Grikiai gerina atmintį, tad neveltui vadinami idealiu maistu smegenims. Grikių žiedų arbata padeda sergant kvėpavimo takų ligomis, o lapų ir žiedų mišinys padeda esant kraujagyslių aterosklerozei.

Grikiai palengvina spindulinės terapijos ir chemoterapijos poveikį bei padeda dirbant sunkų protinį darbą. Grikiai yra naudingi ir sergant širdies bei kraujagyslių ligomis, ypač esant aukštam kraujospūdžiui, o taip pat turint virškinimo sistemos problemų.

Grikiuose nėra glitimo, jie nėra priskiriami prie javų.

Grikių dieta:

Lyginant su kitais grūdais, grikiai yra nekaloringi, juose daug baltymų, aminorūgščių, geležies, magnio, kalio, fosforo, jodo, vitaminų B1, B6, P. Dėl grikių maistingumo dietologai dažnai rekomenduoja juos valgyti sergant mažakraujyste, hipertenzija, kepenų ligomis.

Grikių dietos rekomenduojama laikytis 14 dienų. Per dvi savaites galima atsikratyti maždaug 3–5 kilogramų. Be to, grikiai padės išvalyti organizmą, pagerinti skrandžio ir žarnyno darbą.

Kaip paruošti grikius:

Vakare užpilkite grikius verdančiu vandeniu, vandenį nupilkite bei vėl užpilkite verdančiu vandeniu. Vienam puodeliui grikių reikia pusantros stiklinės vandens. Galite pasiruošti vieną, du ar tris puodelius grikių, kiek tik jums reikia.

Verdančiu vandeniu užpiltus grikius palikite per naktį. Nevirkite!!! Ryte grikiai yra paruošti valgyti. Grikių galite valgyti kiek norite, tačiau nedėkite prieskonių, padažo ar druskos (tik sojos padažo).

Per dieną taip pat išgerkite litrą kefyro, kurio riebumas yra 1-1,6 proc. Taip pat gerkite daug vandens. Taip pat galima išgerti kavos, tačiau ne daugiau kaip du puodelius per dieną ir nesaldintos. Taip pat pageidautina, kad nevalgytumėte likus keturioms valandoms iki miego.

Laikantis grikių dietos taip pat leidžiama dienos metu valgyti vaisių ir daržovių (obuolių, apelsinų, žalių salotų, džiovintų slyvų). Taip pat galima valgyti garintų daržovių – špinatų brokolių, Briuselio kopūstų, žirnelių, tačiau būtina vengti druskos ir kitų prieskonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)