Šios dietos esmė: riboti arba vengti tam tikrų maisto produktų ir gėrimų, juos pakeičiant sveikesnėmis alternatyvomis.

Nors mažai purinų turinti dieta iš esmės pirmiausia skirta palengvinti tam tikromis ligomis sergančių žmonių būklę, ji gali būti naudinga kiekvienai iš mūsų.

Mažai purinų turinti dieta – kas tai?

Purinai – organiniai junginiai, kurie nebūtinai yra žalingi. Tiesą sakant, organizme praktiškai visada yra šiek tiek purinų, ir tai natūralu.

Nepaisant to, purinai skyla į tokius šalutinius produktus kaip šlapimo rūgštis. Didžioji šlapimo rūgšties dalis nekenksmingai ištirpsta kraujyje dar prieš nukeliaudama į inkstus, ir iš organizmo pašalinama.

Purinų skylimas siejamas su maždaug 15 proc. visos organizme esančios šlapimo rūgšties.

Kai šlapimo rūgšties kiekis kraujyje pasiekia lygį, kai organizmas savarankiškai jos išskaidyti nebegali, rūgštis pradeda kraujyje formuoti kristalus. Jie gali sukelti podagrą, lemti akmenų formavimąsi inkstuose ir kitas sveikatos bėdas.

Mažau purinų turinti dieta padeda sumažinti purinų kiekį organizme ir sumažinti šlapimo rūgšties kiekį kraujyje. Mažai purinų turinčios dietos veiksmingumą lemia du aspektai. Pirmiausia labai svarbu atpažinti ir vengti maisto produktų, kuriuose gausu purinų. Antras esminis dalykas – pakeisti savo dietą ir taip padėti organizmui veiksmingiau atsikratyti šlapimo rūgšties.

Kam naudinga rinktis mažai purinų turinčią dietą?

Šlapimo rūgštis inkstuose gali virsti kristalais arba kauptis sąnariuose ir sausgyslėse. Kaip teigia Jungtinių Valstijų šeimos terapeutų akademijos atstovai, mažau purinų turinti dieta veiksmingai sumažina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje ir sumažina rimtų komplikacijų riziką.

Tokia dieta labiausiai rekomenduojama žmonėms, kurių kraujyje yra padidėjęs šlapimo rūgšties kiekis.

Maisto produktai, kurių reiktų vengti:

  • Laukinių paukščių ir žvėrių mėsa;
  • Raudona mėsa;
  • Kai kurios jūros gėrybės, pavyzdžiui, tunas, sardinės, ančiuviai, menkė, midijos, vėžiai, šukutės, upėtakiai ir kitos;
  • Mėsos subproduktai – inkstai, kepenys, kita.


Žmogus, norėdamas padėti organizmui veiksmingiau skaidyti purinus, turėtų vengti arba riboti šių produktų vartojimą:

  • Maistų produktų, kuriuose gausu riebalų: riebalai sulaiko šlapimo rūgštį inkstuose, todėl vertėtų vengti kepto maisto ir riebių pieno produktų, riebių desertų ir kitų riebių produktų.
  • Alkoholio: purinų gausu aluje ir viskyje, tačiau tyrimai atskleidė, šlapimo rūgšties kiekį kraujyje didina visas alkoholis be išimties. Alkoholis sukelia dehidrataciją, o tokia būklė dar labiau apsunkina organizmo galimybes plauti lauk šlapimo rūgštį.
  • Saldūs gėrimai: fruktozė – daugelio dirbtinai saldintų gėrimų sudedamoji dalis (įskaitant vaisvandenius ir sultis). Daug tokių gėrimų vartojančiam žmogui gresia podagra.


Ką valgyti?

Mažai purinų turinčios dietos besilaikantieji tikrai gali džiaugtis nemenku maisto ir gėrimų pasirinkimu. Štai tie sveikatai naudingi pasirinkimai:

  • Vanduo: Gerkite pakankamai vandens – skysčiai padeda iš kraujotakos ir organizmo išplauti šlapimo rūgštį.
  • Neriebūs pieno produktai: neriebus pienas, sūris, natūralus paprastas ir šaldytas jogurtas;
  • Grūdinės kultūros ir krakmolas: duona, makaronai, ryžiai ir bulvės. Jei įmanoma, rinkitės viso grūdo gaminius.
  • Vaisiai ir daržovės: iš esmės sveikatai naudingos visos daržovės, be to, patariama rinktis šviežius vaisius ir natūralias sultis be pridėtinio cukraus.
  • Vitaminas C: puikus vitamino C šaltinis – greipfrutai, apelsinai, ananasai, braškės, saldžiosios paprikos, pomidorai ir avokadai.
  • Baltymai: gydytojai įsitikinę, kad nedideli kiekiai paukštienos ir žuvies purinų kiekio organizme nepadidins.
  • Kiaušiniai: svarbu juos valgyti saikingai.


Išvados:

Mažai purinų turinti diena tikrai padeda sumažinti šlapimo rūgšties kiekį. Ji taip pat naudinga antsvorio turintiems ir nutukimu sergantiems žmonėms. Be to, tokia mityba sėkmingai užkerta kelią inkstų akmenligei ir padeda išvengti podagros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)