Visgi, Nacionaliniame vėžio institute (NVI) dirbanti krūtų chirurgė Daiva Gudavičienė į šį iššūkį žiūri skeptiškai: „Moteris laisva gyventi kaip jai patogiau – dėvėti liemenėlę ar ne. Tačiau kaip liemenėlių atsikratymas gali paveikti moterų sveikatą, sunku logiškai paaiškinti“, – teigė chirurgė.

Kraujotakos pagerinti nepavyks

Pasak D. Gudavičienės, moterys, dėvėdamos liemenėles, gali jausti diskomfortą dėl apačioje įtaisytų metalinių lankelių spaudimo. Lankeliai gali spausti šonkaulius, jei liemenėlės dydis neatitinka moters apimties.

„Lankeliai gali nutrinti odą, toje vietoje, kur jie remiasi, gali likti hiperpigmentacija – odos patamsėjimas. Bet pasirinkus tinkamos apimties, dydžio ir modelio liemenėlę, šių problemų nebus“, – pasakojo gydytoja.

Daiva Gudavičienė

Chirurgė sutinka, jog liemenėlės dėvėjimas kartais gali kelti diskomfortą, tačiau įtakos krūtų limfotakai ir kraujotakai liemenėlės neturi.

„Krūtų limfotakos ir kraujotakos nei trikdyti, nei gerinti nereikia, dažniausiai ji sveikai moteriai būna normali, o jei yra sutrikusi, tai dažniausiai dėl gretutinių susirgimų ar būklių: cukraligės, aterosklerozės, limfostazės, nutukimo“, – kalbėjo D. Gudavičienė.

Vengdami liemenėlių krūtų nesustiprinsime

Teiginys suformuluotas iššūkio sumanytojų, jog nedėvint liemenėlių galima sustiprinti krūtis, taip pat kelia klausimų krūtų chirurgei: „Kam jas stiprinti? Krūtyje yra liaukinis, jungiamasis ir riebalinis audinys. Visi šie audiniai pavaldūs amžiui“.

Liemenėlė

D. Gudavičienės teigimu, bėgant metams liaukinis audinys, veikiamas besikeičiančio hormonų lygio, kinta.

„Kaip riebalinį, liaukinį audinį galėtų paveikti liemenėlės dėvėjimas ar nedėvėjimas, sunku įsivaizduoti“, – teigė gydytoja.

Jos teigimu, jungiamasis audinys su amžiumi praranda savo elastingumą. Tai natūralus moters gyvenimo ciklas, visgi, jungiamasis audinys palaikomas liemenėlės galimai turi galimybę ilgiau išlaikyti stiprumą, jei krūtys yra didelės, nusileidusios.

Liemenėlė

D. Gudavičienės teigimu, vengiant dėvėti liemenėlę, vėžio išvengti nepavyks, tačiau iniciatyva pavadinimu „Iššūkis: 30 d. be liemenėlės“ yra gera tuo, kad dar kartą primena apie krūties vėžį.

„Visos moterys jaučia, žino krūties vėžio simptomus. Prašymas būtų jų neignoruoti, – perspėjo gydytoja.

– Pakito krūtis, spenelis, ant spenelio atsirado žaizda, apsičiuopėte sustandėjimą krūtyje ar pažastyje, pastebėjote odos įtraukimą, jei krūtis deformavosi ar paraudo ir nepadeda antibiotikai – nedelskite, kreipkitės į specialistą“.

Pasak gydytojos, svarbiausia išdrįsti tikrintis sveikatą, krūtis bent kartą per metus, o dėvėti liemenėlę, ar ne, yra kiekvienos moters pasirinkimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)