Ponia Daina Rimkienė niekada nesuko per daug galvos dėl svorio, tačiau niekada ir nesilaikė dietų – ji manė, kad drastiškos dietos tik scenos žmonėms. Tačiau kai svoris pradėjo sparčiai augti – per mėnesį po 2 kilogramus, ji ne juokais sunerimo ir nusprendė padaryti viską, jog vėl galėtų tilpti į savo senuosius rūbus. Be to, siekti rezultatų nesutrukdė ir II tipo cukrinis diabetas.

Per pusę metų – 27 kilogramai

„Niekuomet nebuvau plona, buvau vidutinė. Po gimdymo truputį pastambėjau. Tačiau niekada nesiėmiau drastiškų priemonių ir nesistengiau suplonėti“, – teigia 59 metų moteris.

Visgi jos istorija prasideda nuo to, kai ji apsilankė pas naują poliklinikos endokrinologę, kuri jai paskyrė naujus vaistus: „Nustatė, jog man insulino vartoti nereikia, nes pats organizmas jo pagamina užtektinai, tačiau turėjau vartoti vaistus. Jų buvo trys rūšys, dveji iš jų netiko, o vieni tiko. Viskas būtų buvę gerai, jei ne staigiai pradėjęs augti svoris.“ D. Rimkienė per tris mėnesius priaugo 10 kilogramų. Visgi moters netenkino atvaizdas veidrodyje ir augantys kilogramai, tada ji nusprendė kreiptis į specialistus. „Dietologė man sudarė 3 mėnesių programą. Ir visai nesikankindama per pusę metų numečiau 27 kilogramus“, – savo pasiekimai džiaugiasi istorijos herojė.

Nenumeta tik tinginiai

Pašnekovė teigia, jog svarbiausia buvo suformuoti tinkamus mitybos įpročius, tačiau nieko drastiško daryti nereikėjo. Ji atsisakė baltos duonos, ją pakeitė juoda ir visuomet pirkdama atkreipia į cukraus kiekį joje. Atsisakė bulvių, į racioną įtraukė daugiau daržovių, valgė daugiau liesos mėsos ir žuvies. „Svarbu nevalgyti perdirbtų gaminių. Pati verdu vištieną ir ją dedu ant sumuštinių, o neperku kažkokių dešrų“, – sako moteris. Puikios žinios ir smaližiams – į Dainos dietą buvo įtraukta netgi šokoladas bei sausainiai. Ryte galima suvalgyti 30 gramų šokolado ar kelis paprastus sausainius.

„Sulieknėjusi jaučiuosi puikiai, siaurinu ne tik senus rūbus, bet ir nebeskauda sąnarių, nebedūstu lipdama laiptais. Visuomet maniau, kad dietų laikytis gali tik artistės. Tačiau tokia programa man nesukėlė jokio diskomforto ar streso. Todėl drąsiai galiu sakyti – svorio nenumeta tik tinginiai“, – šypsosi D. Rimkienė.

Svarbiausia maistas ir fizinis krūvis

Gydytojas dietologas rezidentas Edvard Grišin sutinka, jog vaistai gali daryti įtaka tiek kūno masės didėjimui, tiek ir mažėjimui. Tačiau jis pabrėžia, kad žmogus, sergantis II tipo cukriniu diabetu turi būti tinkamai gydomas, jog jam būtų paskirti vaistai, skirti, sumažinti bei normalizuoti gliukozės kiekį kraujyje. Tačiau ne kiekvienas, gydomas vaistais pacientas prieauga svorio.

„Svoris augti gali dėl kelių priežasčių. Neadekvatus maitinimasis. Pastebėjome, kad žmonėms trūksta žinių apie tinkamą maisto pasirinkimą, valgymų dažnį bei tikslingą maisto išdėstymą dienos eigoje. Visi esame skirtingi, funkcionuojame individualiu ritmu, todėl valgymo būdas negali būti universalus visiems. Taip pat pasitaiko atvejų kai dėl netinkamai paskirtų ar vartojamų vaistų pacientai patiria hipoglikemijos, tai yra ženkliai sumažėjusios gliukozės koncentracijos kraujyje, epizodus, kurie vėliau, išprovokuoja persivalgymo protrūkius“, – sako gydytojas rezidentas.

Jis taip pat prideda, jog įtaką turi ir fizinio aktyvumo stoka. Pagal Pasaulio Sveikatos Organizacijos rekomendacijas, kasdien reiktų 30 minučių vidutinio intensyvumo papildomo fizinio krūvio. Net tokio fizinio krūvio kiekio pakaktų kūno masės mažėjimo skatinimui, o juo labiau, kūno masės augimo prevencijai.

Galima valgyti sočiai

„Visuomenėje yra klaidingai susiformavęs požiūris į „dietos“ apibrėžimą. Dažniausiai tai yra siejama su badavimu, alkio pojūčiu. Kartu su savo kolegomis dedame dideles pastangas, kad mūsų gydyti pacientai bei jų istorijos būtų pavyzdžiu sėkmingo lieknėjimo valgant sočiai, renkantis sveikus maisto produktus bei patiekalų alternatyvas“, – tikina būsimas dietologas.

Pasak pašnekovo, siekiant atsikratyti nepageidaujamų kilogramų nereikia kankinti savęs alinančiomis dietomis, o dažnas pacientas netgi nustemba pamatę, kokias porcijas gali valgyti: „Užbėgsime tikriausiai daugeliui dabar už akių kylant įsivaizdavimui apie karbonatus, miltinius patiekalus bei daug daug visko kito kas „universaliai“ žmonėms siejasi su minėta „valgant sočiai“ reikšme. Be abejo, esate girdėję apie kazuistinius atvejus, kai žmonės lieknėja valgydami greito maisto kavinėse ar suvartodami didelius kiekius maisto valgydami 1 kartą per dieną. Tačiau bendrai visuomenėj tai nėra tinkamas maitinimosi būdas. Tikime, kad valgant nesveiką maistą, tačiau esant kalorijų deficite galima sulieknėti. Vis dėlto, neatkreipiamas dėmesio į tokio maisto žalą sveikatai ir metaboliniams organizmo procesams“, – sako E. Grišin.

Nėra saldumynų priešai

Gydytojas rezidentas pabrėžia, kad sotumo jausmas ne tik priklauso nuo maisto kiekio, tačiau taip pat nuo jo sudėties: mikroelementų, makroelementų. Tyrimais įrodyta, kad daugiau skaidulų turintis maistas skatina didesnį sotumo jausmą. Taip pat didesnis baltymais turtingo maisto vartojimas galėtų padėti kovojant su svoriu bei alkio pojūčiu. Tačiau jis neteigia, kad visi turi valgyti daug tik daug baltymų turintį maistą. Kiekvienas yra individualus, todėl būtinas glaudus dietologo ir paciento darbas.

„Maistas, o ypatingai saldus maistas, teikia pasitenkinimą. Todėl stebimas toks didelis cukraus poreikis mūsų visuomenėje. Sergantiems II tipo cukriniu diabetu taip pat yra iš ko rinktis. Prekyboje yra sausainių, saldainių, kitų saldumynų su sumažintu gliukozės kiekiu. Pastebėjome, jeigu žmogus suvalgo pakankamai visaverčio maisto bei nejaučia alkio epizodų, tad apie saldumynus jis net negalvoja. Neesame saldumynų priešais.Turime žinoti kiek, ko ir kada galime suvalgyti sau nekenkdami“, – šypsosi būsimas dietologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)