto neįmanoma. Lygiai tas pats taikoma ir vartojusiems ar besiruošiantiems vartoti alkoholį.

„Ko tikrai negalima daryti pavartojus alkoholio (net ir mažiausią jo kiekį), tai, žinoma, vairuoti automobilio, – sako gydytoja R. Lekšienė.

– Taip pat negalima atlikti jokių darbų ar veiksmų, reikalaujančių ypač didelio susikaupimo, dėmesio koncentracijos ar judesių tikslumo, koordinacijos. Sportas taip pat gali būti priskirtas prie tokių veiklų.

Nefrologijos klinikos gydytoja, klinikinė toksikologė R. Lekšienė sako, jog net ir mėgėjiškai sportuoti neseniai išgėrus alkoholio ar rytojaus dieną po išgertuvių yra rizikinga dėl širdies ir kraujagyslių sistemai tenkančio didesnio krūvio neįprastomis organizmui sąlygomis. Sportavimo metu žymiai padidėja rizika ištikti infarktui, insultui bei vystytis kitoms ūminėms būklėms.

Anksčiau DELFI sveikos gyvensenos mitybos specialisto Artūro Sujetos klausė, ar sportas sumažina alkoholio žalą. Specialistas atsakė – atvirkščiai. „Nei sporto salėje išprakaituosi su kokteiliais gautas kalorijas, nei toksinus. Alkoholio žala yra negrįžtama: padidėja rizika susirgti cukriniu diabetu, kepenų, gerklės, krūties, prostatos vėžio formomis, hipertenzija.

Su kiekviena taure pažeidžiamos tiek nervų, tiek lytinės ląstelės, – sakė A. Sujeta. – Kūnas pavargsta šalindamas kenksmingas medžiagas, netenka daug skysčių ir mineralų. Po vakarėlio negalima jo varginti dar ir treniruotėmis, reikia duoti poilsio ir gero maisto.“

Riebus maistas

Klinikinė toksikologė R. Lekšienė sako, kad apie alkoholio vartojimą ir riebų maistą reikia žinoti kelis svarbius dalykus.

„Yra žinoma, kad gausus ir riebus maistas sulėtina etilo alkoholio rezorbciją ir tuo pačiu gali lėtinti apgirtimo vystymąsi, – pasakojo gydytoja. – Tačiau riebus maistas ypatingai padidina krūvį organams, kurie tiesiogiai dalyvauja etilo alkoholio ir riebalų skaidymo procesuose, t. y. kasa, kepenys.

Tokių gausių ir riebių vaišių metu galima tikėtis labai grėsmingų ir neretai mirtinų ligų, kaip ūminis pankreatitas (kasos uždegimas), ūminis toksinis kepenų uždegimas.“

Kaip elgtis per pagirias?

Klinikinės toksikologės R. Lekšienės paklausėme, ką patartų žmonėms, kad po linksmybių neprireiktų medicininės pagalbos.

„Noriu pacituoti kolegos Jono Šurkaus frazę, kuri jau tapo toksikologijos klasika: „Pagirios yra ne liga, o Dievo bausmė, o bausmės yra ne gydomos, bet atliekamos.“

Vienintelis rimtas patarimas – laiku sustoti, o, jei kitą dieną savijauta bloga, reikėtų vartoti daugiau skysčių (nealkoholinių!), duoti savo kūnui ir sielai poilsio bei ramybės.

O jeigu jau situacija yra tokia rimta, kad reikia gydytojo, tuomet nedelsiant privalu vykti į gydymo įstaigą, kur bus suteikta profesionali pagalba.“

AUDIT testas

Jei reikia išsivalymo

Būna atvejų, kai alkoholio pavartojama tiek daug, kad neapseinama be medicininės pagalbos.

Respublikininės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Klinikinės toksikologijos gydytojas, gydytojas anesteziologas-reanimatologas Vytautas Karvelis pasakojo, kad gausus alkoholio vartojimas gali atimti sąmonę, tuomet reikalingas skrandžio plovimas, atliekamas gydymo įstaigoje. Tai taip pat taikoma apsinuodijus narkotinėmis ar kitomis cheminėmis medžiagomis.

Jei savijauta dėl alkoholio labai bloga, tačiau žmogus nėra praradęs sąmonės, skrandžio plovimą galima atlikti ir namuose, tiesiog išsivemiant.

Jei jaučiatės blogai, gydytoja, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė Asta Keturkienė pataria nebijoti ir patiems išsivalyti skrandį.

„Reikėtų gerti daug šilto vandens. Į vieną litrą įdėkite arbatinį šaukštelį rožinės Himalajų druskos ir gerkite, kol galite, iki supykinimo. Nereikia po vieno puodelio žiaukčioti. Pašalinkite skrandžio turinį ir vėl gerkite vandenį. Kartokite šį procesą, kol burnoje pajusite kartų skonį ir skrandyje nebeliks gleivių. Tuomet išgerkite paprasto vandens.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)