Mokslininkų teigimu, jeigu jūsų eisena sulėtėjo, tai gali būti ankstyvas širdies nepakankamumo, silpnaprotystės ir širdies ligų požymis.

Masačusetso technologijų instituto mokslininkai mano, kad žmogaus ėjimo greitis yra beveik toks pat svarbus, kaip ir pulsas bei kraujospūdis. Jie sukūrė specialų jutiklį, kuris pakabintas ant sienos skleidžia radijo bangas ir fiksuoja žmogaus ėjimo tempą ir žingsnių ilgį, kol žmogaus vaikšto namuose.

Ekspertai mano, kad toks nedidelio televizoriaus dydžio prietaisas, pavadintas „WiGait“, gali nuspėti ligą analizuodamas sukauptus duomenis. Ši technologija jau buvo išbandyta JAV slaugos namuose. Tyrimų fazės metu prietaisas matavo ėjimo greitį 95-99 proc. tikslumu.

Prietaiso skleidžiama radiacija yra 100 kartų mažesnė nei mobiliojo telefono. Kadangi bangos skrodžia sienas, prietaisu galima fiksuoti vaikščiojimą nedideliame bute.

Tyrimui vadovavęs doktorantas Chen-Yu Hsu sako, kad toks prietaisas būtų nebrangus ir masiškai gaminamas. Jis leistų stebėti atskirų žmonių sveikatos būklę. Žmonės per specialią programėlę galėtų stebėti savo ėjimo greitį bei sulaukti perspėjimų, kad per mažai juda ir turėtų pasimankštinti.

Tokie duomenys būtų itin naudingi gydytojams ir artimiesiems, prižiūrintiems senyvą žmogų.

„Daugelis išvengiamų hospitalizavimo atvejų yra susiję su tokiomis problemomis, kaip kritimai, kongestinė širdies liga ar chroniška obstrukcinė plaučių liga. Ir turima įrodymų, kad visos šios būklės yra susijusios su ėjimo greičiu“, – sakė viena iš minėto tyrimo autorių profesorė Dina Katabi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)