Visiems žinoma, kad senstant sveikatos problemų vis daugėja. Taip pat žinoma, kad daugelis pagyvenusių žmonių maitinasi netinkamai. Vis dėlto, jei norite būti sveikas ir energingas, geriausia, ką galite padaryti – tai laikytis kasdien kofermentu Q10 papildytos Viduržemio jūros regiono tipo dietos.

Šis pranešimas parengtas pagal naujo, trejus metus trukusio, tyrimo, kuris buvo atliktas bendradarbiaujant su tyrėjais – Dublino universiteto kolegija – išvada. Tyrėjų teigimu, ši formulė itin naudinga gyvenimo kokybę išsaugoti norintiems pagyvenusiems žmonėms.

Vitaminą primenančiam junginiui tenka pagrindinis vaidmuo

Viduržemio jūros regiono dietoje yra žuvies, daržovių ir sveikų nepakeičiamų riebalų rūgščių. Ši dieta, kuri yra apsauginių antioksidantų šaltinis, padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso ir neleidžia pažeisti sveikų ląstelių. Kai kurių šiai dietai būdingų maisto produktų sudėtyje yra svarbaus vitaminą primenančio junginio kofermento Q10.

Randama ląstelėse

Senstant šio junginio kiekis energiją gaminančiose ląstelių mitochondrijose („jėgainėse“) mažėja. Žmogaus kepenys geba sintetinti kofermentą Q10, tačiau aukščiausias šios sintezės našumo taškas pasiekiamas vos sulaukus dvidešimties, o vėliau našumas nuolat mažėja.

Geresnė gyvenimo kokybė

2013 metais Švedijos mokslininkai pristatė novatoriško tyrimo rezultatus: 200 mg kofermento Q10 kasdien (tokia pat dozė, kokia naudota aukščiau paminėto tyrimo metu) pagerina sveikų pagyvenusių vyrų ir moterų gyvenimo kokybę.

Šis „Tarptautiniame kardiologijos žurnale“ aprašytas tyrimas nuskambėjo viso pasaulio žiniasklaidoje.
Vartodami kasdienę 200 mg kofermento Q10 dozę, tyrimo dalyviai taip pat vartojo natūralaus seleno mielių.

Žmonės, norėdami pagerinti savo mitybą, siekia maitintis pagal Viduržemio jūros regiono dietą. Ar pagal ją, valgant šviežius produktus, įmanoma Lietuvoje maitintis visus metus?

„Šiais laikais visko galima nusipirkti ištisus metus, tačiau tokia mityba daugiau būtų teorinio pobūdžio. Kaip rodo tyrimų rezultatai, didžioji dalis Lietuvos gyventojų taip nesimaitina. Maitinantis pagal Viduržemio jūros regiono dietą, būtų galima gauti daugelį medžiagų, reikalingų širdžiai ir kraujagyslėms“, – „Žinių radijui“ sakė VU prof. dr. Rimantas Stukas.

Kaip tinkamai maitintis?

Viena labiausiai tarp žmonių paplitusių ligų – aterosklerozė, kai kraujagyslėse kaupiasi oksiduoti riebalai. Tokiu atveju žmogui reikia labai daug antioksidaciniu poveikiu pasižyminčių medžiagų. Taip pat, profesorius R. Stukas sako, kad mūsų mityboje reikalingas ir kofermentas Q10.

„Antioksidaciniu poveikiu pasižyminčių medžiagų daug yra daržovėse, vaisiuose. Jų yra įvairių: vitaminas C, vitaminas E, betakarotenas. Taip pat yra į vitaminus panašios medžiagos bioflavanoidai. Taip pat reikalingos tokios medžiagos kaip likopenas, jo daug randama pomidoruose, tačiau jis geriausiai įsisavinamas, kai pomidoras yra termiškai apdorotas, – sakė profesorius.

– Taip pat mums reikia kofermento Q10, kurio natūraliai yra organizme, bet nuo 25 metų žmogaus amžiaus jo gamyba mažėja. Maisto produktuose, kuriuos valgo lietuviai, jo nėra, o bioflavanoidų iš vis nėra organizme, jų reikia gauti su maistu. Taip pat gaila, kad per dieną mes nesuvalgome minimalaus daržovių kiekio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)