Linų sėmenys yra mažas, bet galingas sveikatos šaltinis. Jau daugelį amžių žmonija juos naudoja ne tik kaip maistą, bet ir medicininiais tikslais.

Stiprina virškinimą

Daugumos iš mūsų mityboje nepakanka skaidulinių medžiagų. Vidutinis suaugęs žmogus per dieną gauna tik 15 g skaidulinių medžiagų, kai tuo metu moterims rekomenduojama 25 g, o vyrams – 38 g.

Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose susmulkintų linų sėmenų yra 16 proc. moterims ir 11 proc. vyrams reikalingos skaidulinių medžiagų paros normos. Skaidulos stiprina virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir kovoja su pilvo pūtimu.

Virškinimo sistema

Svorio metimas

Linų sėmenyse gausu tirpių skaidulų, todėl ilgiau jaučiatės sotūs. O kuo žmogus jaučiasi sotesnis, tuo mažiau linkęs persivalgyti.

2017 m. atlikta tyrimų metaanalizė parodė, kad linų sėmenys padeda numesti svorio, ypač labai nutukusiems žmonėms, praneša eatingwell.com.

Širdies sveikata

Vienas didžiausių linų sėmenų privalumų yra didelis kiekis Omega–3 augalinių rūgščių.

Žmogaus organizmas nėra pajėgus pats jų pasigaminti, todėl reikia vartoti ne tik riebią žuvį, bet ir linų sėmenis.

Jos gerina širdies sveikatą ir mažina infarkto bei insulto riziką.

Mažina cholesterolio kiekį

Žinoma, linų sėmenys nepakeičia vaistų statinų, mažinančių „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Tačiau keletas tyrimų parodė, kad šios sėklos naudingos žmonėms, sergantiems ateroskleroze.

Tirpi ląsteliena suriša cholesterolį ir išstumia jį iš organizmo.

Kovoja su hipertenzija

Linų sėmenys mažina kraujospūdį. Tokią išvadą padarė mokslininkai, atlikę šešių mėnesių tyrimą, kuriame dalyvavo 110 hipertenzija sergančių pacientų.

30 g maltų linų sėmenų per dieną padėjo sumažinti kraujospūdį.

Kova su vėžiu

Linų sėmenyse yra antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais.

O šios deguonies molekulės gali sukelti piktybinių navikų vystymąsi.